Moderne Marokkanen

11 Jan Moderne Marokkanen

Wat is er toch in godsnaam aan de hand met de smaak van Marokkaanse ouders de laatste tijd als het gaat om kindernamen. De pasgeboren Marokkaanse baby’s hebben de laatste paar jaren echt vreemde namen gekregen. Veel ouders van deze tijd willen een soort van trendy namen geven aan hun kinderen. Hele rare criteria hanteren ze.

Ik hoor ze al denken.

‘We wonen in Nederland en we hebben een Marokkaanse achtergrond. Ik wil daarom een naam die bij onze achtergrond past en ook in het Nederlands leuk klinkt. Als ik een zoontje heb noem ik hem Rayan. Kijk Rayan klinkt als Bryan. Heb ik een dochter dan noem ik haar Lina.’

Rayan en Lina zijn bij uitstek de twee namen als het gaat om de tijdsgeest van dit moment. Rayan, Lina, Amber…….ik vind die namen zo raar klinken. Ze zullen ongetwijfeld een goede betekenis hebben en er is in principe niks mis mee, maar waar zijn de stoere en krachtige namen gebleven als Mustapha, Mohamed, Abdullah. Eerlijk, wat staat nou stoerder? Als je kinderen Mohamed, Mustapha, Abderrahmaan en Khadija heten of je hebt kinderen en ze heten Rayan Bryan Grayan.

Stel je hebt ruzie, ik wens natuurlijk niemand ruzie toe, maar je bent toch in een benarde situatie beland en iemand wilt je iets aandoen. Als gezonde Marokkaan haal je natuurlijk je broers er bij.

Maar wat klinkt gevaarlijker?

‘He, wacht maar a viezerik. Tegen mij durf je wel……ik ga mijn broers erbij halen, Hamza Mo en Moussie eten je op vriend, jij weet nog niet mijn broers, net Daltons!’

Ja, dit is krachtige taal. Als je dit hoort, schijt je hem wel even. Als Hamza Mo en Moussie komen dan staat er wel wat te wachten. Die namen staan garant voor een goed pak slaag.

Maar stel je bent een kind en je zegt:

‘Hé, wacht maar a viezerik, ik ga Rayan, Samy en Fauzi halen.’

‘Tozzz…..haal ze maar. Moet ik met ze gaan vechten of zingen. Klinken net als zangers van een boy-band.’

Ja, Rayan Samy en Fauzi klinken natuurlijk niet zo hardcore als de oude namen. Dan heb je toch wel een probleempje. Begrijp me niet verkeerd, Rayan, Samy en Fauzi kunnen ook drie verschrikkelijke K1 beren zijn, maar ik stel me er toch iets anders bij voor. Ik persoonlijk zou denk ik nog eerder bang worden als een kleine jongen tegen me zou zeggen:

‘Wacht maar vriend, ik ga mijn zussen halen. Jij weet nog niet mijn zussen. Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!’

De Marokkanen van mijn generatie willen ook jammer genoeg niet meer zoveel kinderen meer. Carrière of gewoon geen zin in al dat gedoe spelen een rol.

Je hoort ze zeggen: ‘Ik wil niet meer dan twee kinderen.’

Een gezin van twee kinderen. Mijn moeder zat toen pas aan het begin. Als je tegen onze moeders twee kinderen zou zeggen, dan lachen ze je uit.

‘Twee kinderen? Dat is warming-up vriend. Dat is gewoon om erin te komen. Trouwens, je beste kinderen zijn altijd pas na de derde, dus ga nog maar even door!’

Ik kom zelf uit een groot gezin en zou me niet voor kunnen stellen dat ik alleen een broertje en zusje zou hebben. Dat zou een partij saai zijn geweest, oeefff! Ik had die rwina in huis voor geen goud willen missen. Een uur na de boodschappen waren alle lekkere dingen op, je broer die je van het stapelbed afdondert met gevaar voor je leven. Je zusjes die je wiskundeboeken met stift inkleuren. Dat maakte het zo speciaal, die tijden waren juist de krenten in de pap.

