Avondje schotel kijken

10 Feb Avondje schotel kijken

De laatste tijd wordt je doodgegooid met Marokkaanse films op de vele Marokkaanse schotelnetten. De standaard Marokkaanse film speelt zich meestal af op het platteland of in een volksbuurt en gaat over klassieke onderwerpen als het huwelijk, een frauduleuze aannemer die smokkelt met cement of een ruzie over erfrecht. Marokkaanse ouders in Nederland herkennen deze problemen die de revue passeren in deze films maar al te goed en wanen zich weer even in Marokko tijdens een heerlijke thee op de vrijdagavond.

Als je naar een van deze Marokkaanse zenders kijkt, los van de vele films die ze op je afvuren, kan het je ook niet ontgaan zijn dat je wordt geconfronteerd met een hele aparte kledingstijl van de mensen in beeld. Of dat nu acteurs, weervrouwen, nieuwslezeressen of wat dan ook zijn, altijd klopt er iets niet aan de outfit. Op de een of andere manier zitten de colberts of te wijd of de schoudervullingen te breed. Soms kun je je vinger er niet eens op leggen, maar je proeft dat er iets niet klopt.

Als we even terugkomen op de films. De Marokkaanse film heeft zich flink ‘ontwikkeld’ afgelopen jaren en meerdere genres zijn aangeboord. Waar de Marokkaanse film eerst alleen over bovengenoemde onderwerpen ging, wagen de Marokkaanse filmmakers zich nu aan detectives, drama’s en zelfs horrors.

Maar wat ik horror vind, zijn de spijkerbroeken die de actrices aan hebben in zogenaamd trendy films. Een actrice, die een succesvol geëmancipeerde vrouw moet spelen, heeft me dan een gedrocht van een spijkerbroek aan. Een grote rare spijkerzak, helemaal gebleekt met hele grote achterzakken die doorlopen tot de onderrug. De pijpen lopen raar breed aan de onderkant en het lijkt alsof hij drie maanden niet gewassen is. Door die broeken lijkt het ook net alsof de verhoudingen in het lichaam niet meer kloppen. De benen lijken heel lang en de rug heel kort of andersom. Najat Atabou was ook jarenlang verslaafd aan deze walgelijke broeken. Echt smerig!

Waarom Marokkaanse actrices kiezen voor deze walgelijke westerse B-smaak is een volkomen raadsel. Boven de broek, dragen ze vaak een vreemde leren, te grote mannenjas met een dikke bruine coltrui eronder. De kleuren van de kleding is ook niet helemaal te plaatsen.

De schoenen maken het plaatje helemaal af. Westerse vrouwenschoenen in Marokko, zouden echt verboden moeten worden. In de vitrine zie je ze mooi glimmend naar je lachen. Het lijken de mooiste schoenen die je ooit hebt gezien, totdat je ze aantrekt. Dan worden het kwade lelijke mormels die je vrouwelijke voorkomen helemaal verkrachten. Schoenen en spijkerbroeken in Marokko zijn echt de lelijkste kledingstukken die je maar kan vinden.

Echt zo zonde dat ze de mooie traditionele jeleba en belgha hebben ingeruild voor deze walgelijke Europese neptroep. Verblind zijn de vrouwen daar door die glimmende schoenen en gebleekte spijkervodden.

Marokkanen in Marokko moeten gewoon niet de Europese tour op gaan. Detectives, horrors of een romantische comedy, het is gewoon niet hun ding. Naast deze cultfilms zijn er nu ook een aantal nieuwe kinderprogramma’s op de Marokkaanse buis gekomen. Een kinderprogramma, gepresenteerd door een tienjarig meisje, met als sidekicks een clown en een dwerg. Dit programma is gewoon freaky. Ik vind het echt eng. Als dat trio ’s nachts lachend voor me zou staan, weet ik niet hoe hard ik weg moet rennen. Het schattige meisje van tien jaar draagt hele hoge hakken en heeft een galajurk aan. Een negaffa is helemaal los gegaan op dat arme kind. Ze draagt make-up alsof ze gaat trouwen. Ze hebben haar ook een kapsel van een vrouw van veertig gegeven. Ik raak helemaal in de war als ik naar dat meisje kijk.

