De wonderdokter

08 Nov De wonderdokter

Mijn moeder had vroeger niet alleen kruiden om mee te koken, maar diezelfde kruiden dienden ook als medicijn voor haar kinderen. Als een van haar kinderen ziek was, had ze haar eigen wonderbaarlijke geneeswijzes. Een analyse van de dokter vond ze natuurlijk  handig, maar om het kind echt weer op te lappen, had ze haar eigen Marokkaanse kunstjes.

Na een doktersbezoek, heb ik eerlijk gezegd zelden een antibioticakuur gevolgd of wat dan ook. Mijn moeder wilde dat ik zo min mogelijk medicijnen slikte. Hoestdrankjes of pijnstillers waren ook allemaal niks in mijn moeders’ ogen. Die hielpen niet! Enige medicijn waar ze helemaal in geloofde was Vicks. Na een klein kuchje of een niespartij smeerde ze het liefst mijn hele lichaam in met Vicks. De rest van de medicijnen kon eigenlijk allemaal ophoepelen. Mijn moeder is nog van de oude stempel en gaf mij in mijn jeugd allerlei alternatieve medicijnen voor mijn kwaaltjes.

Als ziek kind is echt alles door mijn keel gegaan. Gekookte knoflookteentjes, pure honing, qronfel, shiba, elgatraan, gember, safrane, kruidnagel, louiza……kortom, de hele Marokkaanse kruidenkast van mijn moeder is ooit wel een keer door mijn lichaam gegaan.

De honing was voor mij een ramp. Het eten van pure honing is echt een vak op zich. Het is namelijk niet die zoete leuke commerciële honing uit de supermarkt, die ze vrolijk op de beschuitjes doen. Nee, het is hardcore donkerbruine zware pure Marokkaanse plattelandshoning met een hele sterke oersmaak. Het is zoet en ook weer niet. Het spul is dik en het kleeft. Ik kan het echt niet plaatsen. Het heeft een smaak waarvan je tandvlees van omhoog krult en je haren van overeind gaan staan. Het was alsof mijn moeder ter plekke wat bijen boven mijn mond handmatig uitkneep. Ik moest dan een hele eetlepel van dat vloeibare goud naar binnen werken. Echte honing is in mijn moeders’ ogen namelijk echt goud waard.

Griep was ook altijd een gezellige boel. Als ik met 41 graden koorts trippend op mijn bed lag, kreeg ik een soort ramboband, gemaakt van een hoofddoek, heel strak om mijn hoofd gebonden. Tussen de band en mijn voorhoofd zaten allemaal halve citroenen. Die zouden de hitte uit mijn hoofd wegzuigen. Ook kreeg ik ‘mgainza’ (Nederlandse vertaling heb ik niet) over mijn hoofd gegoten. Elgatraan, waarvan ik de Nederlandse vertaling tot op de dag van vandaag ook nog steeds niet weet, kreeg ik ook altijd rijkelijk over mij heen. Een zwarte vloeibare substantie met een hele sterke geur. Als je dat durft te snuiven, ben je in een klap een week wakker.

Mijn amandelen pakten mij als kind ook altijd lelijk. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Ze werden helemaal dik en ik kon nauwelijks meer slikken of praten. Mijn moeder deed vervolgens gelijk een pannetje op het vuur en goot er olijfolie in. Ik keek met mijn opgeblazen amandelen naar dit alles en vroeg mezelf af wat ze met de verwarmde olijfolie ging doen. ‘Amandelen zijn inwendig, hoe kan je die insmeren?’, ging er door mijn verwarde hoofd heen.

Totdat ze ineens zei: ‘Doe je mond open!’

Ze had de warme olijfolie in een lepel gegoten en ik moest het letterlijk gaan drinken. Ik was niet zo’n moeilijk kind en deed normaal gesproken wat me opgedragen werd, maar sec warme olijfolie drinken, vond en vind ik nog steeds echt smerig. Ik kon die smaak absoluut niet plaatsen. Een soort warm smeermiddel gleed mijn lichaam in. Ik voelde het warme vloeisel letterlijk tot mijn darmen zakken. Zodra ik een beetje tegen begon te sputteren, zei mijn moeder gelijk: ‘Koul ou skout, haadshi gozond!’ Genoeg milliliters heb ik er uiteindelijk van gedronken.