Mensen, geef je kinderen alsjeblieft een beetje normale namen. Natuurlijk kan ik begrijpen dat je je kinderen geen Miloud, Bouchaib of Dries meer noemt, maar overdrijf ook niet met die moderne namen. Zou me trouwens ook niks verbazen als Marokkanen over een tijd gewoon westerse namen gaan krijgen. En gun je kinderen meer dan alleen een broertje of zusje. Gun ze ook een beetje wat jij hebt meegemaakt. Dat had je toch voor geen goud willen missen?

159 Comments
 • Umm Sayff
  Posted at 22:28h, 15 January

  Hahahah subhaanAllah het is alsof je de woorden uit mijn mond haalt
  Lina en Rayen.. meer westers kan het gewoon niet.
  Het zal me ook niks verbazen als Rayen de nieuwe Mohammed gaat worden.
  (M.a.w de naam waar je in een klaslokaal wel 5 van kan vinden en als je die midden op straat luid gaat roepen.. er minimaal 20 man omkijken en reageren.)

  Ik vergeef het mezelf nooit als ik ooit mijn kinderen zo ga noemen, dan liever Mohammed en Fatima

 • Doun
  Posted at 00:26h, 16 January

  Leuk als mams alle kinderen naar beneden roept om te eten; ” Waaaa flan flan flan ou flan our fertelan, wa NAZLOU TGHADDAW!”

 • Yassin
  Posted at 05:18h, 17 January

  Maak je niet druk :p

  Ik ga gewoon voor minimaal 4 kinderen insha’allah en sowieso gaan ze de hardcore krijgen.

  Ik zeg ook altijd tegen mijn vrienden dat ze minimaal 4 kleine Marokkaantjes moeten baren en gelukkig zijn ze het daar mee eens.

  Gruwelijke tekst Salahedinne,

  salam

 • IbnMohammed
  Posted at 18:59h, 17 January

  ahahah jij hebt zwaar gelijk broeder
  SUbhannalah

 • Rachida
  Posted at 23:22h, 17 January

  Ooo,, soo true!

 • mintje
  Posted at 23:31h, 17 January

  hahaa.

  maar begrijp de ouders wel die voor die namen kiezen. ik heb een nichtje die ihsane heet.
  weet je hoe mijn buurvrouw haar noemt ichaane dat is niet om aan te horen.

  maar een fatima zou idd goed op zijn plaats staan

 • Karim
  Posted at 09:14h, 20 January

  hahahahh..

  Ja man je hebt helemaal gelijk en ik zie het ook steeds vaker om mij heen die verwesterde namen..Waar blijven de namen van de echte strijders..Abdelkrim el khattabi, Hamza faris a sahra’a, khalid inbou el walied en antar ibnou chaddad hahah..

  De namen van de profeten zijn namen die geschikt zijn voor elke tijdperk en door alle tijden heen kunnen, maar het probleem van de marokkanen hier is…Wij zijn verwesterd en het gevaalijke ervan is dat we verwesterd zijn en het ook gewend zijn..(alles wat we doen lijkt normaal)

 • QueenNador
  Posted at 09:25h, 20 January

  Salaam,

  hahahaha t is wel lachen ja deze column. Maar er is niks mis met die namen zoals lina en rayan ??? die komen immers ook voor in de koran dus ze zijn net zo krachtig als de andere namen, alleen klinken ze wat minder “grof” in de mond.

  ma3a salama

 • Faat
  Posted at 22:03h, 21 January

  Salaam,

  Persoonlijk vind ik dit een van je mindere stukken…. Islamitische namen voor mijn kinderen inshaAllah, jazeker maar dat hoeven niet per se namen te zijn van 13 in een dozijn. Rayan is overigens geen modenaam maar heeft een mooie betekenis (patrijspoort). Rihanne wordt ook genoemd in de Edele Koraan, te weten in Soerat Rahmaan. Isra (nachtreis) is een Soera…. Kortom namen die misschien wat makkelijker klinken zijn niet per defenitie moderner….. Wat meer research kan geen kwaad.

  Verder keep up the good work hoor!
  Salaam

 • Amal
  Posted at 12:09h, 22 January

  Bullshit!!

