De wonderdokter

08 Nov De wonderdokter

Mijn moeder had vroeger niet alleen kruiden om mee te koken, maar diezelfde kruiden dienden ook als medicijn voor haar kinderen. Als een van haar kinderen ziek was, had ze haar eigen wonderbaarlijke geneeswijzes. Een analyse van de dokter vond ze natuurlijk  handig, maar om het kind echt weer op te lappen, had ze haar eigen Marokkaanse kunstjes.

Na een doktersbezoek, heb ik eerlijk gezegd zelden een antibioticakuur gevolgd of wat dan ook. Mijn moeder wilde dat ik zo min mogelijk medicijnen slikte. Hoestdrankjes of pijnstillers waren ook allemaal niks in mijn moeders’ ogen. Die hielpen niet! Enige medicijn waar ze helemaal in geloofde was Vicks. Na een klein kuchje of een niespartij smeerde ze het liefst mijn hele lichaam in met Vicks. De rest van de medicijnen kon eigenlijk allemaal ophoepelen. Mijn moeder is nog van de oude stempel en gaf mij in mijn jeugd allerlei alternatieve medicijnen voor mijn kwaaltjes.

Als ziek kind is echt alles door mijn keel gegaan. Gekookte knoflookteentjes, pure honing, qronfel, shiba, elgatraan, gember, safrane, kruidnagel, louiza……kortom, de hele Marokkaanse kruidenkast van mijn moeder is ooit wel een keer door mijn lichaam gegaan.

De honing was voor mij een ramp. Het eten van pure honing is echt een vak op zich. Het is namelijk niet die zoete leuke commerciële honing uit de supermarkt, die ze vrolijk op de beschuitjes doen. Nee, het is hardcore donkerbruine zware pure Marokkaanse plattelandshoning met een hele sterke oersmaak. Het is zoet en ook weer niet. Het spul is dik en het kleeft. Ik kan het echt niet plaatsen. Het heeft een smaak waarvan je tandvlees van omhoog krult en je haren van overeind gaan staan. Het was alsof mijn moeder ter plekke wat bijen boven mijn mond handmatig uitkneep. Ik moest dan een hele eetlepel van dat vloeibare goud naar binnen werken. Echte honing is in mijn moeders’ ogen namelijk echt goud waard.

Griep was ook altijd een gezellige boel. Als ik met 41 graden koorts trippend op mijn bed lag, kreeg ik een soort ramboband, gemaakt van een hoofddoek, heel strak om mijn hoofd gebonden. Tussen de band en mijn voorhoofd zaten allemaal halve citroenen. Die zouden de hitte uit mijn hoofd wegzuigen. Ook kreeg ik ‘mgainza’ (Nederlandse vertaling heb ik niet) over mijn hoofd gegoten. Elgatraan, waarvan ik de Nederlandse vertaling tot op de dag van vandaag ook nog steeds niet weet, kreeg ik ook altijd rijkelijk over mij heen. Een zwarte vloeibare substantie met een hele sterke geur. Als je dat durft te snuiven, ben je in een klap een week wakker.

Mijn amandelen pakten mij als kind ook altijd lelijk. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Ze werden helemaal dik en ik kon nauwelijks meer slikken of praten. Mijn moeder deed vervolgens gelijk een pannetje op het vuur en goot er olijfolie in. Ik keek met mijn opgeblazen amandelen naar dit alles en vroeg mezelf af wat ze met de verwarmde olijfolie ging doen. ‘Amandelen zijn inwendig, hoe kan je die insmeren?’, ging er door mijn verwarde hoofd heen.

Totdat ze ineens zei: ‘Doe je mond open!’

Ze had de warme olijfolie in een lepel gegoten en ik moest het letterlijk gaan drinken. Ik was niet zo’n moeilijk kind en deed normaal gesproken wat me opgedragen werd, maar sec warme olijfolie drinken, vond en vind ik nog steeds echt smerig. Ik kon die smaak absoluut niet plaatsen. Een soort warm smeermiddel gleed mijn lichaam in. Ik voelde het warme vloeisel letterlijk tot mijn darmen zakken. Zodra ik een beetje tegen begon te sputteren, zei mijn moeder gelijk: ‘Koul ou skout, haadshi gozond!’ Genoeg milliliters heb ik er uiteindelijk van gedronken.

