Nederlandse werkvloer.

05 Sep Nederlandse werkvloer.

Het is een feit dat Marokkanen stelselmatig worden geweigerd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Marokkaanse jongeren op het vmbo komen moeilijk aan stageplekken en zelfs universitaire diploma’s zijn ook niet meer zoveel waard als je Abdel of Mootje heet. Elke week verschijnt er wel ergens een rapport van een of andere Forum-subsidie-achtige instelling dat weer aantoont dat een gezonde Nederlandse baas liever geen leuke Marokkaantjes binnen zijn bedrijf moet hebben.

Onze zogenaamde Marokkaanse vertegenwoordigers zitten elke week te janken bij Mevrouw Verdonk dat ze eindelijk eens de Nederlandse werkgevers aan moet pakken. Verdonk neemt deze Marokkanen in pak absoluut niet serieus. Ze neemt het discriminatierapport voor de zoveelste keer aan en doet er natuurlijk weer lekker helemaal niks mee.

Normaal gesproken hebben Marokkanen het niet zo op Roestige Rita. We vinden haar gaar en heel irritant, maar deze week is ze ook bij de Marokkaanse gemeenschap zwaar in populariteit gestegen. Eerlijk mensen! Wat hebben wij Marokkanen genoten zeg toen Verdonk constateerde dat Ayaan Hirsi Ali nooit Nederlander is geweest. Marokkanen vierden kapotfeest. We zaten heerlijk op de bank deze Somalische soap te volgen met een nog nooit zo lekker smakend ne3ne3theetje en wat heerlijke msemen. We zaten echt massaal te genieten.

Alle Marokkanen in Nederland dachten in koor: “Ewa lekker voor je! Je wilde toch slijmen bij kaaskoppen? Ze3ma geïntegreerd? Kijk wat ze daarna met je doen! Ze trappen je kroeskop keihard het land uit!”

Rita Verdonk, het is je vergeven dat we geen bruiden meer uit Marokko mogen halen. Alles is vergeten en vergeven. Dat je Hirsi Ali haar paspoort hebt afgepakt vergoed werkelijk alles.

Om terug te komen op het feit dat de arbeidsmarkt ons stelselmatig weigert. Maar vinden wij dit eigenlijk wel zo erg? Zitten we er nou echt mee als we naar huis gaan na een mislukt sollicitatiegesprek? Gaan we daarna niet lekker de stad in om het stiekem te vieren dat we niet aangenomen zijn? Hoe vaak hebben we wel niet gedacht na een afwijzing:

“Ik ben trouwens blij dat ik daar niet aangenomen ben zeg. Ik werd al gek van ze op de eerste dag.”

De Marokkanen die wel een baan hebben, hoe vaak heb ik die wel niet horen klagen over de Nederlandse werkvloer. Ik zeg jullie eerlijk, ik klaag ook altijd steen en been, want ik trek het niet op een Nederlands kantoor.

Ten eerste de Nederlandse praatjes maken me helemaal gek. Na het weekend komen ze direct aan je kop zeuren en vragen ze wat je in het weekend gedaan hebt. Ik heb die drang niet zo om in geur en kleur te vertellen wat ik allemaal in het weekend heb gedaan. Nederlanders hebben die drang volop en vertellen me elk detail.

Ja, mijn broer is getrouwd dit weekend en het was echt gezellig zeg. Het was een hele mooie bruiloft. Ja, mijn broer is met een Spanjaard getrouwd en ze hadden de bruiloft in Spaanse traditionele style gehouden. Echt mooi!

Je bedoelt met een Spaanse?

Nee met een Spanjaard, mijn broer is met een man getrouwd. Vind je dat zo raar dan?

Nee, eigenlijk vind ik niks meer raar.

Wij Marokkanen hebben het in de Ramadan het meest zwaar. Dan komen al je collega’s met de ze3ma interesse in je cultuur Ramadanvragen. Elk jaar komen ze weer met de domste vragen. Hoeveel jaar moet ik nog uitleggen wat de ramadan inhoud.

Dus als de zon onder is, mag je alleen water en met zonsopgang alleen brood?

