Moderne Marokkanen

11 Jan Moderne Marokkanen

Wat is er toch in godsnaam aan de hand met de smaak van Marokkaanse ouders de laatste tijd als het gaat om kindernamen. De pasgeboren Marokkaanse baby’s hebben de laatste paar jaren echt vreemde namen gekregen. Veel ouders van deze tijd willen een soort van trendy namen geven aan hun kinderen. Hele rare criteria hanteren ze.

Ik hoor ze al denken.

‘We wonen in Nederland en we hebben een Marokkaanse achtergrond. Ik wil daarom een naam die bij onze achtergrond past en ook in het Nederlands leuk klinkt. Als ik een zoontje heb noem ik hem Rayan. Kijk Rayan klinkt als Bryan. Heb ik een dochter dan noem ik haar Lina.’

Rayan en Lina zijn bij uitstek de twee namen als het gaat om de tijdsgeest van dit moment. Rayan, Lina, Amber…….ik vind die namen zo raar klinken. Ze zullen ongetwijfeld een goede betekenis hebben en er is in principe niks mis mee, maar waar zijn de stoere en krachtige namen gebleven als Mustapha, Mohamed, Abdullah. Eerlijk, wat staat nou stoerder? Als je kinderen Mohamed, Mustapha, Abderrahmaan en Khadija heten of je hebt kinderen en ze heten Rayan Bryan Grayan.

Stel je hebt ruzie, ik wens natuurlijk niemand ruzie toe, maar je bent toch in een benarde situatie beland en iemand wilt je iets aandoen. Als gezonde Marokkaan haal je natuurlijk je broers er bij.

Maar wat klinkt gevaarlijker?

‘He, wacht maar a viezerik. Tegen mij durf je wel……ik ga mijn broers erbij halen, Hamza Mo en Moussie eten je op vriend, jij weet nog niet mijn broers, net Daltons!’

Ja, dit is krachtige taal. Als je dit hoort, schijt je hem wel even. Als Hamza Mo en Moussie komen dan staat er wel wat te wachten. Die namen staan garant voor een goed pak slaag.

Maar stel je bent een kind en je zegt:

‘Hé, wacht maar a viezerik, ik ga Rayan, Samy en Fauzi halen.’

‘Tozzz…..haal ze maar. Moet ik met ze gaan vechten of zingen. Klinken net als zangers van een boy-band.’

Ja, Rayan Samy en Fauzi klinken natuurlijk niet zo hardcore als de oude namen. Dan heb je toch wel een probleempje. Begrijp me niet verkeerd, Rayan, Samy en Fauzi kunnen ook drie verschrikkelijke K1 beren zijn, maar ik stel me er toch iets anders bij voor. Ik persoonlijk zou denk ik nog eerder bang worden als een kleine jongen tegen me zou zeggen:

‘Wacht maar vriend, ik ga mijn zussen halen. Jij weet nog niet mijn zussen. Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!’

De Marokkanen van mijn generatie willen ook jammer genoeg niet meer zoveel kinderen meer. Carrière of gewoon geen zin in al dat gedoe spelen een rol.

Je hoort ze zeggen: ‘Ik wil niet meer dan twee kinderen.’

Een gezin van twee kinderen. Mijn moeder zat toen pas aan het begin. Als je tegen onze moeders twee kinderen zou zeggen, dan lachen ze je uit.

‘Twee kinderen? Dat is warming-up vriend. Dat is gewoon om erin te komen. Trouwens, je beste kinderen zijn altijd pas na de derde, dus ga nog maar even door!’

Ik kom zelf uit een groot gezin en zou me niet voor kunnen stellen dat ik alleen een broertje en zusje zou hebben. Dat zou een partij saai zijn geweest, oeefff! Ik had die rwina in huis voor geen goud willen missen. Een uur na de boodschappen waren alle lekkere dingen op, je broer die je van het stapelbed afdondert met gevaar voor je leven. Je zusjes die je wiskundeboeken met stift inkleuren. Dat maakte het zo speciaal, die tijden waren juist de krenten in de pap.

