De Marokkaan van Spangas

22 Mar De Marokkaan van Spangas

Mijn kleine neefjes en nichtjes kijken regelmatig een hele vage Nederlandstalige jeugdserie genaamd Spangas. Als ik bij ze thuis ben rond etenstijd en suf op de sedari lig, ontkom ik er niet aan dan dat ik wat mee pik van die bewegende beelden op de achtergrond. Ik heb geen flauw idee waar die serie over gaat, maar elke keer zie ik weer een Marokkaan voorbij huppelen in beeld. Zijn naam in het verhaal is Nasim heb ik begrepen. Als ik die jongen zie, wil ik als medemarokkaan, toch wel even weten wat hij daar precies doet.

Deze jongen speelt een heel vreemd personage. Hij speelt een type Marokkaan, die ik in mijn hele leven nog niet ben tegengekomen. Ik heb veel Marokkanen gezien, maar dit is ongekend. Hij speelt de ideale, perfecte, opgewekte, perfect geïntegreerde, kwieke, vrolijke, spontane Marokkaan die zo ontiegelijk leuk met de Nederlanders meedoet dat het bizarre televisie is geworden. Werkelijk onvoorstelbaar. Ali B kan hier nog zelfs wat van leren.

Wat ik gezien heb van het personage, ziet er zo verschrikkelijk nep uit. Deze perfecte jongen heeft ook de meest vreemde vrienden in de serie. Waar een Marokkaan meestal gewoon met andere Marokkanen omgaat, gaat hij heel tof om met allerlei verschillende type Nederlanders. Niks en niemand gaat hem te ver. Kakkers, skaters, alto’s en zelfs tokkies, niks is Nasim te gek. Een aflevering ging Nasim stappen met een Nederlandse vriend met liefdesproblemen. Twee meiden waren op de kakvriend van Nasim verliefd en hij wist geen keuze te maken tussen de twee. Nasim fungeerde de hele aflevering als schoothondje en slaafje.

‘He, Nasim…..hier heb je geld en ga even voor mij en de meiden wat biertjes halen.’

Nasim rende als een schoothondje naar de bar en heel tof deed hij wat de Nederlander hem vroeg.

Een echte Marokkaan had heel anders gereageerd.

‘Wat zei je daar a kaaskop? Ik wil die flesjes wel in je …… stoppen. Mongool, ga zelf je vieze bier halen voor die vieze hoertjes van je.’

Maar het kan nog veel erger. Ik kan me zelfs een scene herinneren dat hij zijn eigen moeder probeerde te koppelen aan een Nederlandse leraar.

De moeder van Nasim ging koken voor de leraar. De moeder had niet door dat haar zoon haar probeerde te pimpen en vervolgens zei hij glimlachend tegen de leraar: ‘Mijn moeder kan lekker koken hè? In de hoop dat zijn moeder aantrekkelijker zou worden voor de beste meneer. Dit is toch onvoorstelbaar. Is er dan helemaal niemand binnen Spangas die zegt van, ‘Hé, ik wil niet lullig doen, maar dit is wel een beetje ongeloofwaardig mensen. Zo zijn Marokkanen helemaal niet!’

Waarom verkrachten Nederlandse scriptschrijvers structureel Marokkaanse personages in films en series. Ze nemen qua uiterlijk een hardcore Marokkaan met schapenkrullen en maken van hem een Hollander in het kwadraat.

In de kleuterserie van Shouf Shouf hebben ze hier ook een houtje van. Een van die Marokkanen was zogenaamd jarenlang verliefd op dat Marokkaanse meisje in die serie. Zij wilde, zoals gewoonlijk in Nederlandse series, niks van hem weten en elke keer diste zij hem. Na zo’n dis droop hij weer af om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende dis van haar en dit ritueel ging dan wekelijks zo door. Normaal gesproken gaat dat bij Marokkanen dus echt heel anders. Als een Marokkaanse jongen in het openbaar gedist wordt en afgaat bij zijn vrienden dan krijg je vaak toch een hele andere reactie.

‘Tooozzz……hou je bek a vieze kk-tering vieze bezem. Wat woon je boven dit smerige café, ga je moeder helpen. Denk je dat je wat bent…….je moet niet denken ze3ma ik ben meisje dus………ik sloop jou en heel dit teringcafé waar je elke week in zit! En die vieze boerman met zijn praatjes sloop ik ook gelijk erbij.’