Dan had ik vorig jaar het hele verhaal helemaal duidelijk uitgelegd en krijg ik weer zoiets.
Daar zakt mijn Marokkaanse broek letterlijk van af!

Je hebt ook de Nederlanders die het ze3ma knap vinden dat je vast.

Dus je mag heel de dag niet eten?

Nee dat mag niet.

Maar wel drinken toch?

Nee ook niet?

Zooooo, dat zou ik echt niet kunnen. Echt knap zeg. Ik heb echt respect voor mensen die zoiets kunnen!

Als ze me echt beginnen te irriteren dan ga ik recht in hun gezicht antwoorden. Ik blaas die hongerige ramadan-adem recht in hun gezicht. Die giftige adem uit mijn mond jaagt ze dan wel weg.

Je hebt nog een slag Nederlandse collega’s. Deze zijn zogenaamd heel medelevend. Dan zitten ze naast je en beginnen ze een broodje ham naar binnen te slurpen en ineens zeggen ze:

Oh sorryyyy, jij vast natuurlijk en ik zit hier voor je neus een broodje varken op te eten. Wat onbeschoft van me. Wacht ik doe ‘m gelijk weg. Wat stom dat ik hier niet aan dacht! Het is natuurlijk ramadan.

Nee, nee eet door. Ik vind het niet erg dat je eet. Dat broodje varkensbil doet me echt helemaal niks.

Er worden bijna altijd Marokkanen een aantal dingen verweten op de werkvloer.

Marokkanen hebben geen hart voor de zaak. Marokkanen willen precies om vijf uur naar huis.
Marokkanen willen nooit met collega’s leuke dingen gaan doen zoals teamdagen en al helemaal niet na werktijd. Ik begrijp echt niet dat collega’s elkaar nog willen zien in hun eigen tijd. Zie je elkaar al 40 uur in de week, moet je elkaar ook nog eens in de avond in een kroegje zien. Gekkenhuis of zo!

Hoe kan je nou hart voor de zaak hebben. Het bedrijf is niet van jou of je vader. Wat ik echt niet kan begrijpen, is dat een suffe Hollandse vergeten magazijnmedewerker met een zielig hongerloontje een enorm hart voor de zaak heeft. Nederlanders kunnen echt houden van een concern waar ze werken. Als er iets mis gaat op het werk dan zitten ze er thuis ook mee. Thuis gaan ze tegen hun vrouw zitten zaniken over een machine die het niet meer doet of dat een collega hem lui noemde.

Bij Marokkanen is heel anders. Al gaat het bedrijf helemaal failliet. Hij slaapt heerlijk en denkt er geen seconde aan. Eerste wat bij ‘m opkomt is de dikke faillissementsuitkering.

Zat ik nou in de “bord of directors” van “Price waterhouse Coopers” en reed ik in een enorme Mercedes en een miljoen op mijn bankrekening, dan had ik ook wel een hart voor de zaak. Maar ik ga niet kromliggen voor 1000 euro, terwijl de baas, die wel in een mercedes rijd, mijn naam niet eens kent. Deze vreemde hartstocht voor slecht betaald werk is voor mij niet te begrijpen. Is het dan toch waar dat ze naast hun werk geen leven hebben?

De Hollandse werkmentaliteit breekt Marokkanen vaak op. Waarom denk je dat er zoveel Marokkanen in de ziektewet zitten? Ze zijn het zat om te moeten slikken op het werk en die vieze praatjes aan te horen. Marokkanen in de ziektewet zijn trouwens geweldig en ze halen ook alles uit om in die ziektewet te blijven. De verhalen die ik gehoord heb van Marokkanen waar de bedrijfsarts bij langs kwam, zijn echt rijp voor een boek. Een keer kwam de bedrijfsarts op controle bij een ex-collega van me. Hij was verrast en wist niet wat hij moest doen. Hij rende naar de kast en pakte een potje pure Safraan en begon die rode poeder in z’n mond te gieten. Hij slikt alles door en maakte zijn mond helemaal schoon. Daarna liet hij de arts binnen en de arts vroeg hem de klacht. Heel ziekjes zei hij dat hij iets vreemds uitkotste. Hij wist niet wat het was. De arts vroeg hem om zijn mond te openen.