De clown vervolgens is niet de leuke grappige clown die we hier kennen, maar een hele enge Marokkaanse skeejrie-vent met rode verf op zijn gezicht. Alsof hij net uit een Marokkaanse gevangenis is vrijgelaten. Verder hebben ze ook nog een dwerg, die mij het gevoel geeft alsof ik naar een show in de middeleeuwen aan het kijken ben. De kinderen die figureren in dit programma zie je lachen als een boer met kiespijn. De skeejrie-clown kijkt ze aan van: ‘Oh wee als jullie niet lachen, ik hang jullie op.’ Dit programma kan echt niet.

Marokko en spijkerbroeken gaan gewoon niet samen. Marokko en kinderprogramma’s, idem dito. Daar moeten ze zich niet aan wagen. Als Marokko het gewoon houdt op haar eigen gewoontes, kleding en eten dan kunnen ze zich volkomen rijk rekenen. ‘Schoenmaker, hou je bij je leest’, is een gezegde die echt opgaat voor de Marokkaanse televisie.

Oh ja, voordat ik het vergeet. Die Mexicaanse rommelseries nagesproken in het Marokkaans Arabisch kunnen ook echt niet. Aina Abi, of hoe het ook mag heten, is echt zo vreemd om te horen. Een Mexicaan genaamd Fargalito die darija spreekt, het moet echt niet gekker worden.

Geef mij maar weer Abderaouf of een lekkere oude reclame van la vache qui rit of Tide. Alles behalve die smerige spijkerbroeken.

112 Comments
 • abdel300.hyves.nl
  Posted at 00:07h, 11 February

  AHAHAH

  kapot lachuuu

 • Bilal
  Posted at 00:08h, 11 February

  hahahahhh, helemaal gelijk :p

 • Mariam
  Posted at 00:10h, 11 February

  Hahahah helemaal mee eens! maar het schijnt dat die meid van de kinderprogramma een vrouw is, maar nog een kind lijkt (?)

  Lachen!

 • Hanane
  Posted at 00:11h, 11 February

  ahahah weer een heerlijk stukje meneeer,,,!!!!

 • Farah
  Posted at 00:12h, 11 February

  WHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH!

  OHHHH DIT IS ZO WAAAAAAAAR

  HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

  IK KOM ECHT NIET MEER BIJ

  Laatst keek ik naar het Marokkaanse nieuws op maroc 1, zag ik die nieuwslezeres met een paarse tshirt, een zwart cobertje, een knal rode lippenstift en een knalrode oogschaduw.

 • Nadia
  Posted at 00:12h, 11 February

  Omg, je hebt daar helemaal gelijk in!

 • Noela
  Posted at 00:16h, 11 February

  haha,alleen die Marokkaanse reclames zijn leuk. Altijd feest met La vach qui rit.

 • saida
  Posted at 00:34h, 11 February

  hahahhahaha hilarisch hahahahaha het is grappig als bepaalde dingen die bij jou opvalt , ook bij ons opvalt. hahahha ayemmma inooe. Maar goed ga door met schrijven, ik ben benieuwd wat de volgende onderwerp wordt.

 • Hisham
  Posted at 07:59h, 11 February

  Qua mode kan het inderdaad echt niet. Wat die Frigolito betreft, m’n moeder kijkt ook altijd. Ik krijg zelfs instructies om de videorecorder aan te zetten als ze een keer niet thuis is. Stiekem volg ik het zelf nu ook als het uit komt…

  Keep up the good work!
  Tbarkellah 3lik

  groetjes uit het gezellige Brabant.