Sowieso is volgens mijn moeder olijfolie het beste medicijn, dat er is. Voor ontstoken ogen, olijfolie! Een brandplekje, olijfolie. Liefdesverdriet, olijfolie. Van de trap naar beneden gedonderd, olijfolie. Je kunt het zo gek niet bedenken en olijfolie biedt soelaas.

Mijn moeder is het type van beter voorkomen dan genezen. Omdat mijn oudere broer in zijn kinderjaren licht astmatisch was en last had van bronchitis, moest koste wat het kost dat bij mij voorkomen worden. Dat resulteerde dat ik altijd heel veel kleren aan moest.

Een hemd, daarboven een ondershirt, een T-shirt en daarboven nog een blouse tot de bovenste knoop dichtgeknoopt. Heel af en toe daar nog boven een blazer en een dikke jas met capuchon. Een gigantisch lange sjaal maakte het plaatje compleet. Zo, bronchitis, astma of wat dan ook, als je een echte vent bent, kom je hier doorheen!

Ik ben mijn moeder zeer dankbaar voor al die moeite die ze voor mij heeft gedaan. Hamdoulilah ben ik gezond uit mijn jeugd gekomen. Vies of niet, blijkbaar hebben haar wondermedicijnen toch gewerkt. Echt, als je gaat kijken hoeveel moeite ze voor mij heeft gedaan, dat is met geen pen te beschrijven. Als ik weer aan mijn jeugd terugdenk, krijg ik spontaan trek in een heerlijk glas hete olijfolie met gekookte knoflookteentjes. Heerlijk! Mensen, respect voor onze moeders!

Wilt u meer lezen van Salaheddine? Bestel ook zijn boek ‘Waajooow! Een echte Marokkaan’

COVER_WAAJOOOW____LO_RES_RGB[1]

77 Comments
 • Farah
  Posted at 22:14h, 08 November

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA! 😆 Wollah dit is echt ook weer zo herkenbaar. Dus mijn moeder is niet de enigste..

  Bijv. als mijn pumps eens stinken (komt soms voor ja) dan zegt ze: DOE NOU AARDAPPEL of APPEL schillen in je schoen! en dan moet ik met dat rondlopen! 😆

  Of als ik keelpijn heb moet ik ook 2 eet lepels warme honing eten, of die zwarte kruiden.. shab soeda ofzo.. hahahaha.. omygod of.. als je voet slaapt moet je tomatenschil onder je voeten doen.. hahahahaha! Oh sallah ik lach hier zo hard.. zo herkenbaar dit!

  Indd respect voor onze moeders!
  Tot gauw, Sal

 • Hind
  Posted at 22:15h, 08 November

  hahahahahhahahahahhahahahahaha………… TOP ik zie het helemaal voor me!! Vooral die citroenen, doet mijn oma ook altijd 😀
  Maar eerlijk…. Olijfolie is het middel tegen alles!! Respect voor je moeder!!

 • aida
  Posted at 22:30h, 08 November

  hahahah heel erg leuke weerr !!

 • Hakima
  Posted at 22:32h, 08 November

  Olijfolie tegen liefdesverdriet ffe aan paar liters naar binnen werken hahaha
  Je hebt weer een leuke column geschreven zoals altijd.
  En het is allemaal heel herkenbaar.

 • Mariam
  Posted at 22:33h, 08 November

  loooooooooool!!!! Dit komt denk ik merendeels bij dakhil voor. Mijn ma is een ras echte doukalia en die heeft mij ook heel wat fijne kuurtjes laten snuiven, slikken en smeren.

