De Marokkaan van Spangas

22 Mar De Marokkaan van Spangas

Mijn kleine neefjes en nichtjes kijken regelmatig een hele vage Nederlandstalige jeugdserie genaamd Spangas. Als ik bij ze thuis ben rond etenstijd en suf op de sedari lig, ontkom ik er niet aan dan dat ik wat mee pik van die bewegende beelden op de achtergrond. Ik heb geen flauw idee waar die serie over gaat, maar elke keer zie ik weer een Marokkaan voorbij huppelen in beeld. Zijn naam in het verhaal is Nasim heb ik begrepen. Als ik die jongen zie, wil ik als medemarokkaan, toch wel even weten wat hij daar precies doet.

Deze jongen speelt een heel vreemd personage. Hij speelt een type Marokkaan, die ik in mijn hele leven nog niet ben tegengekomen. Ik heb veel Marokkanen gezien, maar dit is ongekend. Hij speelt de ideale, perfecte, opgewekte, perfect geïntegreerde, kwieke, vrolijke, spontane Marokkaan die zo ontiegelijk leuk met de Nederlanders meedoet dat het bizarre televisie is geworden. Werkelijk onvoorstelbaar. Ali B kan hier nog zelfs wat van leren.

Wat ik gezien heb van het personage, ziet er zo verschrikkelijk nep uit. Deze perfecte jongen heeft ook de meest vreemde vrienden in de serie. Waar een Marokkaan meestal gewoon met andere Marokkanen omgaat, gaat hij heel tof om met allerlei verschillende type Nederlanders. Niks en niemand gaat hem te ver. Kakkers, skaters, alto’s en zelfs tokkies, niks is Nasim te gek. Een aflevering ging Nasim stappen met een Nederlandse vriend met liefdesproblemen. Twee meiden waren op de kakvriend van Nasim verliefd en hij wist geen keuze te maken tussen de twee. Nasim fungeerde de hele aflevering als schoothondje en slaafje.

‘He, Nasim…..hier heb je geld en ga even voor mij en de meiden wat biertjes halen.’

Nasim rende als een schoothondje naar de bar en heel tof deed hij wat de Nederlander hem vroeg.

Een echte Marokkaan had heel anders gereageerd.

‘Wat zei je daar a kaaskop? Ik wil die flesjes wel in je …… stoppen. Mongool, ga zelf je vieze bier halen voor die vieze hoertjes van je.’

Maar het kan nog veel erger. Ik kan me zelfs een scene herinneren dat hij zijn eigen moeder probeerde te koppelen aan een Nederlandse leraar.

De moeder van Nasim ging koken voor de leraar. De moeder had niet door dat haar zoon haar probeerde te pimpen en vervolgens zei hij glimlachend tegen de leraar: ‘Mijn moeder kan lekker koken hè? In de hoop dat zijn moeder aantrekkelijker zou worden voor de beste meneer. Dit is toch onvoorstelbaar. Is er dan helemaal niemand binnen Spangas die zegt van, ‘Hé, ik wil niet lullig doen, maar dit is wel een beetje ongeloofwaardig mensen. Zo zijn Marokkanen helemaal niet!’

Waarom verkrachten Nederlandse scriptschrijvers structureel Marokkaanse personages in films en series. Ze nemen qua uiterlijk een hardcore Marokkaan met schapenkrullen en maken van hem een Hollander in het kwadraat.

In de kleuterserie van Shouf Shouf hebben ze hier ook een houtje van. Een van die Marokkanen was zogenaamd jarenlang verliefd op dat Marokkaanse meisje in die serie. Zij wilde, zoals gewoonlijk in Nederlandse series, niks van hem weten en elke keer diste zij hem. Na zo’n dis droop hij weer af om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende dis van haar en dit ritueel ging dan wekelijks zo door. Normaal gesproken gaat dat bij Marokkanen dus echt heel anders. Als een Marokkaanse jongen in het openbaar gedist wordt en afgaat bij zijn vrienden dan krijg je vaak toch een hele andere reactie.

‘Tooozzz……hou je bek a vieze kk-tering vieze bezem. Wat woon je boven dit smerige café, ga je moeder helpen. Denk je dat je wat bent…….je moet niet denken ze3ma ik ben meisje dus………ik sloop jou en heel dit teringcafé waar je elke week in zit! En die vieze boerman met zijn praatjes sloop ik ook gelijk erbij.’