Mensen, geef je kinderen alsjeblieft een beetje normale namen. Natuurlijk kan ik begrijpen dat je je kinderen geen Miloud, Bouchaib of Dries meer noemt, maar overdrijf ook niet met die moderne namen. Zou me trouwens ook niks verbazen als Marokkanen over een tijd gewoon westerse namen gaan krijgen. En gun je kinderen meer dan alleen een broertje of zusje. Gun ze ook een beetje wat jij hebt meegemaakt. Dat had je toch voor geen goud willen missen?

159 Comments
 • omar
  Posted at 01:24h, 19 June

  Sorry grote vriend, maar die grappen van jou zijn niet om te lachen. Had effe niets te doen en zag mijn zusje jouw columns lezen en besloot te lezen om te kijken wat mensen grappig aan je vinden.
  Zou een kind van drie ook mee kunnen komen en wat betreft die namen, als je het serieus meent, zie ik het niet snel gebeuren dat de namen verwesteren. Dat mensen een andere smaak voor namen hebben en creatiever zijn, hoeft niet zeggen dat Marokaanse namen zijn verwesterd. Ik begrijp niet wat mensen grappig aan jou vinden,
  k zou zeggen, wees wat creatiever en laat al die bullshit daar

  maar k wens je toch veel succes verder,

  tijdelijke fan (voor 1 minuut)

 • Moessie
  Posted at 15:04h, 23 June

  meskien, arme 3Omar, kifesh zo negatief op deze column?
  Heb je haat ofso? Als je het niet snapt dan kijk je ook niet verder dan je neus lang is, sterker nog, afgeleid van jou…, tjah wat is het eigenlijk?, in elk geval dat daar^ is te merken dat jij volgens mij slaapt.

  Gozer, ik stel je voor om de column maar is nog een keertje te lezen, miss zelfs wel een paar keer;)

 • abdelkarim
  Posted at 22:39h, 25 June

  Ik vind u niveau van humor top wollah. Blijf zo verder doen, en weet maar dat er genoeg mocro’s trots zijn dat er zo’n welbespraakte Marokkaan een boodschap MET humor kan vertalen in een vlotte tekst 😉

  Btw: Kom je na de Ramadan niet langs Antwerpen, volgens mij zou de zaal snel uitverkocht zijn (als er natuurlijk genoeg mensen op de hoogte zijn).

  Trouwe fan (voor lange tijd)

 • achie
  Posted at 21:22h, 29 June

  Hou je mond a dikhoofd, (omar)
  jij bent zeker zwaar verkaast!
  wollah jou kindje heet zeker Joost
  hy maakt goeie grappen en is er goed in, klaar

 • Aziz
  Posted at 00:34h, 16 July

  Meskien Omar
  of je hebt geen humor of je bent puur hater
  hij heeft toch gelijk over die namen , die slaan nergens op
  keep it old skool asahbi hhhh
  PEACE

 • Hmed
  Posted at 09:50h, 04 August

  Hilarisch! en het is echt waar.. de namen waren al in kracht gedegradeerd na de eerste generatie en nu bij de derde is het echt zwakjes, over een paar jaren heb je krullenbollen met littekens op hun kop maar die dan helaas Francois of zo heten. Ben je in eerste instantie bang als je beef heb, hoor je opeens van zn mattie. Wa 3arsou a Francois! tja..dan denk je wel van tazzz…
  George Carlin had het al gezegd weak names make for weak people..?

  Blijf alsjeblieft je ding doen Salaheddine en aub wat meer filmpjes wat dan ook, want die shit maakt me dag vaak goed! ga zo weer de filmpjes kijken van vorig jaar dat je in Marokko was.

  Mashallah.
  en Salaam.

 • Fauzi
  Posted at 12:50h, 26 August

  wat praat jij vriend. fauzi is modern zehma! khowed man , mijn oma heeft mij zo genoemd 13 jaar geleden. niks modern!