  Ik zal eerlijk zeggen, of het nou werkelijk helpt of dat het nou allemaal tussen me oren zit, ik zal vele dingen zeker mee nemen. Sowieso ben ik een fan van warme melk met za3ter.

  Heerlijk dit.

  tot de volgende blog Sal!!

 • Shyka
  Posted at 22:37h, 08 November

  Hehe, vergeet de dag nooit meer dat mijn grandma uit Marokko de grote omringde tuin van 1 van mijn buurmannen indook. Daar stond henna dan in haar witte outfit in de groene bosjes aan een struik te rukken. Na 10 x roepen dat dit de tuin van iemand anders was en die man boos zou worden stond ze eindelijk weer naast me. IN haar handen een grote tak.
  Eenmaal thuis aangekomen rende ze naar de keuken en pakte een mes begon de tak aan alle kanten op te snijden en eenmaal klaar stak ze het met vuur aan.
  Een grote rookwolk stond ineens voor mijn gezicht. Mijn oma zag ik niet eens meer; ik hoorde alleen nog een sissend blaasgeluid die ze maakte met haar gebid uit haar mond gehaald. Ik moest mijn mond opendoen en A zeggen. En plots kreeg ik alle rook in mijn mond en hoeste mij een ongeluk. Allahoe shafiek werd er bij gezegd en een paar andere doea’s werden me toegewenst…

  De volgende dag was mijn agina verdwenen!!!! May Allah bless our wonderdokters, haha!

 • adil
  Posted at 22:41h, 08 November

  wat is een agina?

 • f.
  Posted at 22:43h, 08 November

  geweldig alsof je mijn eigen moeder beschrijft!

  heb net toevallig een glas honing met warm water er in moeten gooien van mams..
  en olijfolie heb ik op de gekste manieren mijn lijf in gekregen.

  hahaha zeker respect voor onze mama’s, allahykhalihoumlna.

  x

 • Jumana
  Posted at 22:49h, 08 November

  Hahaha! Geweldiggggggg

 • Gekkiej
  Posted at 23:00h, 08 November

  Hahahah zo herkenbaar, me moeder wou net ook gekookte olijfolie door me strot gooien !
  Ga ik toch maar ff proberen

  x

 • youssef
  Posted at 23:02h, 08 November

  pfff a sahbi, whollah is zo.. ik heb 1 keer in marokko etai met za3ter moeten drinken. omdat ik last van mijn maag had….KAPOT VIES, a3oedoebillahi mina shaytanie razjiem. Dat moet eigenlijk gewoon haram zijn.
  maar het hielp wel. haha

 • Fadoua
  Posted at 23:05h, 08 November

  Ik herken mezelf er ook in hahah!
  Mooi verhaal !

 • Harwinaaaa
  Posted at 23:20h, 08 November

  Hhahahahahah doodlache die olijfolie. Ik herinner toen ik klein als ik buikpijn had smeerde mij moeder hete olijfolie over mij buik en dan zo een hoofdoek of theedoek erover heen.. Heerlijk slapen was dat.

  Mohiem olijfolie.

 • Tazzemite
  Posted at 23:27h, 08 November

  Of de hete olijfolie ine je OREN !!! als ze pijn deden !! omg wat heb ik die vaak mee gemaakt !
  Trauma aan olijfoliee

 • ineke
  Posted at 23:28h, 08 November

  ahhahha ben wel nederlands.. maar ook ik ben zo’n moeder..
  baadt het niet.. schaadt het niet..
  ik maak ook allerlei kruidentheetjes en drankjes uit de tuin..
  en ik ga nooit naar de dokter..
  hoofdpijn.. diezelfde strakke band om je hoofd.. maar nu met plakken rauwe aardappel…
  goeie remedie tegen spierpijn ?? = olijfolie met kruidnagelen..heel veel.. een half jaar laten staan en dan pas te smeren op de pijnlijke plekken..dus dit maak ik altijd in het vooruit..
  ik heb ook altijd een perfecte remedie tegen keelpijn in huis..= 4 bollen knoflook fijnstampen en vermengen met een pot honing.. goed afsluiten en 1 maand laten fermenteren..smaakt totaal niet meer naar knoflook of honing.. maar helpt wel goed..
  ik zou wel eens wat recepten willen wisselen met je ma !!!!