Niet dat ik dit gedrag goedkeur. Verre van zelfs, maar het zou al weer een stukje meer geloofwaardiger overkomen dan die rare verzinsels waar ze nu wekelijks mee aankomen. Zelfs de Marokkanen (de meesten), die niet over zouden gaan op schelden of wat dan ook, zouden haar sowieso een dodelijke blik geven en haar vervolgens geen seconde aandacht meer geven.

Waar de Nederlandse scriptschrijvers wel een ster in zijn is als ze Marokkanen dom willen laten overkomen. Dan lukt het ze ineens wel om de Marokkaan zo cliché mogelijk te maken. Dan komt hij te laat wanneer het zomertijd wordt. Dan zijn ze zelfs te dom om in te breken. Kortom, dan worden ze gekraakt tot op het bot.

Ik wil afsluiten met de bekende Boerman uit Shouf Shouf. Boerman maakt elke week racistische opmerkingen tegen drie Marokkanen en elke week slikken ze dit en als toetje in deze serie gaat deze Boerman, op date met een Marokkaanse moeder met een hoofddoek naar het strand. Nederlandse televisie is echt een grote grap. Dan maar slechte films kijken op 2m. Daar zie ik nog een beetje hoe Marokkanen echt zijn.

212 Comments
 • Fifi
  Posted at 21:09h, 31 March

  haloowa iederen,,

  Ik ben geen marokkaan maar sorry hoor ik erger me ook aan die nasim die zo iiriitante rol speelt wat gewoon ver is van de realiteit.
  Hij speelt niet alleen zo een stupid rol maar in het echt is hij ook zo verkaast ,hoe ik dat weet nou hij kwam aan de kassa met zn hollandse vriendin totalyy verkaast had hij 3 dingen afgerekend.

  Daarna bleef hij bij me kassa staan om de bon te controleren en zei van volgens mij heeft ze een fout gedaan want dat klopt niet blabla k dacht bij mezelf tfoeee gierig alles k zei meneer het klopt wel ik scan alleen u boodschappen ik bedenk zelf niet de prijst ,,keek hij me zehma vies aan met zn tatta vriendin..

  d8 lelijk hoor ,,,,

 • _Mimi_
  Posted at 23:03h, 31 March

  Salahedine……..Mijn complimenten keer op keer zet je een geweldig stuk 😛
  Ik vind het zo leuk hoe je het verwoordt…..het is alsof je mijn gedacht op papier hebt gezet & inderdaad die tv serie’s zijn gewoon…….GADVER, zo nep allemaal

  stop er wat realiteit in en BAM…..je hebt een top serie
  myn mening dann

  hoop snel weer wat van je te lezen

 • Betoesz
  Posted at 15:12h, 03 April

  0mg helemaal waar !

 • Moi
  Posted at 12:11h, 04 April

  Wat heb je me toch laten lachen op deze vroege zondag, hahahahaahahaahahhahahahahaahahahahhhhhhhhhhhhhhaahahahahaahahahahahahaahaha

  Ik zal het zo mijn zus laten lezen, hahahahaahahaahahahaahahahahahahahh

  Dit is precies wat ik d8, als ik naar die serie´s keek…

  ahahahaahaahhaahahahaahhah

 • Tjenkla
  Posted at 15:55h, 04 April

  ja vind het ook een beetje overdreven. Die rol van hem is niet geloofwaardig. Maar dan toch heb ik liever zo iemand dan een marokaan die weer zon’n criminele rol heeft in een serie.

 • musti
  Posted at 15:58h, 04 April

  S.a. broer weetje waarom ze dit doen?

  zodat die mocros van kleins af aan worden opgegroeid als een fatsoenlijke burger en niet gaan denken dat ze moeten zijn als mocros in media..

 • Nadia
  Posted at 19:21h, 04 April

  Jaa omg
  die nassim is verkaastt!!
  tfoee als marokanen zo zouden zijn!!
  egt een schande
  hij moet zichgeen marokaan noemen

  maaroke
  salLOVEYOU

 • onbekend
  Posted at 20:32h, 05 April

  idd helemaal gelijk

 • Nora
  Posted at 22:32h, 05 April

  En zoals altijd heb jij weer eens gelijk!
  Wollah ik ga stuk gwn haha.

