Avondje schotel kijken

10 Feb Avondje schotel kijken

De laatste tijd wordt je doodgegooid met Marokkaanse films op de vele Marokkaanse schotelnetten. De standaard Marokkaanse film speelt zich meestal af op het platteland of in een volksbuurt en gaat over klassieke onderwerpen als het huwelijk, een frauduleuze aannemer die smokkelt met cement of een ruzie over erfrecht. Marokkaanse ouders in Nederland herkennen deze problemen die de revue passeren in deze films maar al te goed en wanen zich weer even in Marokko tijdens een heerlijke thee op de vrijdagavond.

Als je naar een van deze Marokkaanse zenders kijkt, los van de vele films die ze op je afvuren, kan het je ook niet ontgaan zijn dat je wordt geconfronteerd met een hele aparte kledingstijl van de mensen in beeld. Of dat nu acteurs, weervrouwen, nieuwslezeressen of wat dan ook zijn, altijd klopt er iets niet aan de outfit. Op de een of andere manier zitten de colberts of te wijd of de schoudervullingen te breed. Soms kun je je vinger er niet eens op leggen, maar je proeft dat er iets niet klopt.

Als we even terugkomen op de films. De Marokkaanse film heeft zich flink ‘ontwikkeld’ afgelopen jaren en meerdere genres zijn aangeboord. Waar de Marokkaanse film eerst alleen over bovengenoemde onderwerpen ging, wagen de Marokkaanse filmmakers zich nu aan detectives, drama’s en zelfs horrors.

Maar wat ik horror vind, zijn de spijkerbroeken die de actrices aan hebben in zogenaamd trendy films. Een actrice, die een succesvol geëmancipeerde vrouw moet spelen, heeft me dan een gedrocht van een spijkerbroek aan. Een grote rare spijkerzak, helemaal gebleekt met hele grote achterzakken die doorlopen tot de onderrug. De pijpen lopen raar breed aan de onderkant en het lijkt alsof hij drie maanden niet gewassen is. Door die broeken lijkt het ook net alsof de verhoudingen in het lichaam niet meer kloppen. De benen lijken heel lang en de rug heel kort of andersom. Najat Atabou was ook jarenlang verslaafd aan deze walgelijke broeken. Echt smerig!

Waarom Marokkaanse actrices kiezen voor deze walgelijke westerse B-smaak is een volkomen raadsel. Boven de broek, dragen ze vaak een vreemde leren, te grote mannenjas met een dikke bruine coltrui eronder. De kleuren van de kleding is ook niet helemaal te plaatsen.

De schoenen maken het plaatje helemaal af. Westerse vrouwenschoenen in Marokko, zouden echt verboden moeten worden. In de vitrine zie je ze mooi glimmend naar je lachen. Het lijken de mooiste schoenen die je ooit hebt gezien, totdat je ze aantrekt. Dan worden het kwade lelijke mormels die je vrouwelijke voorkomen helemaal verkrachten. Schoenen en spijkerbroeken in Marokko zijn echt de lelijkste kledingstukken die je maar kan vinden.

Echt zo zonde dat ze de mooie traditionele jeleba en belgha hebben ingeruild voor deze walgelijke Europese neptroep. Verblind zijn de vrouwen daar door die glimmende schoenen en gebleekte spijkervodden.

Marokkanen in Marokko moeten gewoon niet de Europese tour op gaan. Detectives, horrors of een romantische comedy, het is gewoon niet hun ding. Naast deze cultfilms zijn er nu ook een aantal nieuwe kinderprogramma’s op de Marokkaanse buis gekomen. Een kinderprogramma, gepresenteerd door een tienjarig meisje, met als sidekicks een clown en een dwerg. Dit programma is gewoon freaky. Ik vind het echt eng. Als dat trio ’s nachts lachend voor me zou staan, weet ik niet hoe hard ik weg moet rennen. Het schattige meisje van tien jaar draagt hele hoge hakken en heeft een galajurk aan. Een negaffa is helemaal los gegaan op dat arme kind. Ze draagt make-up alsof ze gaat trouwen. Ze hebben haar ook een kapsel van een vrouw van veertig gegeven. Ik raak helemaal in de war als ik naar dat meisje kijk.