  oja.. toen ik in marokko was… ontbeten we met warme olijfolie.. en dipten we daar stukjes brood in..je zit geheid vol tot 5 uur smiddags !!!! misschien eten ze zo niet meer.. was wel 40 jaar geleden …

 • Zizou
  Posted at 23:41h, 08 November

  Hahaha klopt helemaal, tot ze zelf ziek zijn en dan gaan ze wel naar de dokter want dan ist ernstig haha!

  Meest erge dat ik ooit heb gekregen heet: Louiza! <—- is een soort thee maar dan ontiechelijk vies! Het schijnt te helpen tegen buikpijn..of et werkt weet ik niet want na de eerste slok moet ik altijd kotsen.

 • Ayoub
  Posted at 23:43h, 08 November

  hahhahahahaha deze man is echt gevaarlijk!
  toen ik keertje ziek was moest ik van mijn oma de rook van verbrande aluminiumfolie snuifen, die ga ik nooit vergeten

 • Hadj Aissa
  Posted at 06:29h, 09 November

  Sowieso is volgens mijn moeder olijfolie het beste medicijn, DAT er is. Voor ontstoken ogen, olijfolie! Een brandplekje, olijfolie. Liefdesverdriet, olijfolie. Van de trap naar beneden gedonderd, olijfolie. Je Kunt het zo gek niet bedenken en olijfolie Biedt soelaas.

  Hey sal dit stuk valt mij op dit is gelijk aan een DVD van Chris Rock Echter ipv olijfolie is het robahtessa / hoestdrank. Kan het kloppen DAT je dat daarvan hebt?

  groet

  Reactie van Salaheddine: Nee, ik heb dat stuk van Chris Rock nog nooit gezien! Ik heb gewoon beschreven hoe mijn moeder te werk ging! ma3a salama Salaheddine

 • mokerina
  Posted at 12:33h, 09 November

  ahahahahah dat komt zeker vooor !!

  ik haar olijfolie. zo viess he.
  maaar ja marokkaanse keuken he.

  boessa!

 • nesrine
  Posted at 12:41h, 09 November

  @ ZIZOU
  wahahaha jaaa ik heb ook trauma’s aan louiza.. m’n vader vind t heerlijk.. als hij er thee
  van trekt stinkt het hele huis drie uur in de wind, en als ik verkouden ben MOET ik mee drinken..

  ik had last van astma vroeger(ben er overheen gegroeid) ik heb ook in totaal sie 5 kilo honing naar binnen gegeten en olijfolie gedronken:S

  ik weet neit of het hielp maar ja t was wel goed bedoelt!

 • chaymae
  Posted at 16:18h, 09 November

  ahhaha zeer herkenbaar!!:D
  wel vet veel respect voor je moeder, en voor jou schrijftalent
  wslm;)

 • S.
  Posted at 17:58h, 09 November

  Alsof je het over mijn moeder hebt man. Ik heb gisteren nog een cocktail met pure honing uit de bergen van al Hoceima gemixt met geperste citroen ‘uit voorzorg’ omdat ik me ziek begon te voelen. :D:D:D

  Het was even doorbijten, maar uiteindelijk voel ik me nu lekker fris en gezond!

  By the way… De Koran beschrijft meerdere malen de helende werking van pure honing en olijfolie. Weten wij meer dan Allah swt? Denk het niet dus ik zou zeggen blijf het nemen, want het is gezond voor je… Ook als jullie kinderen hebben inshaAllah blijf ze verwennen met onze moeders en grootmoeders wonderdrankjes 😉

 • Sabah
  Posted at 18:15h, 09 November

  “Nee, het is hardcore donkerbruine zware pure Marokkaanse plattelandshoning met een hele sterke oersmaak.”

  LOL!