 • Islam S.
  Posted at 22:36h, 05 April

  Die Nasim is een gruwelijk mooie droom. Maar het blijft een droom. Heb ik het woord ‘droom’ al genoemd?

 • Casawiaa
  Posted at 00:11h, 08 April

  hahahaha je hebt helemaal gelijk Meskien hij is geen marokkaan in mijn ogen haha!:)

  En inderdaad ma ik vond het wel een leuke serie die SHOUF SHOUF;)

  En sal jij bent gewoon de beste haha ik heb je ook live mee gemaakt was gewoon de bom!!:)

  Respect!!

 • Marruecos
  Posted at 22:39h, 09 April

  Die gozer van Spangas die Nessim speelt is in t echt ook geen Marokkaans, Hij is Algerijns

  ALGERIJNS!

 • Illie
  Posted at 19:15h, 12 April

  Hahahahahahaha, wejow ik ging helemaal dood toen ik het las! Hahaha

  Mijn nichtje is ook een Spangas-freak en ik krijg ook kippenvel wanneer het bij haar op staat…brr.

  Wat een neppe weergave van de realiteit. Maja, dit is in ieder geval beter dan dat zij jonge kindjes leren dat Marokkanen slecht zijn 😉 Ik denk (althans, dat hoop ik) dat ze bewust een Marokkaan (of algerijn) in de serie hebben die niet net als alle andere is op straat. Zo zien ze dus dat er wel degelijke “goede” Marokkanen zijn…

  Peace!
  Een mede-Marokkaan.

 • ---
  Posted at 20:29h, 12 April

  En die Marjana dan van Spangas,
  ooit gezien 3la debiele hoofddoeken ze draagt.
  En buiten die Spangaselgra komt ze met jurkje tot onder haar kont,

  Lah ie hdihoum.

 • Hoefniet
  Posted at 17:23h, 13 April

  AHHAHAHA, so true!
  Hij is echt verkaasd joh, & in Real life heeft hij een nederlands vriendinnetje
  De dochter van die ene presentator op tv, ik weetniet meer hoe ‘ie heet.
  Maargoed,
  Acteren als marokkaan kan nog wel hoor maar ik vind t wel te ver gaan als je in een scene zit waar je moet zoenen ofso..
  Damn, je ouders zien dat toch op tv? En je whole family?
  Ookal is het maar ”acteren”.
  Je weet hoe dat gaat bij ons,

  Mijn complimenten Salah!
  x

 • Rachid
  Posted at 08:31h, 14 April

  HAhahaha, ben het helemaal met je eens. Af en toe volg ik Spangas om te kijken of Nasim dichterbij het doel is gekomen om die rode griet compleet uit te wonen en vervolgens links te laten liggen. Dat zou nou eens echt een mocro actie zijn. Poeslief doen en alles hiervoor uit de kast halen…

  Een tijd geleden zag ik een stukje van een interview met Dave Chappelle en die gaf aan dat hij bepaalde rollen stelselmatig afwees vanwege de reden dat de regisseur de zwarte man graag voor schut laat gaan door deze in een jruk te hijsen met natuurlijk wat make up. En ja hoor, de voorbeelden zijn er.

  Laatst zag ik najib Amhali als personage Nadja (in de die serie met Viggo Waas en Ben Heerschop) ook opgetuigd in een jurk met neptieten en accesoires.

  Het werd me opeens duidelijk: “wie betaalt, bepaalt”

 • Ahlam
  Posted at 15:06h, 20 April

  Ach wat een onzin..

  Iedereen zit die Salah maar naar zn “mond”te praten.
  Wat wil je, één en al scheldpartij voor de jonge kinderen op tv of liever een kinderlijke serie voor kinderen die het in hun ogen heel anders beleven dat de wat oudere mensen.

  Give it a break

 • Nahla
  Posted at 16:06h, 21 April

  Mensen gedraag je gewoon ook al ben je een mocro!
  of ook al ben je een kaaskop met gaten erin
  Niks aant handje tandje!
  Ff serieus haha hij is wel kaaserig maar beter dat dan het slecht voorbeeld voor die
  childeren van tegenwoordig!