 • Esma
  Posted at 03:02h, 01 September

  HAHAHHAHA, gewoon helemaal met je eens, al die namen en 2 kinderen haha wij zij hier met ze 8 thuis elkedag ruzie elke dag moet je verstoppen in de wc elke dag een paar klappen ontvangen van oudere broers maar, toch eigenlijk is wel leukkhoor, ookee behalve die klappen ontvangen gewoon de gezelligheid,en bij ons is het niet dat iedereen rustig normaal toon tegen elkaar praat je staat 2cm van elkaar af,en ze beginen te schreeuwen en met consuptie alles maar de allle leukste en wat ik nooit vergeet is als wij naar de wc meoten en ik zit er op,en een van broer zussen ofz met metdie deur open proberen te makn omdat hun heel nodig moeten endan allemaal schreeuwen en als je er uit komt dan ga je ze zwaaar ontvangen MAAAR jij bent gewoon de boma lles watje zegt helemaal mee eens en ik weet niet wat die omar allemaal zegt maar,hij wil zeggen dat zijn naam wel modern is ofz die naam is ook kanker oud haha mijn oom van weet ik veel hoe oud heet zo dus niet praaten en SAL ga zoodoor'(L)

 • Ibtissame
  Posted at 22:56h, 15 September

  Ik heb me er nooit mee bezig gehouden, maar het is zo waar! Heb er echt om moeten lachen, haha..

  Ga zo door!

 • Oem Sallahudien
  Posted at 04:22h, 26 September

  As salaam aleikoum,

  Hoezo marokkaanse namen, zijn islamitische namen maar indd the power er achter klinkt mooier Wa Alhamdoelillaah

 • necmiya
  Posted at 11:29h, 04 October

  wollah de dikke waarheid, mensen gaan echt rare namen aan hun kinderen geven!

 • Farah
  Posted at 13:46h, 07 October

  ”Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!”

  HAHA, ik kan niet meer ga helemaal stuk hahahaha.

  Top!

 • gangster zoubida
  Posted at 14:58h, 27 October

  Wuhahhahahahahhahahahhahahhaha LOL!!!!!!

 • abdelmounaim
  Posted at 00:00h, 23 November

  rayan, bryan, grayen, wahahahahahahhahahahahah gewoon de bom
  En omar zoek leven, bij voorbaat dank
  thalla !!

 • soussou
  Posted at 00:43h, 20 December

  KOM NAAR ANTWERPEN!!

 • abdullah
  Posted at 04:06h, 14 January

  Wa voor ne verrekte mongool zijde gij joeng… Mensen vrij laten in hun keuze is ook ni aan u besteed.. blijven gaan ze.. verrekte mongol

 • Breaker
  Posted at 22:30h, 20 January

  Leuk, ga zo door!

 • Marwa uit maaaaas
  Posted at 21:48h, 03 February

  hahahahaha je hebt echt gelijk !!:P
  ik ging stuk om deze collum

  maar tog het is best een ernstige zaak net als profeet(saws) heeft gezegd het is een beetje na doen wat de ongelovigen mensen doen( westerse namen2kinderen enz..)
  en dat is een hele trieste zaak !!

  maar verder keep up the good work !!!
  en zo te zien beginnen die marokaantjes niet alleen te verwesteren maar ook al new kids te worden hier??

  wa salaam ,

 • Cola
  Posted at 17:20h, 06 February

  @Omarrr je leven is kapott man!!! jaloerse hond
  iedreen vind hem grappig alleen jij komt lulle je bent 100% hollander

 • Zeyneb
  Posted at 20:28h, 15 February

  Hhaahahahahhahah wollahila!

  Ik heb me kapot gelachen, in sha allah 7 kids

 • Hakima Antwerpen
  Posted at 14:57h, 18 February

  Assalaam Aleikoem

  De volle waarheid indd.. Meer en meer mensen gebruiken niet-islamitische namen
  subhanAllah.. Mjah gayr, iedereen beslist dat voor zichzelf.
  Ik heb wel goed gelachen moet ik eerlijk toegeven. Tot 13 Maart inschAllah, in A’pen!