Niet dat ik dit gedrag goedkeur. Verre van zelfs, maar het zou al weer een stukje meer geloofwaardiger overkomen dan die rare verzinsels waar ze nu wekelijks mee aankomen. Zelfs de Marokkanen (de meesten), die niet over zouden gaan op schelden of wat dan ook, zouden haar sowieso een dodelijke blik geven en haar vervolgens geen seconde aandacht meer geven.

Waar de Nederlandse scriptschrijvers wel een ster in zijn is als ze Marokkanen dom willen laten overkomen. Dan lukt het ze ineens wel om de Marokkaan zo cliché mogelijk te maken. Dan komt hij te laat wanneer het zomertijd wordt. Dan zijn ze zelfs te dom om in te breken. Kortom, dan worden ze gekraakt tot op het bot.

Ik wil afsluiten met de bekende Boerman uit Shouf Shouf. Boerman maakt elke week racistische opmerkingen tegen drie Marokkanen en elke week slikken ze dit en als toetje in deze serie gaat deze Boerman, op date met een Marokkaanse moeder met een hoofddoek naar het strand. Nederlandse televisie is echt een grote grap. Dan maar slechte films kijken op 2m. Daar zie ik nog een beetje hoe Marokkanen echt zijn.

212 Comments
 • Nassira
  Posted at 22:29h, 22 March

  GE-WEL-DIG! HAHAHAHA

 • Yahia
  Posted at 22:30h, 22 March

  Haha, ja man is me ook opgevallen.

 • Joker
  Posted at 22:32h, 22 March

  wollah je heb gelijk ik zat laatst dat progamma ook te kijken die spangas met me broertje wollah slaat helemaal nergens op en wat shouf shouf betreft mbc heeft zelfs betere troep

 • Moker
  Posted at 22:33h, 22 March

  Klaar, Salaheddine is de stem van de marokkanen in nederland, hij haalt de woorden uit onze mond, en vertelt regelrechte waarheid met een vleugje humor erdoorheen gemixed,
  Sal weet precies wat er in de Marokkaan omgaat,

  respect !

 • Nesrine
  Posted at 22:33h, 22 March

  hahahaha klopt inderdaad was me ook al opgevallen…

 • Fatima
  Posted at 22:34h, 22 March

  Hahaha, echt geweldig.
  Je verwoord het allemaal echt top!

 • yassine
  Posted at 22:35h, 22 March

  ahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaahahhaahahahahahahahahahahaa

 • karimaa
  Posted at 22:36h, 22 March

  Hahaha, geweldig gewoon!
  Soms dan kijk ik dat ook. En dan denk ik van huh, raaaar hooor ..
  Zo’n marokkaan heb ik dus echt nog nooit gezien. Hij is misschien wel slim maar de schaamte die wij kennen als marokkanen zie je niet terug bij hem in die personage.
  Hij, een marokkaan, probeert zijn eigen moeder aan z’n nederlandse leraar te koppelen .. ?
  Haha, jeh grap.

  Keep going on Salaheddine!

 • karimaa
  Posted at 22:37h, 22 March

  @ Joker ;
  Haha indd, alsof hij onze gedachtes kan lezen.

 • Hussain
  Posted at 22:37h, 22 March

  HAHAHAHAAHAHAHAHA!!!!!

 • Hind
  Posted at 22:37h, 22 March

  haha, wolah salaheddine waar jij op let…

  ik kijk zelf dagelijks naar spangas (komt door me zusjes:p) nooit heb ik daar op gelet.

 • Büsra
  Posted at 22:37h, 22 March

  Hahaha denk ik ook steeds aan als ik het op tv zie. Echt goed geschreven mijn complimenten.

 • sjaak
  Posted at 22:42h, 22 March

  wahaha wollah je heb gelijk hij is net een hond voor die holanders tfoee

 • salima
  Posted at 22:45h, 22 March

  raaaaaaaaaaaaaaaaap me oppppppppppppppppppppppppppppppppppp

 • moun.r
  Posted at 22:55h, 22 March

  te gruuuuuuuwelijk hadshie

 • Ikram
  Posted at 22:57h, 22 March

  Macha Allah Sal,
  Jij weet hoe de echte marokkaan is zoals wij dat weten;)
  In al die films en series komen ze zo ‘verkaast’ over.. Laten we het niet hebben over het Huis Anubis waar m’n broertje weleens naar kijkt -_-‘

 • Amina
  Posted at 23:00h, 22 March

  Hahahahaha, ik ben echt benieuwd naar deze poppenkast.
  Ik ga een aflevering kijken en dan letten op Nasim. xD

  Leuk verwoord!