Sowieso is volgens mijn moeder olijfolie het beste medicijn, dat er is. Voor ontstoken ogen, olijfolie! Een brandplekje, olijfolie. Liefdesverdriet, olijfolie. Van de trap naar beneden gedonderd, olijfolie. Je kunt het zo gek niet bedenken en olijfolie biedt soelaas.

Mijn moeder is het type van beter voorkomen dan genezen. Omdat mijn oudere broer in zijn kinderjaren licht astmatisch was en last had van bronchitis, moest koste wat het kost dat bij mij voorkomen worden. Dat resulteerde dat ik altijd heel veel kleren aan moest.

Een hemd, daarboven een ondershirt, een T-shirt en daarboven nog een blouse tot de bovenste knoop dichtgeknoopt. Heel af en toe daar nog boven een blazer en een dikke jas met capuchon. Een gigantisch lange sjaal maakte het plaatje compleet. Zo, bronchitis, astma of wat dan ook, als je een echte vent bent, kom je hier doorheen!

Ik ben mijn moeder zeer dankbaar voor al die moeite die ze voor mij heeft gedaan. Hamdoulilah ben ik gezond uit mijn jeugd gekomen. Vies of niet, blijkbaar hebben haar wondermedicijnen toch gewerkt. Echt, als je gaat kijken hoeveel moeite ze voor mij heeft gedaan, dat is met geen pen te beschrijven. Als ik weer aan mijn jeugd terugdenk, krijg ik spontaan trek in een heerlijk glas hete olijfolie met gekookte knoflookteentjes. Heerlijk! Mensen, respect voor onze moeders!

Wilt u meer lezen van Salaheddine? Bestel ook zijn boek ‘Waajooow! Een echte Marokkaan’

COVER_WAAJOOOW____LO_RES_RGB[1]

77 Comments
 • Mahaly
  Posted at 00:56h, 14 January

  K kreeg spontaan een lachkick toen ik dit las!! Zoiezo gekookte knofloofteentjes blijf ik tot op de dag van vandaag geweldig vinden! ”mama fia lko7ba”” yallah siri tne3ssi…ghadi nji ndehnek b vicks ou ghadi nsawb lik toema f ziet el 3oed!!” O zo vaak gehoord !! En trouwens het gevoel dat je krijgt als je met Vicks ingesmeerd wordt is onbeschrijfelijk, al helemaal als het je rug is en je borst..het is eerst heel koud en wordt met de seconde warmer haha love it !!
  Daarnaast wordt zeker als je in Marokko woont en je een griepje te pakken krijgt..”Halls” bel 7lib..still lovin it !

  Ohja een andere als je moet hoesten..le7lib (melk) oe 7ab rshad ou lbayd !!! Een kan vol ervan moest ik opdrinken !! En inderdaad als je sgana hebt..enige wondermiddel is een tulband met el 7amed oe lmginza bellimoen gassek teshrebha lol !!Wooww ik mis me jeugd..alhoewel ik 2 weken geleden nog een van me moeders wondermiddelen innam en guess what..it works !

 • Mourad
  Posted at 22:17h, 17 January

  Whahaha mooie colum

  die olijfolie kreeg ik ook overmeheen gegoten het gare ervan het wou niet weg gaan.
  okaal ik wou het eraf halen het bleef er nog

 • habib
  Posted at 21:53h, 11 February

  ahaha vandie vicks klopt kapotttt opde raarste plekke ook opje rug onder je neus buik??

 • Fatiimaaa
  Posted at 22:46h, 11 February

  hahahaha ik heb ok zo’nmoeder. olijfolie en honing heb ik met liters binnen gekregen omdat ik dus wel astmatisch ben. whahaha wel lachen om te zien dat ik niet de enige ben.

 • ZanOebaa
  Posted at 15:27h, 13 February

  True life, wollah vicks en honing klaart’m!

 • appie
  Posted at 18:01h, 14 February

  haha zekers gekke medicijnen geen van de nederlandse dokters zijn beter dan je eigen moeder als het gaat om ziektes weg te halen:P

  wat ik allemaal heb gekregen in mijn jonge jaren de gekste recepten waar van ik dacht dat die niet bestonden

  maar het heeft goed geholpen niks help beter in mijn ogen

 • Soum.
  Posted at 20:26h, 22 February

  Hahahah mijn moeder is ook zo.