  Wassalaam

 • Heerlense dame
  Posted at 13:30h, 19 February

  het word tijd dat je langs komt hierzo in Limburg!|
  je humor is top!

 • S7ab Heerlen
  Posted at 13:31h, 19 February

  KOM LANGS HEERLENNNNNNNNNNNNNNN!

 • Mohamed !
  Posted at 01:35h, 25 February

  ”Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!”

  HAHAHAHAHHAHAHAHAAHA DE TOP GAST

  GROETJES VANUIT BRUSSEL !!!!

 • Coördinator Shab Deurne Noord
  Posted at 13:20h, 25 February

  Salahedinne,

  We lachen ons kapot in Antwerpen met uw werk. Ik kijk alvast uit naar uw vertoning.
  En wees gerust, ik heb maar 1 simkaart en 1 gsm. Ik ga mijn gsm afzetten en mijn jas afgeven aan de vestiaire hahahahahahahaha

 • mohim
  Posted at 21:40h, 06 March

  WAAAAHAHAH omar je bent grappig;) als er iemand hier creatief is dan is het salahedinne wel .. ik zie jou niet zo snel met een camera rondlopen in marokko en de leukste beelden brengen;) of op een podium staan voor mensen.. noch een column schrijven…

  heb je kritiek? spreek dan voor jezelf en gebruik de 2 woorden IK VIND:)

  thalla 😉

 • Mevrouw S
  Posted at 21:43h, 06 March

  @ Omar

  Wejoo zo hilarisch ben jij Omar Ha-Ha!
  Ik plas zowat in me broek!

  Miskien omar.. 🙁 Jij noemt je zoontje vast Johan later.
  Weet niet wat hij mist.
  Verkaasde papa.
  Doe je ook elke dag broodje 48+ kaas in z’n broodtrommel.
  En een pak drinken met ‘ik kies bewust’ logo. 😎
  Al zou dat niet verkeerd zijn hahaha!
  Mohiem ga niet zo oordelen joh, is het je wel opgevallen dat je als een van de weinige aan komt huppelen met negatief commentaar. Laat die man in zn waarde hij heeft een groot publiek die hij prima vermaakt!
  Wanneer dit bij jou niet het geval is, ligt het vast niet aan hem.
  Je gevoel voor humor is gewoon verkaasd, of net wat anders als die van ons!
  Peace

 • Chaima
  Posted at 21:14h, 14 March

  Hahahahahahahahahahahah kapotlachenn!!!

 • Abdishakur
  Posted at 22:31h, 24 March

  als iemand me naam vraagt , zeg ik altijd trots : Abdishakur.
  al hamdoelillah heb ik een mooie naam gekregen van mijn lieve oma.

  Maar wollah Salahedinne jij bent doodlachen. Word niet als die verkaasde Najib Amhali.

  stick to your Deen achie,

  probz from your brotha Abdishakur ibn Shakib.

 • Khadija
  Posted at 19:50h, 07 April

  Salaheddine! Khou van je grappen …
  Egt hoge niveau …
  En idd van mijn eigen naam zou ik ook bang worden,
  en zeker als je er nog een bijvoeglijk naamwoord bij zet
  (zoals .. dikke, bolle, sterke, noem maar op)
  @Omar: Kan het best begrijpen dat je ander soort humor hebt,
  maar maak mensen niet zwart!! hou alstubiefd de negatieve maningen voor je zelf .. wnt daardoor zal hij niet minder fans krijgen!
  @Fouzi: Vind het heel leuk dat je voor je naam opkomt … Maar met scheldwoorden
  los je niets op .. en dan verschieten dat er rasisten zijn …
  Hoe zou het komen denk je (door mensen zoals jou … denken dat ze gangsters zijn … maar diep van binnen schijten ze!!)
  Moehiem salah, Ik wens je nog super veel succes toe
  En ik kom je zeker opzoekn in een van je shows!! =D

 • adil
  Posted at 13:56h, 29 April

  hahaha salaheddine doe zo verderr

 • Loubna
  Posted at 15:13h, 29 April

  Hahahha ik ga helemaal plat hierzoo!!!
  & je bent egt de bom ga zo door !
  Trouwens kom een keer naar Almeree!

  x.