 • Ana Marokaan
  Posted at 09:33h, 11 February

  AHAHHAHAAAHA.
  NAAAAAAA.
  JIJ SALAH HEBT EEECHT VOLKOMEN GELIJK HIERMEE.
  HET LEUKE IS DAT JE DER NIET BIJ VOORSTAAT
  MAAR DE MANIER WAAROP JE HET NAAR VOREN BRENGT. 😀

 • Nadia
  Posted at 10:01h, 11 February

  geweldig hahaha

  Die series zijn wel leuk om te volgen haha:$

 • Rachida
  Posted at 10:12h, 11 February

  hahahahha echt hilarisch dit!!! zit op mn werk tussen de hollanders, ze dachten dat ik gek was geworden!! hahahahha kom niet meeeeer bij!!!!

  wacht met smacht op de volgende column!!

  koes

 • Sal0uaatiie
  Posted at 11:12h, 11 February

  hahaahah ziiekk gewoon!!

  haha vorral die aina ebi:P
  ik pak altijd afstandbedieng af vn mijn moeder als ze die doet 😛
  hahahahha

 • Hananneeee
  Posted at 14:26h, 11 February

  AHAHAHAHAHAHA maar die mexiacaanse film margaritaa klaart hem helemaal het is echt leukke seriee en voor de rest heb je echt gelijk wollah ga zoo doooor al die andere marokkaanen zijn verkaasd geworden nbehalve jij nog de enige echte marokkaan
  ZEER RESPECT VOOR JOU

 • Laylaaa.
  Posted at 16:17h, 11 February

  Geweldig ! 😆

  Ahahahahha ik wacht met smacht op je volgende colum.

  Wacht & Smacht ; Heey dat rijmt ! Hihi.

 • omar
  Posted at 16:33h, 11 February

  yunet tarkin die was ook geweldig om te zien, ik heb al 400.789 videobanden en ik moet er nog 48.000.
  wat ik echt erg vind om te zien die turkse serie alleen in het arabisch, dan kan je me echt deprie maken……

  leuke colum by the way ik zat er sinds de schotel was uitgevonden ermee

 • Ahlaaal
  Posted at 17:31h, 11 February

  hahahahahahah!! wollaah je hebt gelijk,, alleen aynaa abii blijft toch een leuke seriee:P
  Hoewel het wel iirrietant is dat die kedebaa margaritaa niets wil zeggen tegen egnasiooo!

 • Anou
  Posted at 17:35h, 11 February

  Haha frigito:PHAHA

 • semyaaa
  Posted at 18:07h, 11 February

  GEWELDIGG DIT ZEI IK LAATSTT TEGEN MN VRIENDINNE OOK! OM TE LACHEN DIT HAAHHAAH GA ZO DOORR !

  sALAHEDIN JIJ BENT MIJN GRAUTSTE FAN HAAHHA

 • Salaheddine
  Posted at 18:53h, 11 February

  Je begon goed, ook de afsluiting was goed.

  Maar..

 • Habib
  Posted at 19:01h, 11 February

  hahaha…Skeeijrie-clown….gruwelijk…ik vind wel dat de skeeijrie-clown moet blijven…die kan voor de actie zorgen…

 • SchatjeVanJouwHartje!
  Posted at 19:05h, 11 February

  Ik vind al die films en series op de Marokkaanse tv echt niet kunnen.
  To much romantic stuff en andere shizzle. Ge kan niet eens fatsoenelijk met je ouders 2Maroc kijken of je komt wel iets schaamteloos tegen..

  Ben benieuwd naar jouw volgende column.

  Groetjesssssss

 • Assiyyaah
  Posted at 20:29h, 11 February

  Die nagesyncrhoniseerde shit is 3x niks.

 • Berkania
  Posted at 20:32h, 11 February

  ahahah.. We hadden het gister nog over die meid van die kinder programma.. en ze is al sinds k me kan herinneren even klein. Me moeder zegt dat ze een ziekte heeft, en dat ze gwn jong is.. tjaah k weet niet of jullie de film Orfhan hebben gezien.. pppfff en die clown aah yemma zn tanden!!

 • Sarah
  Posted at 21:53h, 11 February

  hahahaha abderaoeff da bom! wollah hij is gewoon de best!
  vorig jaar marokko om 6 uur zat iedereen voor de televisie voor noor een turkse serie vertaalt dat was echt een gare vakantie door hun!

 • Fatiimaaa
  Posted at 22:03h, 11 February

  whahahahaha wollahilla omg ga hier stuk hahahahaahhaa

  kan niet wachten op de volgende

 • Magrebia
  Posted at 23:31h, 11 February

  Serieus volgens mij zijn alle Marokkaanse moeders (soms zelfs de mannen ook) in de ban van Margarita..Ik krijg er spontaan honger van, hihih. Zelfs mijn neefje van bijna 2 roept ita wanneer hij de serie op tv ziet. Helemaal verliefd op het jongetje uit de serie I can’t remember his name. De namen kun je ook niet echt in 1 keer correct uitspreken.