 • Freak-a-leak
  Posted at 18:16h, 09 November

  hahaha ohhhh neeee, hahahaha
  atayyyy n louizaa
  oh my godd.. traumaaaa’s ! hahahaha

  dikke shittttttt ap,

  u rockkkkkkkkkkkk again!!

  xx

 • Saida
  Posted at 18:58h, 09 November

  Zo zie je maar dat moeders toch om ons geven, hihih dat denk je eigenlijks nooit na al die klappen!!!

  MashaAllah mooi stuk!!!

  Me moeder heeft me met alles bedreigd om honing te eten, maar heb het geweigerd wat heeft geleid naar negeracties hihihi. o wat waren dat mooie tijden

 • Farah
  Posted at 21:47h, 09 November

  Op dit moment lig ik ziek in bed met een kop warme melk met eljebzar en honing erin. Ook van mama lief. Perfecte moment bij het lezen van deze column.

  Dat elgetran, is leuk om op te zoeken hoe dat in het nederlands heet. Wat ze ook onder dat strak hoofdoek om je hoofd gebonden stoppen zijn ook in plakjes gesneden aardappelen.

  Zoals we weten zijn de olijven en honing genoemd als geneesmiddelen in onze heilige boek Koran.

  Leuke colum Salahdinne, ik w8 op de volgende.

  gegroet

 • mina
  Posted at 23:26h, 09 November

  leuk!

  Ik herinner mij vooral de vicks behandelingen heel goed,
  een week later ruikte je binnen een straal van 2 meter bij
  mij vandaan nog steeds een sterke mentholgeur.

  Maar het allerergste is nog wel wanneer er een knoflookteentje als zetpil bij je naar binnen werd gewerkt…
  op de een of ander manier zou dat goed werken tegen verkoudheid, schiet mij maar lek!

 • Snorro
  Posted at 01:54h, 10 November

  Alqatraan is een soort levertraan

 • Mustapha
  Posted at 10:37h, 10 November

  van Mina:
  “Maar het allerergste is nog wel wanneer er een knoflookteentje als zetpil bij je naar binnen werd gewerkt…”

  wat een gruwelijke reactie is dit zeg, hahahahahah!!!!!!!!!!!!

 • Rachid
  Posted at 15:20h, 10 November

  hahahhahahah

  wollah ik ben dus echt ook niet de enige? geen halve tomaat op bulten op je lichaam? dit is xzo herkenbaar niet normaal! Wat ben ik toch blij dat ik dit allemaal heb mogen mee maken!

 • FM
  Posted at 21:45h, 11 November

  hahahaha en hoeee..
  hamdoulilah ben ik dus niet de ENIGE..
  Ik zeg je eerlijk,
  ben heeeeeeel trots op
  wat ik allemaal van me moeder, oma en bezorgde tante’s naar binnen heb gekregen..

  hahahaha echt geweldig !!
  ik had laatst ook je boek gekocht..
  Mocro Humor.. Hahahah ik ging stuk!!
  de hele school heeft me horen lachen..

  Ga zo door en kom een keertje naar A’dam!!!

 • Khadija
  Posted at 22:07h, 11 November

  Je bent de AZIJN vergeten! Als je koorts hebt giet ze azijn over je hoofd heen langs heel je lichaam, azijn koelt je namelijk af en je bent zo van je koorts af..:) Ahahahahah

  Ik vraag me af wanneer je gaat beginnen over de mensen die voodoo doen, netals 1 peper in de tajine doet en mee gaat begar en als je hoest of niest zegt hij KIJK KIJK de geesten gaan nu weg KIJKKKKKKKKKKKK ze gaan de kamer nu uit

  Allahi3awanek en je doet het goed!

  M3a Salama

 • Ahmed
  Posted at 14:55h, 12 November

  Salah,

  Ik heb genoten van je column. Uiteraard weer herkenbare dingen in haast elk Marokkaanse gezin.

  Ik heb tevens ‘elqetran’ voor je kunnen vinden. In het Nederlands heet dit Koolteer.
  Mgainza heet in het Nederlands de Boldo blad. Wetenschappelijke naam voor onze Mgainza is Peumus boldus.