  Kaas is wel lkrk zeg!
  Vooral geiten kaas niet dat gele kaas met gaatjes!da stinkt ook

 • Zakia
  Posted at 17:16h, 23 April

  Hallo,

  Als ze de ‘echte’ Marokkaan in beeld zouden laten zien, zou er kritiek op komen. Het zou dan racistisch zijn en een aantal Marokkanen zouden daar weer een ophef over maken. Logisch, want niet alle Marokkanen zijn zo. Jij hebt ze misschien niet gezien, maar ze zijn er wel, geloof me.
  Ik heb liever dat ze een verkaasde Marokkaan laten zien, dan dat ze het ‘stereotype’ laten zien.

 • Patriot
  Posted at 22:22h, 25 April

  Ik vind het wel goed dat mensen in series zich zo gedragen dat geeft aan hoe je moet gaan gedragen in deze samenleving en niet er maar op los schelden

 • Meryam 070
  Posted at 11:13h, 30 April

  Wajooo!
  Ik ga zoals atijd weer stuk om jou! Hahaha,
  en die Marjana? Wehed lgraa joh pfff
  maar goed,
  je hebt helemaal gelijk!

 • Ikram
  Posted at 23:38h, 02 May

  T is ook nooit goed… de nederlandse televisie is niet gek als hij een ras echte marokaan laat na doen.. Al die negatieve reacties van marokanen..

  Ach joh gewoon kijken en niet denken… er zijn andere prioriteiten

 • Ayoub Rotterdam5310
  Posted at 01:52h, 05 May

  Ewa Salah

  Deze mannetje heeft gelijk:

  musti
  April 4, 2010 at 15:58

  S.a. broer weetje waarom ze dit doen?

  zodat die mocros van kleins af aan worden opgegroeid als een fatsoenlijke burger en niet gaan denken dat ze moeten zijn als mocros in media..

 • Nadoriaanse-B
  Posted at 19:24h, 10 May

  wuahahahah wayooww jij bent goed eh mattie.
  wollah mijn complimenten.!

  x Nadoriaanse-B

 • Hasna
  Posted at 14:59h, 17 May

  Wajow e matti! Vet goed van jou. Ewa wanneer komt die volgnnde stukje over mocros?
  Kunnen we weer lachen a sahbi. bazz 3lik.

  Ik walg juist van typetjes zoals Salaheddine. Marokkanen zoals hij en iedereen die het met hem eens is.

 • Moriae encomion
  Posted at 19:01h, 19 May

  Salah dacht, laat ik dat stereotype, wat iedereen heeft van Marokkanen, maar gewoon nog verder bagatelliseren. Haha, zo zijn ze gelukkig allemaal.

 • Moriae encomion
  Posted at 19:02h, 19 May

  Salah dacht, laat ik dat stereotype beeld, wat iedereen heeft van Marokkanen, maar gewoon nog verder bagatelliseren. Haha, zo zijn ze gelukkig allemaal.

 • jebli
  Posted at 11:52h, 21 May

  hey sal jehebt gelijk helemaal gelijk.
  ik denk wel da je een marokaanse nederlander bent vergeten..
  YOUSSEF AL BASSITY OnM daar word je ook moe van.. echt een mietje hebben ze van hem gemaakt..
  een mocro boy die huilt om een nederladse baby of omdat zijn vriendschap voorbij is met een kaaskop..
  moest k fff kwijt
  beslama

 • Sara
  Posted at 00:48h, 25 May

  Hahaha
  Wollah je bent echt goed.
  Ik heb een stukje uit je boek gelezen.
  ik ga hem halen
  haha jaa die holanders maken echt kaasjes van die mocro’s
  die Nassim speelt zekker verkaast
  maar mischien in die in het echt wel gewoon een mocro
  ojaa hij heeft 1 klein stukje in flikken maastricht gespeeld

 • Bilal
  Posted at 15:52h, 25 May

  Hahahaha, maak nog meer, ik kan er geen genoeg van krijgen hahahaha

 • mimoun
  Posted at 22:08h, 27 May

  eeej appa man sala7ihoundien ofzo wat je ook heet aaa sahbiii mocroo ze3ma player van de straat, kom niet baat doen op deze site tzzz ik spit je zo eruit sahbiii..