 • MEKNESSSSS
  Posted at 23:01h, 22 March

  WMMAHHMAHMAAMHMAHMAA WOLLAH JIJ BENT GOEIIEE OP 2M IS LEUK MAN MAGARITAAAAA

 • Sana
  Posted at 23:02h, 22 March

  Haha grappig stuk, toch ben ik het hier en daar niet helemaal met je eens. Marokkanen als Nasim bestaan wel degelijk! Ik heb zo een soort in mijn klas. Onderschat het niet Sal maar veel Marokkanen zijn verkaasd. Dus het type dat jij beschreef bestaat wel degelijk alleen ben jij die niet tegengekomen in je dagelijks leven. Verder respect, je schrijft echt goed en de meeste dingen zijn herkenbaar. Lachen, ga zo door!

  Groetjes

 • Sami
  Posted at 23:02h, 22 March

  Hahahahahahahahahaahahahahah, 100000000000 Prozent WAAR !!!

 • Fatimazahra
  Posted at 23:04h, 22 March

  3afrit ou saffie!!

 • Miepcha
  Posted at 23:05h, 22 March

  Dan heb ik nog wel liever die Nassim-personage uit Spangas dan Shouf Shouf inderdaad. Oke, Spangas doet het een beetje overdreven.. maar in ieder geval wel om de Marokkanen wel in het positieve daglicht te houden (tot het onrealistische toe, maargoed.. daar gaat het dan even niet om).

  Shouf Shouf is gewoon irritant, omdat er van die typische Marokkanen-grappen gemaakt worden.. en het domste van alles is nog wel dat er Marokkaanse acteurs zijn die die rol wel op zich willen nemen en maar al te graag aan Nederland laten zien hoe belachelijk ze zelf zijn?? Begrijp dat nog steeds niet helemaal hoor.

  Groeten

 • Hannan
  Posted at 23:18h, 22 March

  Salaheddine,

  In case you have’nt noticed, de Marokkanen die jij als een stereotype iedere keer in je column beschrijft zijn niet de standaard Marokkanen. Dit doe jij echter wel zo over komen.

  Net zoals elke bevolkingsgroep zijn verscheidenheid aan karakters kent, kent de Marokkaanse bevolkingsgroep deze ook.

  Helaas zijn er inderdaad types die je verrot schelden als je ze afwijst, maar zo zijn er Masha Allah islamitische broeders die zich niet eens in die omgevingen bevinden. En zo heb je ook Marokkaanse NEDERLANDERS die in hun studententijd helemaal geïntegreerd zijn geraakt. Marokkaasje worden ze ook wel genoemd. Ik heb vele types gezien.

  Die gasten die jij beschrijft zijn de straatschoffies die op schouwburgplein Rotterdam hangen en alles wat een vrouw is na- roepen en fluiten. You name it , en ze doen het.

  Die worden al genoeg beschreven in de media. Moet jij dit beeld bevestigen , wetende dat er een heel ander soort type Marokkaanse man is die de worden hoertjes and so on niet eens in de mond neemt?

  Gair insha Allah , ondersteun je volk en schrijf over de types die Alhamdoelilah hun weg , de weg van Allah swt bewandelen en niet over degen die alles bij elkaar schelden , of die “chickies” versieren op Schiphol Mekka gate.

 • marouane
  Posted at 23:22h, 22 March

  WUAHAHAH KANKERGENIAAL GEWOON.
  TAZZ HOU JE KANKER BEK E VIEZEKANKER HOOFD.
  WUAHAH.

 • Eenuitduizen
  Posted at 23:32h, 22 March

  Hahahaha geweldig Salaheddine! Ga zo door!

 • Sara
  Posted at 23:32h, 22 March

  Hahahahahaha!
  Precies zoals het gaat!!

 • SpaBlauw
  Posted at 23:40h, 22 March

  Haha, ik herken het ook wel. Mijn zusje kijkt regelmatig naar de serie, zowel de Nassim personage als Shouf shouf 7abibi personages komen mij soms té over. Je hebt verschillende soorten Marokkanen, ieder is een eigen. En vind het dan soms wel leuk om bepaalde gemeenschappelijke overeenkomsten terug te zien op TV, maar jammer dat het van die typerend gedrag moet zijn.

  Om lang verhaal kort te maken. Je hebt het leuk beschreven, mijn complimenten.

 • shotta
  Posted at 23:51h, 22 March

  Salah jij bent hoog niveau.

 • Farah
  Posted at 23:52h, 22 March

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!

  SUPER SUPER!