  Ik wacht met alle plezier op je volgende column

  Thalla!

 • Mohammed Limburg
  Posted at 21:49h, 14 November

  salam,

  echt weer hele leuke collum,
  ik vind het echt grappig hoe ik gewoon mijn thuissituatie hierin
  helemaal terug vind en in al je verhalen me wel bekend voel 😛
  echt goed gedaan shoukran,,

  ga vooral zo door,,

  mijn vader ligt er kapot van vooral nadat ik het had over “KOUL O SKOUT”

  wahhahah:XD:

  groetjes,, Mohammed

 • Senn
  Posted at 22:09h, 14 November

  Azijn voor muggenbult hahahaha

  Die olijfolie en honing probeerde ik altijd zoveel mogelijk achterin de kast te proppen, zodat ze hem heeel misschien over het hoofd zou zien!

  Who was i fooling?

 • Chaimaa
  Posted at 00:14h, 15 November

  Geweldig!

  Soms schiet het er bij in om je columns elke keer te lezen.
  Maar werkelijk waar ik doe het met plezier!
  TbarkAllah 3liek!

  Chaimaa

 • mina
  Posted at 22:54h, 17 November

  Ik heb griep, me moeder heeft me gedwongen om thee met honing en gember te drinken,
  zo niet lekker…

 • Emil
  Posted at 23:38h, 17 November

  He Sal grappige collum! Ik was opzoek naar dit soort voorbeelden uit verschillende culturen. Toen kwam ik toevallig op deze site terecht. Mijn zoektermen: beste+medicijn+Marokko.
  Twee jaar geleden had ik een kale ronde plek van izun één centimeter op mijn achterhoofd.
  Van ±5 Marokkanen hoorde ik dat ik knoflook moest snijden tot pulp, de kale plek licht opschuren en 15 min. wrijven op de plek des onheils. Is dit algemeen bekend in de Mocro gemeenschap?

 • Hayat
  Posted at 13:57h, 19 November

  @Emil

  Ja dat klopt! Maar ik dacht dat je er nog iets anders doorheen moet mengen?!

  O ja mensen we zijn mawred/mazher vergeten althans ik kreeg het op een doek en dan strak op mijn hoofd koelde goed af zo bij 40 graden koorts.

  Prachtig Sal het is je weer gelukt;-)

  Allah y3awnek

  Ma3a Salama (kom een keer gezellig naar Amersfoort….)

 • Faat
  Posted at 11:19h, 20 November

  Salaam,

  Haha heel herkenbaar…

  Mijn moeders variant van Vicks was vroeger, zodra ze een licht kuchje hoorde, de borst insmeren met warme olijfolie, krant er op, drie wollen truien aan en dan n3es ou skout ipv koul o skout… En die krant maar de hele nacht knisperen en kriebelen, maar het hielp wel!!!

  Deze heb ik nog niet gehoord el7elba met water of melk op een nuchtere maag.. schijnt een nog zuiverende werking te hebben dan een glas Spa…. Waar het goed voor zou moeten zijn… Allah ou a3lem.

  Anyway, thumbs up voor onze mama´s!!

 • Amina
  Posted at 19:44h, 22 November

  Ah, geweldig! Zo herkenbaar is dit allemaal.
  Mijn broertje had eens een steenpuist op z’n knie en dat doet zo’n pijn dat je er misselijk van wordt. Komt m’n moeder, Allah i gelieha lina, aansnellen met een gekookte tomaat die ze dan tegen z’n knie aanplakte met een stuk ducktape. Wonderbaarlijk genoeg verdween dat ding ook, haha. Gotta love them.

 • Ragi
  Posted at 19:49h, 22 November

  Eigenlijk zou er een praktijk geopend moeten worden voor alternatieve geneeswijze volgens de geneeskunsten van de Profeet.(waar de geneeswijze van je moeder waarschijnlijk ook uit voor komt).
  Ik heb daar al een hele lange tijd over nagedacht! Ik wil dat erg graag verwezelijken!