  Once again leuke column!!

 • Selma
  Posted at 10:08h, 12 February

  Doe mij maar gewoon lala Fatima!!

 • Mo
  Posted at 10:39h, 12 February

  Die mexicaanse serie! Ik kijk altijd mee met m`n moeder puur om die mooie vrouwen in die serie! DAAMN!

 • bousherda
  Posted at 17:16h, 12 February

  whuaha jij blijft gelijk hebben!!

 • Youssra
  Posted at 17:55h, 12 February

  SORRY ALLES KLOPTT MAAR AINA ABI IS KK HARD XD
  WOELAHILA K BEN VERSLAAFD ..
  WHAHAH SKEEJRIE-CLOWN AHAHAH

 • Siham
  Posted at 19:55h, 12 February

  ÁAAAhhh man wat benjij goed zeg, Lag egt in een deuk.

 • Elissa
  Posted at 00:00h, 13 February

  Kort door de bocht, totaal niet op de inhoud gericht…ben wat beter van je gewend!

 • Imanee
  Posted at 14:52h, 13 February

  Die clown. Echt een walgelijke type.
  Met op z’n ene wang een dolfijn en op z’n andere wang een hart.
  Zo… Niet grappig.
  Als de tv aanstaat op die zender, weet ik helemaal niet waar ze het over hebben. Ik ben gericht op die clown. Clown? Nee, zo noem ik het liever niet.

 • Veet-ik-t
  Posted at 15:17h, 13 February

  ” Het schattige meisje van tien jaar draagt hele hoge hakken en heeft een galajurk aan. Een negaffa is helemaal los gegaan op dat arme kind. Ze draagt make-up alsof ze gaat trouwen. Ze hebben haar ook een kapsel van een vrouw van veertig gegeven. Ik raak helemaal in de war als ik naar dat meisje kijk.”

  Hahahahahahah helemaaall gelykk die tv-shows van marokko zijn gewoon Horro en daar moeten die arme kinderen naar kijken. Mooi voorbeeld.

  Goede columns trouwens heel herkenbaar blijf zo doorgaan!!!

 • Farah
  Posted at 19:03h, 13 February

  Salah ik geef jou de trofee der Marokkanen!

  Over dat 12 jarige meisje waar je het over had, hou je goed vast want ze is ergens in de 30. Ik kende haar nog van dat programma “Qitaar al Atfal” Ze is dus echt geen 12 maar ze is zo klein gebleven.

  Maar wel lelijk die programma’s idd.

  You go boy!

 • Amina
  Posted at 19:18h, 13 February

  Hahahaha darija sprekende “Fargalito’ en het angstaanjagende trio. Geweldig, Salaheddine.

 • appie
  Posted at 00:51h, 14 February

  hahaha wollah jij maakt mij helemaal kapot kk grappig

  Geef mij maar weer Abderaouf of een lekkere oude reclame van la vache qui rit of Tide. Alles behalve die smerige spijkerbroeken.

  wolah je hebt gelijk gewoon die abderaouf goed om te lachen en leuk om te kijken
  niet net als die verpeste films van die mexicanen of nog erger die domme chinese films in marokkaans arabisch gesproken tazz man alsof wij zelf geen goede films hebben

  De kinderen die figureren in dit programma zie je lachen als een boer met kiespijn. De skeejrie-clown kijkt ze aan van: ‘Oh wee als jullie niet lachen, ik hang jullie op.’ Dit programma kan echt niet.

  of deze die serie heb ik voor mijn neefje en keer opgezet wollah hij ging gewoon huilen van die clown man die marokkaanse tv moet terug veranderen net als hoe het vroeger was

  iwa mohiem thalah fi rasiq salaheddine en ga zo door

  kom weer eens een keer je theater show geven in rotterdam zuidplein was daar ook de vorige keer moet nog ene keer gebeuren

 • Fatima
  Posted at 16:00h, 14 February

  ahahaah deze colums is echt geweldig.
  gewoon al jou colums, zo herkenbaar.

  margarita & frijolito die serie is gewoon geweldig.
  @Ahlaaal jij hebt helemaaal gelijk. die margarita moet het nu toch echt wel zeggen.
  && frijolito is zo schattig net als z’n vriendinnetje

 • Chaimaa
  Posted at 20:34h, 14 February

  Salaam ouleikoum,

  Hahahaha, echt grappig! Maar die serie: Aina abi! Iedereen hier thuis zit als vaste kijker voor de buis!