Direct begon hij hard te hoesten en er kwam een fel oranjeachtige substantie uit zijn mond borrelen. De arts schrok en zei dat hij nog nooit zoiets had gezien. Nou rust maar goed uit en we horen het wel weer van je. Prettige dag verder zei de arts die snel weg ging.

Marokkanen die geen stage kunnen vinden. Treur niet en geniet van je half jaartje vrij. Marokkanen die geen werk kunnen vinden, treur ook niet en geniet van je heerlijke ww. Marokkanen die wel werken, ik heb het met jullie te doen!

Nederlandse werkvloer, dank je wel dat je ons niet aanneemt. Nu kunnen we altijd zeggen dat we wel willen werken, maar dat de Nederlandse bazen ons gewoon niet moeten hebben.

19 Comments
 • Hannan
  Posted at 17:51h, 30 October

  Ik ben dan ook erg blij,met mij niet-nederlandse collega’s, want anders zou ik ook tot de groep WW-trekkers behoren.

 • mounir
  Posted at 15:25h, 08 November

  Hahahah so so, ik herken letterlijk alles!! En zwaar gelijk heb je ook, ik klaag zoveel over het feit dat ze mij een stageplaats ver van huis hebben gegeven. Ik word helemaal gek om zo veel te gaan fietsen en dan ook nog eens daar aangekomen, errwinaa. Komen ze met hun poepverhalen, ”goeeeeeiemorgen mounir, en heb je er weer lekker zin in? Ow ja ik was gister nog met mijn dochter naar de stad en bla bla bla”. Dan denk ik echt van: ”galinie trankin, wat je van me kunt verwachten is dat ik me werk verricht en dat ook nog met tegen zin, meer niet ah hlalief. vijf voor half vijf ben ik weg ah hoofden”.

  Conclusie, wij Marokkanen zitten nog liever thuis met een ww ipv op de nederlandse werkvloer onzin verhalen aan te horen. We hebben dan ”ze3ma” wel ons best gedaan om werk te vinden natuurlijk. Maar het liefst droom ik over een maandinkomen van 30.000 euris per maand. Wij Marokkanen kunnen nog lekker verder dromen hahaha.

  Salaheddine, topverhaal! mijn li7tiram heb je!

  Mounir

 • Rachida
  Posted at 22:10h, 27 December

  Algemeen bekend verhaal! Echt hilarisch!!

  maar ik heb toch écht een stageplaats nodig!!!

  anders moet ik mijn opleiding met 6 maanden verlengen, nog langer opgescheept zitten met me zogeheten ‘bezorgde docenten’, die het beste voor me willen in de toekomst! Terwijl ze gewoon aan het wachten zijn op de maand februari om je dan van school af te trappen met de eerste beste reden, omdat ze dan hun subsidie per leerling al van de overheid ontvangen hebben :-@

  sorry alle frustraties kwamen evennnn naar boven! :S

 • The C
  Posted at 21:28h, 14 January

  HAHAHHAHA.

  King! Beter kan ik het gewoon niet zeggen. Gewoon een koning stuk haha

 • Umm Sayff
  Posted at 21:48h, 15 January

  Hahhaha ik herken letterlijk alles.

  Die hollanders die leven gewoon voor hun werk, hoevaak hoor ik het wel niet dat een collega een keer zegt ”Hey terwijl ik gisternacht in bed lag he, moest ik denken aan die factuur waar we de crediteur maar niet van konden vinden.. en toen dacht ik (terwijl ze dus in bed lag) goh, misschien dat we eens opzoek kunnen gaan naar de kopier factuur”

  Dit is dus het ultiem bewijs, hollanders leven gewoon voor hun werk
  want als je zelfs tijdens je slaap aan werk gaat denken, dan zit er echt iets goed los in je hoofd.

  Laatstaan al de verhalen die ik moet aanhoren van alle 3 de kinderen van elke collega.
  Er is geen kind van een collega die een keer een griepje heeft gehad, waar ik niks van af weet.

  SubhanAllah

 • alhoceima
  Posted at 15:14h, 25 March

  Als ze me echt beginnen te irriteren dan ga ik recht in hun gezicht antwoorden. Ik blaas die hongerige ramadan-adem recht in hun gezicht. Die giftige adem uit mijn mond jaagt ze dan wel weg.