  Goed stuk!

 • Tawfik
  Posted at 00:42h, 25 November

  Ja ik hoor er ook bij zo te lezen.

  Heeft iemand van jullie een emmer boven ze hoofd gehad waar ze verwarmde stenen in koud water gooien?
  Dit schijnt geweldig te zijn als je een aantal dagen koorts hebt.
  Nooit geholpen bij mij maar je schrikt je wel t lazerus.

  Keep it coming

 • Amanah.
  Posted at 18:15h, 08 December

  Geweldige column. Jouw humor is mijn humor, echt waar! Lach me echt stuk. Tbarkelah 3lik.

  En inderdaad respect voor onze moeders!
  Ws,
  Amanah.

 • Garbouza
  Posted at 14:58h, 12 December

  TbarkAllah 3lek a si Sallah! Ma 3andi man selk!!!!

  9taltini be da7k.. l3az l’zit l3oud.. hahahahaah

  Thalla fe rask!

  Garbouza

 • Janila
  Posted at 15:26h, 12 December

  Haha,dit waren echt tijden poeeh
  Ik kan me nog herineren dat als ik een muggenbult had een halve citroen tegenaan moest houden,wat niet bepaald een aangename gevoel gaf,het prikte heel erg..Of als ik een wrat had moest ik met een teentje knoflook tegen aan wrijven!!Haha laats had mijn moeder weer een soort van handgemaakte medicijn op tafel geserveerd met combinatie van olijfolie,citroensap en honing tegen een griepje

 • laila
  Posted at 15:45h, 17 December

  haha ik weet wat jullie bedoelen,
  de laatste zomer was ik lek geprikt door muggen, maagpijn, en getroffen el 3ayn volgens mijn grootouders,
  haha voor de muggebulden zout en azijn mengen en dan stevig aandeppen,
  maagpijn of andere lichamelijke klachten no matter what pure za3ter drinken, ik virtikte het maar uiteindelijn moest ik het drinken ¬¬
  en wat betreft el #ayn, ik had een kaal plekje op mijn achterhoofd (el 3ayn, iemand die jaloers was of iets dergelijks,) eerst dat kele plekje meerdere malen prikken met een naald, fijngemalen knoflook er overheen smeren, pijnlijk (!) en dan tabak er over heen, 3x raden, het werkte echt hahahaha
  sterkte 😛
  haha en weten jillie ook nog dat als je getroffen bent door el 3ayn dat ze een doua gaan zeggen en dan water met zout gaan roggelen en dan op je rug spugen?

  hahahahahahahahahahah

 • Fatima
  Posted at 23:08h, 18 December

  Olijfolie, honing, dadels etc. staan allemaal in de Qur’aan beschreven als hulpmiddelen. Dus zo onwetend zijn de Marokkanen van de oude stempel écht niet! Tbarkellah 3lihoum ou 3lina!

 • hafsa
  Posted at 00:21h, 27 December

  hHhHAHAHAHA heel herkenbaar bij mijn moeder is het olijfolie en heet water met kumoen en citroen. zodra je dit ruikt kokhals je al een paar keer en ben je wonderbaarlijk genezen. Of wanneer je echt ziek bent ga je naar zo`n vrouw die met zout en een beetje spuug jou geneest van al je ziektes.

 • Marokaantjje
  Posted at 19:32h, 12 January

  voor alle moslims onder ons

  in de islam word gezegd
  wie is de belangrijkste in je leven wat zgn de meeste kinderen me ouders
  maar nee

  het belangrijkste is je moeder

  als iemand je vraagt wie is de balnagrijkste voor you

  zeg je eerst me moeder dan vragen en daarna dan zeg je weer je meoder dan vragen ze weer en daar na dan zeg j ewwer me moeder en pas by de 4de keer zeg je me vader

  dus het is
  1. moeder 2.moeder 3.moeder 4.vader

Plaats een reactie