 • Tamazight
  Posted at 21:36h, 23 February

  hahaha mijn oma meskiena is ook zo.
  Als ik naar de dokter ga, zegt ze gelijk van wat weten die nederlanders nou kom kom je oma heeft echte medicijnen. ik heb op dit moment een honingpotje staan met honing uit Sudan en ja het wordt gezien als pure goud en als alles helend middel. hahaha I love my yemma and aziza!!

 • Hussain
  Posted at 03:50h, 03 March

  Ik ben zelf irakees van kom af, maar dit komt mij zo bekend voor wolla.
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 • Mounir
  Posted at 22:57h, 22 March

  AHAHAHAHAHAHA DIE HONING DIE ECHTE BOERENHONING !!! PRECIES WAT IK HEB MEEGEMAAKT

 • Othman
  Posted at 00:24h, 23 March

  Haha ik heb ook veel veel van die wonderkruiden binnen gekregen.
  Als ik kuchte of sgana had..Maar tegenwoordig durf ik niet meer te kuchen want mijn vader staat meteen op en zegt dan KET KMI yek + een paar scheld woorden haha..wat moet je dan zeggen Lah Lhajj drebni elberd

 • alhoceima
  Posted at 14:43h, 25 March

  De honing was voor mij een ramp. Het eten van pure honing is echt een vak op zich. Het is namelijk niet die zoete leuke commerciële honing uit de supermarkt, die ze vrolijk op de beschuitjes doen. Nee, het is hardcore donkerbruine zware pure Marokkaanse plattelandshoning met een hele sterke oersmaak.

  AHAHAHAHAHAHAHAHAAH
  JUIST!!!!!!

  Een hemd, daarboven een ondershirt, een T-shirt en daarboven nog een blouse tot de bovenste knoop dichtgeknoopt. Heel af en toe daar nog boven een blazer en een dikke jas met capuchon. Een gigantisch lange sjaal maakte het plaatje compleet. Zo, bronchitis, astma of wat dan ook, als je een echte vent bent, kom je hier doorheen!

  ahahahahaahahah yeh 3iyek

  Als ik weer aan mijn jeugd terugdenk, krijg ik spontaan trek in een heerlijk glas hete olijfolie met gekookte knoflookteentjes. Heerlijk! Mensen, respect voor onze moeders!

  ahahaha

  ajaaaw main bauwk dot pain

 • Laila
  Posted at 23:30h, 17 August

  Allemaal heel herkenbaar!

 • siham
  Posted at 19:51h, 07 September

  hahahahaa kan mezelf erin plaatsen:
  boter smeren op een bult als ik ergens met mijn hoofd tegen ben geknald.
  elgatraan in mijn neus smeren tegen sinusitis ( had geen verstopte neus meer maar ik liep dan zeker een uur met een opgezwollen bamboela neus :D).
  kemoun/curcuma: zeker 10000… lepels in water doorslikken tegen maagpijn, alleen die smaak al…
  mazhar of elkhel op je hoofd gieten tegen hoofdpijn, gegarandeerd een lekker haargeurtje achteraf 😀

  ps: mkhinza is een soort plant dat ze in water koken, helpt tegen koorts en maagpijn.

  Allah yahfed jamiee3 el oumahate, amieeen!!

 • maryam!!!
  Posted at 02:19h, 20 October

  hahahaha die honing
  ik moet het zelfs eten als ik buikpijn heb
  zeg ik tegen my vader neej ik lus het niet niet
  zegt what je lust het niet het is net als snoep
  kijk kijk ik doe voor gaat die die honig zelf opeten daar
  die lepel in die pot en hopsa in my mond
  en dan 5 minuten over doen voor dat het weg is geslikt
  dan naar de kraan rennen om water tedrinken maar dat mag
  dan niet van je pa hahaha
  maarja het helpt otg altijd

 • maryam!!!
  Posted at 02:21h, 20 October

  word me vader boos als ik die honing niet wil eten
  zegt die zo jah weetje hoe duur die honing is komt
  helemaal uit shagra hahaha