  Zet zo voort Beste Salaheddine;).

 • Kamal
  Posted at 20:37h, 14 February

  Preach on man, we zijn allemaal op een lijn.

 • bilal
  Posted at 21:17h, 14 February

  Niet alle Marokkaanse acteurs en actrices lopen er belachelijk bij, weet niet naar welke zenders jij kijkt, maar de meesten gaan moderner gekleed als de marokanen hier hoor, jij hebt het wel over de hele oude films ..

 • youssra
  Posted at 21:55h, 15 February

  haha en gelijk heb je!
  dat wijf in die kinderprogramma irriteerd me mateloos met der gare piepstemmetje oeff,ze is trouwens geen 10 ahaha .
  ook over de kledingstijl van sommige actrices lijkt alsof ze ergens zijn blijven haken met de trend…
  altijd té grote pakken bij mannen is ook iets typisch voor oude marokkaanse mannetjes > (abdelraouf) haha blijft lachen!
  mexicaanse serie is top!

  yallah zied op naar het volgend onderwerp sal!

  groeten uit Amsterdam!

 • Nadiyah
  Posted at 23:08h, 15 February

  Whahaha! Wallahila.

 • Alkhattab
  Posted at 01:25h, 16 February

  Met Najaat 3taboe is het nog steeds niet geoed gekomen nu maar hopen dat die skeejri clown er beter vanaf komt….:)

  Moge Allah hem en ons leiden

  Leuke Collum

  Thallah

 • Casawija
  Posted at 17:40h, 18 February

  Hhahahahahah grappig!!!

  Maar ayna abi is wel leuk hoor :gniffel: 😮

 • Amdoekerr 070
  Posted at 20:27h, 18 February

  ahahaha Wollah jij hebt gesproken asahbi

 • Madame
  Posted at 02:36h, 20 February

  Hahah goeie! Alleen eerlijk = eerlijk, ayna abi is ook leuk hahaha

 • Chaymae
  Posted at 18:07h, 21 February

  hahah kom op ayna abi gaat echt te ver inderdaad. Thuis zitten ze elke dag te wachten tot dat ie op de buis verschijnt, verschrikkelijk gewoon! Heb een keer geprobeerd mee te kijken maar te vergeefs. Dacht lekker gezellig doen maar toen er dingen besproken werden (dat laten we even in het midden) wist ik niet waar ik moest kijken. En papa en mama maar lachen (ik kon wel huilen)

  Abderaouf met ramadan is super vorig jaar! Damn dat noem ik leuk. Ik de verkaaste megrebia die series volgt maakte tijd voor Abderaouf. Hilarisch! Die reclames op de Marokkaanse buis zijn GENIAAL! Altijd zang en dans. De 3amaria en el bendir worden erbij gehaald. Prachtig!

  Inderdaad elmegrib loopt een beetje achter qua horror etc. Ze focussen zich meer op die dingen die ze niet kunnen dan de dingen waar ze in uitblinken!

  wa alaikoem salaam

 • Hamama
  Posted at 21:50h, 21 February

  Hahaha lol Marokkanen in marokko hebben ze een aparte smaak. ze houden van opvallen, glitters en alles moet met steentjes bewerkt zijn. En marokkaanse films geweldig… ik kijk alleen omdat rachid el ouali leuk is en omdat hij bijna in elke film speelt.

  iedereen is verslaafd aan ayna abi daar moet je echt niet mee beginnen. wat mij irriteerd is dat we nu al bij episode 1100212 zijn en nog steeds weet ignasio dat het zijn zoon niet is.

  Wanneer geeft salahdine weer een show in Rotterdam??

1 2 3

Plaats een reactie