  rotterdam zuid oost achter de lidl je weet toch bij die steegje waar al die negers hange

  leven van de straaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat

  peace out

 • Yosra
  Posted at 21:38h, 12 June

  Eerlijk is eerlijk, maar ook tussen deze reacties zit ongekende onzin tussen. Ja, nassim heeft een stupid rol. Misschien is hij in werkelijkheid ook zo. Maar die gast doet tenminste wat met zn leven.
  joe-hoe ook nog een uitzondering in de marokkaanse maatschappij die niet stoer probeert te zijn en continu buiten hangt. ‘

  Overigens tis een geinig stukje. Je weet goed de spot te drijven..

 • Ilayna
  Posted at 23:39h, 12 June

  Ik heb met moeite een paar van de reacties hieronder gelezen. Jeetje, wat een stelletje aangekoekte panresten zijn jullie toch ook. Reacties waarvan het niveau ver te zoeken is, ‘wollah asahbi je hebt gelijk, die verkaaste Marokkaan bla bla’, lijken de boventoon te voeren.
  En Sal, met alle respect, maar jouw columns zijn niet meer wat ze waren. Gezien jouw publiek valt je eigenlijk ook niets te verwijten. They adore you, no mather what you wright.

 • Farah
  Posted at 22:08h, 15 June

  Iwa lah jehdi li ma glak.

  mooi stuk Salahdinne.

 • jamila
  Posted at 23:51h, 19 June

  Jouw stuk zit vol met spelfouten.

  TIP:
  Jij hebt een verkeerd beeld van Marokkanen.

 • Rachid
  Posted at 16:51h, 24 June

  respect naar Jamila

 • Maroc
  Posted at 15:00h, 29 June

  Salahdinne normaal vind ik jou columns geweldig, maar deze is toch echt niet goed…
  Jij zit zelf altijd te klagen dat Nederland alle marokkanen in hokjes stoppen en vooroordelen hebben over ons en zelf doe jij het ook….

  ‘Dit is toch onvoorstelbaar. Is er dan helemaal niemand binnen Spangas die zegt van, ‘Hé, ik wil niet lullig doen, maar dit is wel een beetje ongeloofwaardig mensen. Zo zijn Marokkanen helemaal niet!’

  Hoe zijn marokkanen dan wel…..ben je pas een marokkaan als je de hele dag loop te schelden met hoer, kk, enz.???
  Niet elke Marokkaan praat zoals jij beschijft in jouw columns.
  Zijn er vorlgens jou geen ideale, perfecte, opgewekte, perfect geïntegreerde, kwieke, vrolijke, spontane Marokkanen?????

 • mohammed
  Posted at 01:51h, 15 July

  hahahahaha,
  mij irriteerd die nassim ook mateloos. hou moet echt even nadenken wat voor rol hij speelt in die gare serie.

  gewoon schande

 • siham
  Posted at 17:51h, 28 July

  ik vond op zen vlaams gezegd nassim gewoon ne seut hoe die speelt enzo gwn ne sisi

 • SubhanAllaah!
  Posted at 22:33h, 09 August

  Hoedhayfa RadiaAllahoe ‘en verhaalt dat de Boodschapper van Allaah SallAllaahoe ‘alaihi wa Salaam zei: ‘Iemand die lasterverhalen vertelt, zal het Paradijs niet binnengaan’. [Boekhaari & Moeslim.]

 • Sousie
  Posted at 19:35h, 01 September

  Holah deze man heeft gelijk

 • Hafid
  Posted at 14:25h, 05 September

  Hahahahaha dat is zooooooooooo waar. Stelletje teringlijers. Ik ben dat gebagatelliseer helemaal zat!!! Mooi stuk geschreven en makkelijk om te lezen. Goed gedaan!!!

 • nassim
  Posted at 12:55h, 12 September

  Beetje raar dat je hierover klaagt. Je zal ook gaan klagen als er een ‘kut marokkaan’wordt neergezet die steelt, bedreigt en alles doet wat niet goed is. Dan zeg je ook generaliseren ze weer. Wat je eigenlijk zegt is dat geen enkele marokkkaan is als Nassim, schaam je je dan niet? Aangezien Nassim hier wordt neergezet als een modelburger en alle andere marokkanen zich dus slecht gedragen. Als ik deze serie zie denk ik ook: nog nooit zo’n marokkaan gezien, want zo doen marokkanen niet. Misschien dat je daar is een colum over moet gaan schrijven? Over het gedrag wat zij vertonen en dat dat juist slecht is. Mijn stelling luidt: Marokkanen moeten zich net gedragen als Nassim.