De clown vervolgens is niet de leuke grappige clown die we hier kennen, maar een hele enge Marokkaanse skeejrie-vent met rode verf op zijn gezicht. Alsof hij net uit een Marokkaanse gevangenis is vrijgelaten. Verder hebben ze ook nog een dwerg, die mij het gevoel geeft alsof ik naar een show in de middeleeuwen aan het kijken ben. De kinderen die figureren in dit programma zie je lachen als een boer met kiespijn. De skeejrie-clown kijkt ze aan van: ‘Oh wee als jullie niet lachen, ik hang jullie op.’ Dit programma kan echt niet.

Marokko en spijkerbroeken gaan gewoon niet samen. Marokko en kinderprogramma’s, idem dito. Daar moeten ze zich niet aan wagen. Als Marokko het gewoon houdt op haar eigen gewoontes, kleding en eten dan kunnen ze zich volkomen rijk rekenen. ‘Schoenmaker, hou je bij je leest’, is een gezegde die echt opgaat voor de Marokkaanse televisie.

Oh ja, voordat ik het vergeet. Die Mexicaanse rommelseries nagesproken in het Marokkaans Arabisch kunnen ook echt niet. Aina Abi, of hoe het ook mag heten, is echt zo vreemd om te horen. Een Mexicaan genaamd Fargalito die darija spreekt, het moet echt niet gekker worden.

Geef mij maar weer Abderaouf of een lekkere oude reclame van la vache qui rit of Tide. Alles behalve die smerige spijkerbroeken.

112 Comments
 • Soum.
  Posted at 20:10h, 22 February

  HAHAHAHAHAHAH JE HEBT HELEMAAL GELIJK!

 • M.ilaaaaaaaaa
  Posted at 22:47h, 22 February

  wayooo zo goeieee

 • Karima
  Posted at 11:09h, 23 February

  Wuahahahha helemaal gelijk….maar je moet toegeven dat de reclames van Marokko gewoon geweldig zijn…neem een voorbeeld van la vache qui rit!

  Heel leuk gedaan…maar voor de rest ben ik het helemaal met je eens!

  Groet

 • Samira
  Posted at 09:25h, 25 February

  Ode aan de schoenenzaak in marokko waar ik winkel want kan je vertellen de schoenen zijn er prachtig westers of niet dus ook beetje positief aub

 • Safa
  Posted at 12:40h, 25 February

  Soubheneallah… het is echt waar… die schoenen is een kwestie van smaak.
  Maar over de marokaanse televisie, het is te belachelijk voor woorden. Al die moeders zijn verslaafd aan die walgelijke serie, goed verwoord niks aan toe te voegen hihi

 • Safa
  Posted at 12:42h, 25 February

  oh ja en de reclames… ik vind ze belachelijk veel te veel en veel te luide muziek, niet iedereen is daar van gediend. kei harde da9a marakchia voor een zonnebloem olie reclame HET MOET NIET GEKKER WORDEN!!

 • Hanane
  Posted at 21:21h, 25 February

  Het ergste is inderdaad de mexicaanse serie vertaald in darija. Aina Abi.

  Maar je kan het ook positief in zien. Zo kunnen wij de marokkanen die in Europa wonen onze moedertaal wil opkrikken. Ik kijk het puur om nieuwe woorden te leren.

 • esma
  Posted at 21:26h, 25 February

  Dit is echt geniaal! Hahaha, heb echt moeten lachen.
  Op een of andere manier weet je precies te verwoorden wat vele kijkers denken tijdens het zien van zo een srie/film of iets dergelijks.

  Echt leuk!