 • Saraa
  Posted at 23:55h, 22 March

  Is hij geen algerijjn?? HAHAHAH

 • Nadia
  Posted at 00:06h, 23 March

  AHAHAHAHAHAHAHAHA
  IK GA STUK

  maar bestaan wel van die verkaaste hoor hahahah

 • ineke
  Posted at 00:56h, 23 March

  ik werd nieuwsgierig en heb ook gekeken..
  maar ALLE kinderen/jongeren zijn heeeeeeeeeeeeel eng in die serie !!!
  ik heb nog nooit zulke brave tieners gezien..
  die zo politiek correct overal op reageren hahahaha
  dat werkt inderdaad op je lachspieren !!!

 • Bozedjief
  Posted at 01:14h, 23 March

  @ hannan

  Salaheddine vergelijkt het ene extreme ( een “bezem”, met het andere extreme, namelijk Nassim)

  Verder moet je ervan uitgaan dat deze column bedoeld is om, net zoals voorgaande columns, de Marokkaanse jongeren die zich hierbij kunnen inleven, de ogen te openen. Salaheddine schrijft zeer zeker op een manier waarop hij zijn volk ondersteund.

  Owja, Hannan. Verbeter de wereld, begin bij jezelf?

 • appie
  Posted at 07:28h, 23 March

  WOLLAh je hebt helemaal gelijk HAHAHA

 • EEENMOCROOO
  Posted at 09:43h, 23 March

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA
  RESPECT (lllll)

 • Fadoua
  Posted at 10:05h, 23 March

  ‘Wat zei je daar a kaaskop? Ik wil die flesjes wel in je …… stoppen. Mongool, ga zelf je vieze bier halen voor die vieze hoertjes van je.’

  HAHAHAH, zo typisch! Salah, top bezig!!

 • samadie
  Posted at 11:18h, 23 March

  zolang er marokkanen aan mee werken zullen ze het blijven doen, maar ja het zelfs zo wanneer er geen marokkaan is voor de rol laten ze een jogo of een spanjaard voor marokkaan spelen

 • marukku
  Posted at 11:39h, 23 March

  @ Hannan: RESPECT!

  Ik wil daar aan toevoegen dat ik zelf geen verkaasde Marokkaan ben en ook geen scheldende en onrespectvolle TAZZZZZZZZZZZ Marokkaan.

  Misschien wordt in deze column het ene uiterste met het andere vergeleken, maar het zijn allebei stereotype marokkanen. De marokkanen die Salaheddine beschrijft worden ook vaak nagedaan in films en op tv. Feit is dat het grootste gedeelte van de marokkanen tussen deze twee groepen in zit en in de media gegijzeld worden door deze typetjes. We worden afgerekend op dit gedrag, maar aan de andere kant wordt er van ons verwacht dat we ons zo gedragen.

  VOORBEELD: Ik zat een tijd terug X-Factor te kijken en bij de audities kwam er een marokkaan binnenwandelen (Nabil). Hij liep normaal binnen en de jury keek een beetje verveeld. Totdat Gordon opeens een stereotype marokkaan speelde en deze Marokkaan hierin meeging en zelfs naar zijn ballen greep. Nou, die jury leefde helemaal op en ze vonden het geweldig!! Afgezien het feit dat de zangkwaliteiten van deze jongen niet best waren, werd hij toch doorgelaten naar de volgende ronde. In de volgende rondes bleef hij gek doen, totdat het de jury begon te ‘irriteren’. Hij werd opeens gezien als irritante jongen en niet serieus en werd later naar huis gestuurd.

  Ik heb dit soort gedrag vaker gezien. Iemand die in een klas zit waar hij de enige marokkaan is, wordt voortdurend eraan herinnert wat zijn afkomst is. Hierdoor voelt deze persoon zich genoodzaakt om zich als zo’n typetje voor te doen om erbij te horen (en de anderen te laten lachen) om ook de verslagen toegespeelt te krijgen die rondgaan.

  Marokkanen, laat je niet kennen en wees gewoon jezelf. Dit is geen kritiek op de columns van Salaheddine by the way. Ik vind dat zijn columns oprecht zijn en onderwerpen aanhalen die wij met zijn allen wel zien, maar nooit echt over hebben nagedacht. Alles is herkenbaar en Sal is wel altijd zichzelf. Dat verklaart zijn succes!

 • Assiaa
  Posted at 13:15h, 23 March

  Wollah jij hebt gesproken

 • Ibtissem
  Posted at 14:05h, 23 March

  Helemaal gelijk!, klopt volkomen liever 2m dan!