 • Nora
  Posted at 00:21h, 15 May

  Macha’Allah Sal doe zo voort je bent gewOon toppiii … tOt de 29/5 iin Anverzz Incha’Allah 🙂

 • Henoed
  Posted at 23:36h, 16 May

  haha salaheddine,, je bent legendarisch ah goeja,maar mensen, laat die omar met rust,als hij dit vind klaar, laat die bschietie maar.

 • gaat je niks aan
  Posted at 14:59h, 28 May

  WUAHAHAHA, Meskien die Omar mag ik vragen hoe je kind heet Hans of Pieter

  Welou humor kke zieligerd 🙂

 • Naïmaa_
  Posted at 00:25h, 21 July

  Wieeeeelie ya wielieee ,
  Wollaahiielaaa helemaaal waar !
  Haha wij zijn hier met 10 !

 • Naïmaa_
  Posted at 00:26h, 21 July

  Whahaha ,rwinaa.
  Wollaahiela klopt helemaaal.
  Wielie wij zijn hier met 10 , klappen elke dag !
  Ik schaam me er ook nie voor ,100% mocro’s.
  & hé gaa zo dooor uu humor is té geeekk !
  Hahah, marokkaanee for liveee ;P

 • Moroccan
  Posted at 17:42h, 26 July

  Whahaa Ik heb een neefje dat Rayan heet en zijn zusje heet Lina XD

 • Soukaina
  Posted at 14:40h, 30 July

  A Salaam 3alaikoem,

  Eerst en vooral wil ik beginnen met te zeggen dat mensen als Omar het positieve graag in een negatieve daglicht proberen te plaatsen. Ik ben het toch wel zeker voor 95% eens met Salaheddine, ik heb het altijd heel erg gevonden dat ik niet in de jaren 70 of begin jaren 80 ben geboren, want toen waren Marokkanen nog Marokkanen en niet Belgen of Hollanders. De kennis die de vorige generaties hebben mee gekregen over de Islam of onze tradities (wat hoort te zijn en wat niet) verschilt zeker een decenia van de kennis die jongeren nu mee krijgen, en dat vindt ik bijzonder teleurstellend. Dat mensen zelfs niet weten wie de Kaa’ba heeft gebouwd? Schandalig gewoon. Mijn overige 5% is het iets of wat oneens met Salaheddine. Waarom? Dat komt, omdat de meeste namen, modern of niet modern toch wel islamitische namen zijn en dus volgens onze islamitische normen en waarden moeten aanvaard worden. De naam Daoud klinkt in mijn oren heel modern, maar hij was een van de eerste profeten (a.s) en hij heeft duizende jaren geleden geleefd. Dus jah…
  En ja, het is inderdaad zo dat tegenwoordig getrouwde stellen niet meer kinderen willen als 2 of 3, terwijl er vroeger gemiddeld zeker 8 kinderen per gezin waren. Wie vindt dat nu niet zalig? Het is toch super om een oudere broer te hebben en deze in 3 voud of een zus maal 5. Ik zou me geen leven kunnen voorstellen zonder mijn 8 andere broers en zussen.

  Ten slotte wil ik nog melden dat ik het super vindt dat er nog Marokkanen zijn die zich nog bezig houden met onze eigenlijke etniciteit. Salaheddine ik vindt je manier van werken en zaken benaderen super. Niet te beledigend, maar ook niet te zacht, wat in mijn ogen een perfecte kombinatie vormt.
  Houden zo en mogen we hopen dat we nooit van onze eigenlijke pad zullen dwalen.

  A Salaam 3alaikoem.