  Die namen bestonden allang, zal ik je zeggen hoe dat zo is gekomen.
  Die ouders van tegenwoordig kijken naar Turkse series op MBC, Abu Dabi, Dubai en 2m.
  En horen die namen voor het eerst. Bijv. Lamis, Tasneem, Nizar, Nihal, Ibtihal, Woroud, Nour enz.

  Het heeft niks met MODERN te maken.

  Onze ouders hebben de namen weer van de 1ste generatie en die namen zijn eenmaal originele namen geworden omdat ze niks anders in het dorp hoorden dan alleen Hayat, Abdelkarim, Arafi, Mimoun, Fatima, Fatma, Fotoma, wa illa agirih!

  Groetjes.
  Amal

 • Lina:p
  Posted at 16:29h, 26 January

  whahahhahaha jij bent lauwwwwwwwwwwwwwwwww!

 • Appie
  Posted at 23:52h, 26 January

  hahaha

 • saida
  Posted at 18:01h, 28 January

  Je bent een ECHTE marokkaan en Groot gelijk!! Goeie tekst.

 • Assiyyaah
  Posted at 20:43h, 29 January

  Ga gauw door met een volgend stukje!

 • Mimi
  Posted at 13:17h, 30 January

  Haha, 2 kinderen? No way!

  Doe mij later maar een stuk of 6 insa-allah!

 • Ikhouvandewaarheid!!
  Posted at 15:52h, 01 February

  Wallah ya sallaheddine, 3andek l7aq gewoon.. In alles wat je zegt ik heb al je filmpjes gekeken en je bent gwn nog beter dan Najib Amhali,,, Maarjahh.. Ga zeker Zo Door Sal!!
  Zoals in mijn naam,,,: IKHOUVANDEWAARHEID

 • s
  Posted at 11:02h, 11 February

  Die sneaky tamimount die doet het hem gewoon\
  wollah bazz

 • Nabila
  Posted at 14:47h, 11 February

  Salamo Alikom,

  Ik zie hier het probleem niet hoor! Het zijn gewoon mooie namen die ook in de Koran staan en dat zijn pas de mooiste namen.

  het enige wat men fout doet is namen afkorten. Net als mo, faat, abdel etc etc.
  We moeten andermans namen niet afkorten, je zal in het hiernamaals niet kunnen antwoorden als iemand je roept bij je echte naam.

  En wat betreft de kids, ik raad iedereen om zoveel mogelijk kleine mocros te varen Inchallah. Kinderen krijgen is 1 van de mooiste zegeningen die je maar van Allah swt kan krijgen.
  Alikom Salam.

 • Fatiimaaa
  Posted at 22:07h, 11 February

  OMG hoe bdoel je herkenning 😮 ben er echt verbaasd over.

 • A. Nimus
  Posted at 22:15h, 12 February

  Wat een onzin is dit zeg. Dit geldt trouwens ook voor de reacties hieronder. Er is niks mis met de namen Rayan en Lina; islamitische namen. Wie ben jij om deze namen niet normaal te noemen? Zelf heb ik alleen moeite met de echt westerse namen. Er zijn vele islamitische namen en waarom zou ik het vervelend moeten vinden dat deze laatste tijd meer ontdekt worden?! Stelletje aanstellers……..

 • A. Nimus
  Posted at 22:16h, 12 February

  Reacties hierboven dus

 • ZanOebaa
  Posted at 15:31h, 13 February

  Absoluut gelijk eh sah,
  In Maart show in Zuid insh.

 • Alkhattab
  Posted at 01:35h, 16 February

  ik heb mijn top 5 na deze Collum aangepast ,

  van, Nounou ,Nedine, Nina ,Sosou,khajoel naar Daawya ,3boech, Fatna,Yettou en Tamoe

  Thallah

 • EEENMOCROOO
  Posted at 19:14h, 16 February

  hahahhaa! mijn tante heeft nieuwe tweeling tbarkellah yessin en yesser !
  ik heb 10 broers en 5 zussen haha wij hebben 2 huizen naast elkaar en dan kan je gewoon naar he andere huis lopen zit een gat tussen maar iedereen is bijna al weg ik zal de namen noemen van jong naar oud

  mohammed (34), karim (32),amina (31), abelkader (29), said (26), malika (24), samira(23) , mounir (22), hicham (19), khalid (17), sarah(16), latifa ( 13) , djassim (10) met tweeling yessin (10) en kleine illias van (3) IK HOOR ER OOK NOG TUSSEN BEN TWEELING MET LATIFA EN HEEFT ANISSA ! DUS 13 JAAR

  EWA THALLA IK WIL ZELF LATER 3 OF 4 KINDEREN INSHALLAH!