 • ilias
  Posted at 14:49h, 23 March

  ewollah jij hebt gelijk

  en dt huis anubis die ap hij zo vekaast he ewollah

  sal je hebt gelijk masha allah

 • smimoe
  Posted at 15:28h, 23 March

  haha je hebt wel gelijk het is inderdaad zo maar ik vind dat hoe nassim zich gedraagt in spangas wel een goed voorbeeld want veel marokanen misdragen zich:p.

  x

 • Chaima
  Posted at 15:55h, 23 March

  Jaaaaa
  die nasim is helemaal naar de klote

  ik bedoel maar!

  LOVEYOURCOLUMNSS

 • SWA-hila
  Posted at 16:42h, 23 March

  Tjaaa….
  Wat zal ik er over zeggen….Het geen wat televisiemaker’s willen bereiken is zoveel mogelijk kijkcijfers…wij praten erover, de ander leest het hier, mensen raken geïnteresseerd en gaan kijken
  ching ching…doel bereikt.
  geloofwaardige of geen geloofwaardige Marokkaan….2010; alles is nep!

 • Youssef
  Posted at 16:44h, 23 March

  Zoals altijd is dit weer een hele leuke column! Tbarkellah3liek..je doet het echt goed! Helaas moet ik je wel teleurstellen…Nasim van Spangas is geen Marokkaan, maar een Algerijn 😀 Ik kan het weten, omdat het mijn buurjongen is.

  Ik wil je nog alleen 1 feedback geven op het volgende stukje tekst:

  ‘Tooozzz……hou je bek a vieze kanker tering vieze bezem. Wat woon je boven dit smerige café, ga je moeder helpen. Denk je dat je wat bent…….je moet niet denken ze3ma ik ben meisje dus………ik sloop jou en heel dit teringcafé waar je elke week in zit! En die vieze boerman met zijn praatjes sloop ik ook gelijk erbij.’

  Zou je misschien in de toekomst de K-ziekte niet gebruiken aub. Ik en vele andere hebben hier veel familieleden/vrienden aan verloren.

  Djazaak Allahoe Gairan,

  Youssef

 • mOslima
  Posted at 17:06h, 23 March

  Salam aleikom wa rahmat allah wa barakatuh..

  Eerlijk gezegd, weet ik niet wat ik van je colum moet vinden.

  eerst zeg je dit:”Waarom verkrachten Nederlandse scriptschrijvers structureel Marokkaanse personages in films en series. Ze nemen qua uiterlijk een hardcore Marokkaan met schapenkrullen en maken van hem een Hollander in het kwadraat.”

  Uiteindelijk zeg je dit: “Niet dat ik dit gedrag goedkeur. Verre van zelfs, maar het zou al weer een stukje meer geloofwaardiger overkomen dan die rare verzinsels waar ze nu wekelijks mee aankomen.”

  Ik vind het niet erg, dat je verteld dat die rol van hem zwaar onrealistisch is. Daar ben ik het helemaal met je eens. Maar ik vind het eerlijk gezegd niet kunnen dat je zegt dat alle marokkanen anders zouden reageren, en schelden, en etc. Zo je geeft mij het idee dat Marokkanen heel brutale onopgevoede, respectloze mensen zijn..

  Ik ben zelf geen marokkaanse, maar uit mijn eigen omgeving ken ik genoeg marokkanen die niet zo zouden reageren zoals jij beweerd dat alle marokkanen zouden doen.

  Yallah ik ben weer weg.
  FIe amaan illah.

 • Bidawia
  Posted at 18:10h, 23 March

  @ Hannan: RESPECT!

  weet je, mijn nekharen gaan altijd van dit soort verhalen overeind staan. Kom op Salaheddine, je kunt beter schrijven…

 • Anouar
  Posted at 18:49h, 23 March

  Sal a broertje,
  respect wollah de meeste van ons zijn zoals jij die marokkanen omschrijft als ik een keer gescot wordt klaar hele rwina en het is afgelopen niet bhel die zwimpie van spangas
  of die fa2mannen van shouf shouf als mocros oeffoe of inbraak zetten 50seconden en ze zijn weg niet die bledders met varkens maskers en shit ben je gek haha respect wollah

 • nassira
  Posted at 18:53h, 23 March

  jemig, mensen met kritiek.. Neem een column met een korreltje zout wil je.

  SUPER GEDAAN HOOR!!

 • Mevrouw
  Posted at 19:17h, 23 March

  Geweldig!

  Bij het lezen van de titel wist ik al wat er komen zou en begon ik met een big smile aan je verhaal.
  Ware woorden.. Keep up the good work!

1 2 3 5

Plaats een reactie