 • Mohamed Ali
  Posted at 03:05h, 19 November

  hHAHAHhHahahahahahH OO SHIT toen ik over die vicka lag kon ik de volgende regel niet meer lezen door het huilen van het lachen 😀

  Alhamdoelillah Groeten uit Pakistan

 • ilham
  Posted at 20:44h, 20 January

  haha vicks en honing zijn voor mijn moeder ook wondermedicijnen. Wat ik ook soms moet drinken als ik verkouden ben is melk met ze3ter of fliyo en ja hoor verwarmde olie moest ik ook drinken haha, maar om er wat smaak aan te geven deed mijn moeder er een beetje suiker bij

 • Zahra
  Posted at 20:31h, 23 February

  Hahaha zo herkenbaar allemaal

 • Salima
  Posted at 15:03h, 13 June

  Hahaha wat een leuke stuk! zoveeeel herkeningspunten.
  onze moeders zijn allemaal het zelfde.
  Ik heb ook van alles naar binnen moeten werken!Olie, knoflook, honing, citroen enz.! Hahaha

  En wat betft klere! nog steeds als ik met een dunne vest naar buiten ga dan begint ze mij terug te roepen haha. en ohh wee als ik zonder slippers thuis ga lopen! wat nou als ik kou ga vatten

  echt een leuke stu! Bravo

 • Hasna
  Posted at 16:37h, 26 July

  haha wollah honing en olijfolie!! Dat is het geneesmiddel mensen!!

  Zeker respect voor onze moeders(L)

 • Wonder
  Posted at 18:25h, 26 July

  Ik kreeg als ik verkouden was altijd mandarijnen -schillen om aan te ruiken XD

 • hajar
  Posted at 19:48h, 25 February

  AHAHAHAHAHA IK GING GWN STUK TOEN K DIT LAS EH!

  als k me niet lekker voelde of heletijd moest hoesten, kwam me moeder met theelepel honing!
  ikvond het zoooo viess en deed er alles aan om het niet te hoeven doorslikken!
  zoals salaheddine al zei: ‘ koul ou skout haadshi gozond!’
  hij haalt de woorden van me moeder uit de mond.
  en de details over die haren en tandvlees hahaha klopt precies ikkreeg gelijk weer die kriebels
  egt leuk om tezien dat er een volk is die zoveel gemeen heeft met elkaar. ben zo blij dat hmdl moslima en marokkaans ben!
  ahahaha alsnog zal ik er alles aandoen om die olijfolie of honing te vermijden, dan maar beetje ziek.

 • safsaf_070
  Posted at 16:41h, 24 April

  whahahaha 😀 ik herken zoveel van wat jullie zeggen
  ookal heb ik het zo warm en verbrand ik als ik geen sokken aan heb thuis dan zegt mijn moeder gelijk
  WHeeeooo!!!!!!!!!! wesh me kee jilaks lberd!
  en dan geeft ze me gelijk van die wollen traditionele marokkaanse sokken aan!
  en die olijfolie en honing zijn ook zo herkenbaar voor mij!

  he ik heb er nog 1 die ik hier nie heb gehoord altijd wanneer ik pijn aan me tanden heb moet ik van mijn moeder mijn mond spoelen met water en zout bij elkaar gemixt!

  echt tfoe!!
  maar het werkt wel altijd! 😉

 • Sarah
  Posted at 21:36h, 30 April

  Lang leve de Marokkaanse moeders!!

 • rachida28
  Posted at 13:20h, 24 September

  haha ja dit is om te lachen natuurlijk, denk dat iedereen zich wel hierin kan herkennen.

  ik had een x een oorontsteking daar had mijn mamma natuurlijk ook een oplossing voor!
  warme olijfolie…wiliee..en voor jeuk in de oog had ze gewoon wat zout nodig problemo solvedo!

  wat n drama was dat zeg haha, maar dat zijn toch wel de goede oude tijden.:)

  ik vind leuk hoe je dingen van vroeger zo leuk kan overbrengen en op een ontzettend grappige manier! top! haha

 • ALI
  Posted at 13:46h, 16 April

  algatraan is (TEER)

Plaats een reactie