 • Hasan
  Posted at 12:30h, 21 February

  Blijkbaar zijn de meningen er volop over andere mensen. Dit keer gaat het over namen en stereotype gedrag. Laat de mensen maar naar hunzelf kijken, want bij oordeelsdag staat geen Rayen of Muhammed of wie dan ook naast je. Dan sta je in je 1tje tegenover
  ALLAH (c.c.). Laat de mensen maar daar over nadenken voordat ze weer met het vingertje wijzen.

 • gaatjeniksaan
  Posted at 18:44h, 22 February

  eehm eenocro

  eehm je zegt dat je tante een tweeling heeft gekregen maar je zegt ook dat je 10 broers en 5 zussen hebt eehm en die tweeling staat er ook tussen maar dan zijn het uje broertjes tog niet zower ik weet zijn het je neefjes hoor

  mvg

  ikuh

 • Soum.
  Posted at 20:13h, 22 February

  Hahahahahah

 • Khalid
  Posted at 15:09h, 23 February

  salaam,

  sorry hoor, maar als een woord in de Quraan staat betekent het niet per definitie dat het een goede naam voor je kind is. Persoonlijk lijkt het mij logischer dat je een naam kiest die een eigenschap van je kind moet weerspiegelen. bijv. Khalid = Eeuwig, Atifa = Medelevend etc.
  En niet bijv. Rayan = Een deur van het paradijs, Marjana = Koraaltje etc.

 • Hasan
  Posted at 16:08h, 23 February

  Je zegt het zelf al. Persoonlijk lijkt het jou logischer. Als mensen nou Rayan een toepasselijke naam vinden, of Marjana?? Het staat tenslotte in de Quran. Ik snap het niet waarom mensen alsnog de neiging hebben om namen te bekritiseren die vanuit de Quran komen. Het kind heet toch geen Azrail of Seytan?? Maarja, laat ik maar nou ook niet gaan oordelen, want daar zijn sommigen van ons blijkbaar heel goed in.

  Assalaamu Aleykum

 • Doen
  Posted at 21:26h, 23 February

  Een mooie, sterke naam vind ik persoonlijk Salehedinne..
  Zo gaat mij zoontje heten inshallah

 • Safa
  Posted at 13:07h, 25 February

  HAhahahhaahha helemaaaal waaar. ik begrijp uberhaut niet waarom je je kind naar 7000 andere marokaanse kindjes wil noemen, Over 8 a 10 jar zitten in elke klas minimaal 5 linas en 5 rayans. lijkt mij persoonlijk niet leuk…

 • Safa
  Posted at 13:10h, 25 February

  Salam wa alaykoem Hasan,

  het gaat niet om dat het slechte namen zijn (dat zei salahdin nog duidelijk) het gaat erom dat in elke gezin zowat wel een lina en rayan is. Gewoon m3ia9. bovendien worden ze benoemd met de verkeerde intentie, het gaat deze ouders er MEESTAL niet om wat de betekenis is; als het maar westers klinkt

 • rachid
  Posted at 16:03h, 27 February

  Altijd al zo gevonden wallah.

  Het dochtertje van mijn ex heet Lina, dochtertje van een nicht van mij heet Lina, t broertje van Lina heet Akram en een buurjongetje heet Rayan.

 • Kiki
  Posted at 23:30h, 27 February

  Wat een onzin tekst zeg! Heb er geen andere woorden voor. Snap niet waarom iedereen lacht want zo grappig is deze tekst niet.