  Blijf zo doorgaan. Beslema

 • sana
  Posted at 22:43h, 25 February

  hahaha hilarisch weer! top columns 😉

 • Antwerpen
  Posted at 11:20h, 26 February

  hahahah je hebt echt helemaal gelijk…

  Vraag me af of hij ook naar Belgie komt want hier hoor je ook veel marokkanen zeggen
  wollah die salaheddine is gataar!!!! Dus theatershow van jou hier in Antwerpen kan ook wel 😀

  Groetjes uit Antwerpen

 • Hassan
  Posted at 15:58h, 01 March

  Ab ens Sal is helemaal niet meer grappig…. In vorige seizoenen waren jullie spontaan bezig, waardoor er hilarische interviews en situaties ontstonden. Nu is alles volgens script gedaan, waardoor de spontaniteit die jullie zo sierde weg is. Er is te veel over nagedacht.

 • elena
  Posted at 16:53h, 02 March

  helemaal gelijk! Marokkanen zowel hier als in Marokko zijn échte soap addicts.. Mijn god de periode guadalupe (spaanse soap). Straten in Marokko rond tijdstip uitzending, dood en verlaten. Als ik de verhalen mag geloven, dames die hun ezels/geiten verkochten om toch de accu (elbatrie) te kunnen opladen om hun serie niet e missen. Scheidings percentage’s sky high rond die tijd..hahaha Nu zijn ze weer in de ban van de Turkse soaps Nour en Mohannad.. en die andere snorremans, kan even niet op z’n naam komen.. Stoere behaarde turkse mannen met blauwe ogen.. Idd het type Italiaans maar dan Mislukt.. hahaha Om maar te zwijgen van ‘t paradepaardje van Marokko “lala Fatima”… Hahah

 • Nadia
  Posted at 17:36h, 02 March

  Zo herkenbaar hahahahha !! Ik dacht precies hetzelfde toen ik dat stomme kinderprogramma zag. Mijn dochter van 7 vond het maar eng en raar en terecht. Ik raakte ook in de war toen ik dat meisje/poging tot vrouw? zag die het programma presenteert. En dan die enge clown!! Gewoon nog enger dan Bassie hahahahha! En in die marokkaanse films……hahaha die neplederen tassen in hetzelfde kleurtje colbert, zehma mantelpak (zakenmensen) van 100% syntetisch brandbaar materiaal. Kan er niks aan doen maar dat soort dingen vallen me op. We hebben als marokkanen van alle Arabieren de prachtigste kleding voor elke gelegenheid, zowel voor dames als heren. Niet dat ik elke dag in een djellaba loop maar ik hecht veel waarde aan de marokkaanse traditionele (andalusische) kleding-, woon -en kookstijl! Laten we het lekker (ook op TV) vooral daarbij houden.! Leuk man, ga zo door met die columns.

 • Samira
  Posted at 22:14h, 02 March

  hahaha hey salah.. het is trouwens frijolito… hahahaha er is nu ook een pakistaanse’vaidehi’ die wordt in de middag afgespeeld.. hahahah echt lachen joh!!!
  Wij Marokkanen hebben in ieder geval gevoel voor humor..

 • bouchra
  Posted at 16:20h, 03 March

  wholla echt die series zijn te erg voor woorden, me moeder is verslaaft aan aina abi!? gaat echt nergens over. Zo nep allemaal

 • Manal
  Posted at 17:39h, 05 March

  Hahahaha,
  neej joh. Dat meisje die dat kinder programma presenteert is een vrouw die nooit verder is gegroeid

 • Tetouani
  Posted at 20:51h, 07 March

  hahahaha mijn ouders kijken elke dag die Aina Abi met die margarita en Figolito haha word daar gek van.
  En mn opa en oma zijn nu ook verslaafd aan die serie hahahahahahahahaha

 • Fatiha
  Posted at 20:23h, 14 March

  En dan te bedenken dat, dat meisje, waarvan je denkt dat ze tien is, allang boven de twintig is. Wellicht zijn zij en de dwerg bloedverwanten.

 • Karima
  Posted at 09:54h, 16 March

  thumbs up!!! Wuhahahhaha

 • Bint Oummy
  Posted at 16:23h, 17 March

  Haha, so treu.