 • Mientje
  Posted at 15:38h, 17 September

  Het is ook nooit goed, komt er een nette marokkaan op tv is het een sulletje. “de marokkanen horen niet zo op tv te komen” wordt er dan geroepen!
  komen ze als criminelen op tv is het: “niet alle marokkanen zijn zo”!

  sorry Sal de dingen die je doet zijn super leuk en ik lach me altijd rot!
  maar dit over nassim slaat wel ht nergens op!
  net of je het goedkeurd dat marokkanen criminelen zijn en ze maar zo op tv moeten komen.
  het mag eens ook positief!

  ps ik citeer: Hij speelt een type Marokkaan, die ik in mijn hele leven nog niet ben tegengekomen.

  kijk eens verder dan je neus lang is

  Ma3aaa salamaaaa

  groetjes

 • proud_moslima
  Posted at 19:10h, 03 October

  Salaamoe3alaikoem,

  Sorry dat ik dit zeg/schrijf, maar denken jullie nou echt dat Salaheddine al deze goede
  (lees ; slijm) reacties gaat lezen?

  Ten eerste is de helft alleen maar ‘Wajooow, ik lach me rot, zo grappig.’ Alsof hij niet weet dat dit grappig is, anders plaatste hij dit toch niet. En ten tweede zitten de anderen hem alleen af te kraken. Newsflash: Als je anderen zo duidelijk probeert te maken dat je het niet leuk vind wat ze doen, ga dan niet de hele tijd afkraken. Daar bereik je toch niets mee.

  En wat praten jullie de hele tijd over die Nassim van Spangas, hebben jullie niets beters te doen? Lekker boeiend of je nou vind dat hij het goed doet of niet. Laat hem lekker zijn ding doen.

  Laat een ieder in zijn/haar waarde, dat maakt de wereld een beetje mooier.

  Ma3asalama,
  Proud_moslima.

  P.s. : Als je iets niet leuk vind, stop dan met lezen.

 • Luces
  Posted at 00:27h, 19 October

  Elke immigrantengroep in een vreemd land , vooral als ze worden buitengesloten gaat zich stereotieper gedragen dan in het land van herkomst.

  een verkaaste mokro wordt snel als verraaier gezien.’De angst voor assimilatie van de eigen identiteit.

  terwijl de ”hardcore criminele mokro’s” stereotype wordt gecreerd door wilders , en de media, wordt deze wel geaccepteerd als middelvinger tegen diezelfde media.

  De toon van het verhulde racistisch gekanker door rasechte Nllers gevoed door een angstbeeld, zorgt er alleen maar voor dat ”het probleem ” erger wordt.

  Na jaren buitensluiting en met twee maten gemeten te worden krijg je schijt aan de maatschappij.

  ben in meknesj op vakantie geweest met een mokromattie. de chikies daar lopen geiler bij dan de tattachikies in nederland. geen hoofddoeken of boerka gezien.

  en gasten lopen op straat hand in hand. ook in NL nooit gezien.

  conclusie , de poldermokro’s zijn uniek .

  bedankt voor uw aandacht, mattie’s !!!

 • miley
  Posted at 19:37h, 22 October

  beste salahedinne
  ik zelf ben ook een marokaan en je bent zo grappig wat je allemaal zegt tegen verkaasde Marokkanen. ik vind dat jij die rol moet nemen en dan als een egte Marokkaan. en jij bent daar zo goed in!

  m.v.g. een zuster

 • Nsrine
  Posted at 19:54h, 13 November

  Je roddelt.

 • Chay
  Posted at 20:44h, 15 November

  Salah,

  Bundel je columns en maak er wat moois van!

  Fi Amanillah

 • Oualid
  Posted at 00:14h, 19 November

  Goed bezig Salaheddine ga vooral zo door. Ik vind die shows van jou altijd te gek man 🙂

Plaats een reactie