 • elena
  Posted at 17:16h, 02 March

  Deze is écht zo lachen.. het is idd waar. Maak mezelf er net zo schuldig aan hoor… Jullie kunnen hier wel praten, kga me zoon Hassan noemen en me dochter Fatima maar als het zover is.. pak je toch je islamitische namenlijstje erbij, topic openen op Marokko.nl om te zoeken naar een leuke naam die nieeeeeemand heeft..hahahaha Lately zijn dat idd Rayan, Rowan, Novel, Soraya, Lamya etc. Je mag daar een mening over hebben, maar het feit blijft idd als je nog ergens in Ait wayagher woonde had niemand z’n zoon Rayan genoemd maar gewoon Omar of Abdesalem…hahaha

 • Abdel
  Posted at 18:05h, 07 March

  inderdaad triest dat men massaal aan het verwesteren is, waar blijft de trots??

  aan de andere kant. de profeet (saw) had dit eeuwen geleden al aangekondigd dat (een groot deel van) de moslims andere naties gaan zitten imiteren en volgen.

  ook is t een teken van het dichterbij komen van het uur.

 • Ibrahim
  Posted at 22:42h, 22 March

  en ja hoor, dan heten mij broertje en zusje natuurlijk weer Rayan & Lina, het zal je maar gebeuren ahaha

 • senna
  Posted at 22:50h, 22 March

  Wollah Enh0e!! Ajoow Lindaa Gelukkig
  Heet Ick Niet Zo!! ,,Zware Gruwelyke Tekst!!:D

 • Erhan
  Posted at 00:00h, 24 March

  hahaha ik zo vaak gevochten maar die marokananen geleik geleik broer broer hamdulah nooit hebben zij hun broer meegenomen anders shit

 • Rajae
  Posted at 19:06h, 04 April

  Wacht maar vriend, ik ga mijn zussen halen. Jij weet nog niet mijn zussen. Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!’

  WHAHAH

 • Islam S.
  Posted at 22:39h, 05 April

  Haha, m’n ouders dachten grappig te doen met de naam Islam.
  Ik krijg nog geregeld commentaar, maar ik zou geen andere naam gewenst hebben!
  Ouderwets of niet, zeg jij het maar!

 • Islam S.
  Posted at 22:57h, 05 April

  Trouwens, de naam Lina en Ryan zijn zo westers nog niet. Zoek de betekenis en je vindt er meer over.. ik zeg je; als ik de zogenaamde naamgenoten van onze profeet SAW rond zie lopen als een stel junks met geen toekomstzicht, dan schaam ik mij voor de moeders en vaders die ze zo hebben mogen noemen.

  En dat zijn de naamdragers van een van de belangrijkste personen in de Islam?
  Damn..

 • Fayah
  Posted at 23:23h, 05 April

  WUahahaha ooh Salahedine!! Mocht je ooit aan een gezin starten, call me! 😛

 • Casawiaa
  Posted at 00:21h, 08 April

  hahahaha je hebt helemaal gelijk ze noemen alleen ma rayan en lina hahhaa!:)
  Respect hhahaha je hebt gelijk van khadija en mohammed hahaha:_!
  Ik heet namelijk zelf khadija!!!:)

  En zeker inderdaad een groot gezin is veel gezelliger!
  Komt allemaal wel goed inshallah!

  Ma3a salama

 • Illie
  Posted at 19:44h, 12 April

  Hahahahaha, weer een top-colum!

  En kinderen…ik wil er 5 insha’Allah
  3 jongens
  2 meisjes

  😛

 • Achmed
  Posted at 17:44h, 23 April

  De betekenis van de naam Rayan is ;; De hemelpoort die alleen betreden kan worden door vastenden;;;….

 • Najat
  Posted at 19:55h, 27 April

  Allah y 3tik saha a sidi.
  Ga zo door!

 • Meryam 070
  Posted at 11:21h, 30 April

  Wolahiela!! Jij hebt helemaaal gelijk
  Hahahahahahahaha ik ga helemaaal stukkkkkkk

 • Sarah
  Posted at 14:09h, 05 May

  Hahaha ofnietdan !
  ik heet sarah hoe verkaasd is die naam wel niet !!!
  al zeg ik het zelf .

 • Oke
  Posted at 02:22h, 01 June

  Mijn tante is zojuist bevallen van een dochtertje, enig idee hoe ze heet?

  LINA!

Plaats een reactie