 • Sara Tetouania
  Posted at 02:07h, 18 March

  ahahhaha, of die zogenaamde horror film met die levende lopende schoen!!!! Echt walgelijk gewoon!! Tegenwoordig hebben ze ook een soort van CSI geval. Aisha douiba was een leuke maar voor de rest walow!
  En de ergste reclame blijft die van WALA ALIKKKK z3ama Marokkaanse toetje hahahaha WALA ALIK

 • fz
  Posted at 13:04h, 19 March

  Hahhahahahha wollah ben het helemaal met je eens. Vooral die laatste 2 stukjes kloppen als een bus.

 • maj
  Posted at 23:32h, 19 March

  hahaha je verwoordt mijn gedachtes volkomen.

  same here; mijn ouders zitten elke werkdag rond een uur of 8 aan de “buis gekluisterd” te genieten van Aina Abi. het moet inderdaad niet gekker worden dat jongetje is op zoek naar zn vader of iets maar wat ik steeds hoor is; “ik wil niet dat jij me vader bent maar ik wil dat de buurman het is. ohnee wacht ik wil dat de slager het word want die is grappig. oh nee wil jij toch me papa zijn dan meneer?” en ondertussen valt iedereen om hem heen dood of belandt in het ziekenhuis of blijkt een alien te zijn. kortom very farfetched allemaal .

  love your column 😉

 • lemia
  Posted at 22:32h, 20 March

  ahahahahahahahhahahahahaha

  wolahila gelijk hahahhaha
  vooral dat kinder programma dat meisje meskina

  ga zo door salah
  xxx

 • Mounir
  Posted at 21:41h, 22 March

  AHahhahahaha je had me bij fergolito ofzo en er is ook een pakistaanse ding die al grappig is wanneer ze praten

 • Erhan
  Posted at 00:08h, 24 March

  weetje wat ik gewoon haat aan maroko als turk ze worden steeds westerser en ze luisteren naar de comando,s van frankrijk frankrijk zegt doe dit geleik maroko doet dat

 • alhoceima
  Posted at 14:46h, 25 March

  HAHAHAHAAH
  VOOORAL DAT STUKJE OVER DIE VROUWEN IN MAGHREB MET HUN SPIJKERBROEKEN

 • Hajar
  Posted at 00:11h, 06 April

  Aahahaha! Niet Spotten met Aina Abi! Hij is nu afgelopen, maar er een leukere voor in de plaats gekomen. Hartstikke leuk! Alles beter dan Gtst toch..

 • Casawiaa
  Posted at 00:13h, 08 April

  hahahahhahahaha Je hebt helemaal gelijk:)!

 • Oujdia
  Posted at 02:02h, 18 April

  wahahahahahahha heb t in myn broek van t lachen gataarrrr

 • Meryam 070
  Posted at 11:24h, 30 April

  AHAHAHUHAUHAHAHUHAHAHAHUA,
  jij hebt echt helemaaal gelykk. (l)
  x tangaouiá.

 • Keltoum
  Posted at 21:05h, 15 May

  Hahha, heb ook een hekel aan schoenen uit Marokko. En trouwens, dat meisje uit die kinderprogramma is 16. :p

 • Ait touzine Midar
  Posted at 21:35h, 16 May

  Gataar asahbi,
  en je hebt helemaal gelijk zelfs de marokkaanse tv is verwesterd 😛

 • abdelkarim
  Posted at 22:33h, 25 June

  Ik vergeet die reclame nooit van Head&sholders (of één of andere shampoo) waar een zoon naar zijn moeder loopt en zo heel lief zegt: Sharkezwien a mama….. Nostalgisch….

 • Soum
  Posted at 19:49h, 09 July

  Zo herkenbaar hahahahha, elke familie zit volgens mij lachend voor de tv iedereen af tekraken maar oow wee als je zapt. Dan krijg je je vader op je kop. Hahahahha.

 • yasmin
  Posted at 19:25h, 24 August

  ja aina abi zooo nep kijk het egt niet
  en wat betrefd spijkerbroeken je ziet ze steeds meer in marokko zometeen nemen ze heel marokko nog over hopelijk niet maar het is wel zo ik zie niet vaak meer de mooie djeleba,s maar alleen maar enge walgelijke spijkerbroeken

  beslama

 • Faatje
  Posted at 18:52h, 02 September

  hahaha super grappig

 • Naoui
  Posted at 18:00h, 14 September

  Hey Sal!