 • Gmilia
  Posted at 00:53h, 08 August

  Ahahahhahaha woellah je hebt egt leuke columns ga zo door en je weet toch aaaal die negatieve reacties komen allemaal uit jaloezie dat jij als marokkaan zo ver bent gekomen en die grayaat niet gewoon geen aandacht geven aan dat soort troep 😉

 • Farid
  Posted at 22:02h, 25 September

  Ghataar deze artikelen op deze site.

 • Rachid jackson
  Posted at 10:12h, 27 September

  ey bradda je jokes zijn dodelijk , maar waar the fuck blijft moussie de film a sagbi

 • modern marokkaantje
  Posted at 17:15h, 07 November

  ge hebt grootgelijk !!!!!!!!!!
  de ongelovige mensen die zal Allah boeten .
  maar hamdoellillah ik geloof Allah .
  en moslims winnen altijd .
  ik waarschuw jullie ongelovige ,ik zou maar mijn leven goeddoorbrengen met goeie keuzes !
  er komt ooit een dag wanneer de wereld gaat vergaan , ben je ongelovig in Allah ga je naar de ben je wel gelovig ga je naar de paradijs .
  dit leven is maar een test van Allah .
  de duivel fluistert altijd in je oor .
  laa ilaahaa il laalaah

  ciau xxxx ( ik waarschuw jullie )
  ps : k moest kapot lachen !!
  groetjes modern marokkaantje

 • modern marokkaantje
  Posted at 17:17h, 07 November

  ps ; ben je ongelovig dan ga je naar de hel letterlijk
  ik zweer

 • Mohamed
  Posted at 00:43h, 24 November

  Ach moderne/ouderwetse mocro’s
  De insteek van slhdien is doen waar hij goed in denkt te zijn. Mijn reactie noch van de ander zal niet veel hieraan veranderen.. Wel is hij ( denk ik ) zoekend naar bevestiging of zijn grappen/gevoel voor humor impulssen heeft of te wel alle postieve reactie maw ik vind jouw grappen geweldig je bent de bom etc.. Zal hij doorgaan met het stereotypering! Ik geloof dat het een intelligente jongen is en had graag gezien dat ie verder kwam
  dan alleen huiskamer grappen of het straattaal attitude 🙂 Kom eens met nieuws and stay à life! Noem je kinderen zoals jij deze wilt noemen maar wel binnen de islamitische grenzen..
  One love 2 u all!

 • MEKNESIIAA
  Posted at 03:00h, 05 December

  TBARK’ALLAAAAAAAAAAAH 3LIK a khoya Salaheddine! ECHT TOPSHIT.. li 7esdek i ti7 fe nar 😀

 • zaza
  Posted at 15:42h, 01 March

  ahahah 😛 wollah moet ik nou net die naam rayan prachtig vinden wordt ie hier gewoon afgekraakt xD en lina zo heet zo achternichtje van mij ahaha lijkt wel je hebt op mij gegunt
  maar eerlijk is eerlijk goeie topic 😉 keep up the good work

 • ayoub
  Posted at 15:11h, 17 March

  KOM Naar utrecht !!

 • Bara'ah Sadika
  Posted at 00:40h, 22 March

  @omar jou kind heet zeker later Sjakie? of Kees?

 • safsaf_070
  Posted at 16:07h, 24 April

  😀 🙂 😀 ik moest helemaal dood lachen toen je zei:

  Ik persoonlijk zou denk ik nog eerder bang worden als een kleine jongen tegen me zou zeggen:
  ‘Wacht maar vriend, ik ga mijn zussen halen. Jij weet nog niet mijn zussen. Gangster Zoubida, bolle Hayat en sneaky Tamimount maken je af!’

  whollah je bent de beste 😉

  @ en Omar
  HOU JE BEK PRAAT OVER GOEIE DINGEN OF PRAAT NIET!!!!!!!!!!!!
  en als je zo gemeen doet dan ben je niet stoer dan berijk je alleen dat mensen je gaan uitschelden !!! dus ssssssst

Plaats een reactie