  Ze zijn er gelukkig in t “echte” leven wel op vooruit. Sta soms versteld van de kledingstijl op straat. Afgelopen zomer nog geweldige pumps gekocht bij de winkel Marwa (Meknes), maar qua televisie; misschien idee om ze een tip te geven ergens anders te shoppen…

  Aha aha la vache qui rit al3dama… Die blijft gewoon tha bomba! Wat vind je van die reclame van Delicia en valt het niet op dat veel producten vrouwennamen dragen bv Aicha lmaticha, Tamara (volgens mij die vistroep). ” made for women only”??

  Je bent n topper! Hoop snel een van je shows bij te wonen 😉

  Xxx Naoui

 • nassira
  Posted at 15:18h, 17 October

  wollah gelijk heb je !
  ahahhahha ik heb me stuk gelachen over dat stukje met die series
  me moeder kijkt zo namelijk ook
  en ik vind er ook maar niks aan
  abderaouf blijft uiteraard de best ja !

  xxx

 • samira
  Posted at 22:36h, 29 November

  Ik wordt altijd depri als ik een avond met ijn moeder naar een van die films heb gekeken, 9 van de 10 keer is het ellende in zo een film.kijk liever naar die reclaes dan naar die films zit tenminste nog een beetje humor in.

  en ik geloof ook wel dat ze in marokko mooie kleren en schoenen hebben maar die hebben de actrices en acteurs nooit aan in de films.die kleding daar liepen ze 25 jaar geleden mee in nl. en volgens mij gebruiken de kleding voor alle fils die ze daar hebben.

  wat betreft de buitenlandse series op marokkaanse tv, ik vind ze echt vreselijk.jullie zijn de turkse series vergeten..waarom turks- dat begrijp ik nog steeds niet.

 • jamal
  Posted at 18:04h, 17 December

  ik zie alleen meiden reageren zo zie je maar dat die hoofdoekjes geen leven hebben hahahaha

 • fatiha
  Posted at 01:14h, 19 December

  hey
  mijn zoon van 16 is een grote fan van jou, hij heeft me dit verhaal doen lezen 😉 en ik heb het met heel veel plezier gelezen, het omschrijft helemaal mijn gedacht over de marokkaanse tv 🙂 . ik ga zeker je andere verhalen lezen.
  doe zo verder
  beslama

  @ jamal wat zegt dat over jou???

 • Yousiii
  Posted at 21:34h, 22 January

  Heee..
  Wollah gelijk!! 🙂
  Ik heb zoo een hekkel aan die reclamee van die tweee vrouwen die zogenaamd de tassen laat valleen!!

  Goeieee Sallahh!!

 • marrakchia
  Posted at 13:48h, 10 February

  Top verhaal! helemaal gelijk!

  En wat dacht je van die marokaanse Sahra op 2M,hahah…:P

  De groeten, En keep going!x

 • Hakima Antwerpen
  Posted at 15:20h, 18 February

  Super super grappig wollah!

  Groetjes vanuit Antwerpen!

  U zus in de Islaam!

 • kaoutar
  Posted at 19:02h, 20 March

  safa , het is juist leuk , reclames met muziek , om een ding !
  Als ik naar serie kijk , vind ik het niet erg als er reclame is , bj nederlandse tv wel !

 • Mazii ;)
  Posted at 23:53h, 24 March

  Hhhhahaahhaah helemmaaaall gelijk Mann!!! 😉

 • 100% Marokkaaaaaan
  Posted at 22:40h, 29 March

  hahahahahaha helemaaal gelijk.
  ayna abi was wel leuk, maar geef mij maar lala fatima of die si marbouh!

 • 100% Marokkaaaaaan
  Posted at 23:14h, 29 March

  Hahahahah check deze: http://www.youtube.com/watch?v=iPtd14yUi9E
  Hanane Fadili is geniaaaal! Vooral het laatste stukje is goed!

 • masreyya
  Posted at 14:35h, 02 April

  WHAHAHAHHAHAHAHAHQQ

Plaats een reactie