  Marokkanen hebben geen hart voor de zaak. Marokkanen willen precies om vijf uur naar huis.
  Marokkanen willen nooit met collega’s leuke dingen gaan doen zoals teamdagen en al helemaal niet na werktijd. Ik begrijp echt niet dat collega’s elkaar nog willen zien in hun eigen tijd. Zie je elkaar al 40 uur in de week, moet je elkaar ook nog eens in de avond in een kroegje zien. Gekkenhuis of zo!

  HAHAHAHAHAHA WAYOOOOW

 • Laila
  Posted at 22:43h, 30 August

  Wij Marokkanen hebben het in de Ramadan het meest zwaar. Dan komen al je collega’s met de ze3ma interesse in je cultuur Ramadanvragen. Elk jaar komen ze weer met de domste vragen. Hoeveel jaar moet ik nog uitleggen wat de ramadan INHOUD.

  Correctie: Inhoudt.

 • Sakeena
  Posted at 19:13h, 08 November

  Hoofddoekjes worden tegenwoordig ook niet meer aangenomen.

 • Eenkritischebeoordelingvan Laila
  Posted at 18:07h, 17 January

  tazzzz gaat Mevrouwtje Laila ook nog eens afkraken… Of ik bedoel… zichzelf afkraken. Effe alle fouten uit het verhaal halen.
  Zo, ik denk dat je in de tijd dat je dit stuk op fouten had gecontroleerd werkelijk helemaal niets te doen had. Damnn ik kan het wel enigszins begrijpen als je leven waarschijnlijk ook zeer saai is. Misschien word je door de Nederlanders wel geaccepteerd dat je de Nederlandse taal perfect beheersd. Maar door mij zeker niet. Maar vertel ons hoeveel tijd heb je besteedt aan het doorzoeken van dit stuk? Ik schat 20 a 30 minuten. Kom op vertel het ons zodat we mee kunnen genieten van jou leven.

  Trouwens CORRECTIE: Board of directors

  Have a nice day Laila

 • Bolle Hayat en Fatosha
  Posted at 22:40h, 17 January

  wahahhahaha die safraan was gruwelijkke !!!! miskien medelijden met die dokter whahahahhaa

 • Faruk
  Posted at 03:26h, 27 February

  heb je besteedt zonder de ‘t’ en beheersd kan ook ni he bleken! meneer de revisator reviseur revisieverantwoordelijke

 • Faruk
  Posted at 03:27h, 27 February

  kardash ge zijt hard maar tis wel leuk om te lezen.

 • Zakaria (bedrijf Rucon Amsterdam)
  Posted at 01:18h, 27 March

  Selam Broeders,

  Mij hadden ze vroeger ook nooit de kans gegeven om stage te volgen.
  Na lang zweten praten trots aan de kant zetten kreeg ik er 1 bij ABN ik helemaal blij natuurlijk, maar ik weet wat ik ervoor moest doen

  4 jaar geleden ben ik een eigenbedrijf begonnen met een goede vriend Appie genaamd: Rucon.

  Wij nemen die marokaanse jongeren aan die seriues wat van hun leven willen maken qua stage.

  vervoer word alles voor je regeld en stagevergoeding maken wij in orde.
  Dit allemaal omdat je moet delen met je broeders en elkaar gunnen op Allah`se weg!

  Ik hoor van mensen die in problemen zitten met school op gebied van stage, en een stage plek zoeken.

  Lehouwn

 • Zenoubaa,
  Posted at 20:55h, 10 April

  Beter dat je niet alle Nederlandse werkgevers over 1 kam scheert, want ik heb een prachtige stageplek aangeboden gekregen door 1 simpele brief in te leveren. Nee heb je en ja kun je krijgen, als je gelijk de ziektewet en WW ingaat, is het best logisch dat je je oordeel klaar hebt liggen over de Nederlandse werkgevers. In plaats van je tijd verdoen aan boos te worden en gefrustreerd door het leven gaan om deze situatie, kan je beter gewoon doorzoeken en doen alsof je neus bloed ongeacht je afkomst.

 • Zenoubaa,
  Posted at 20:57h, 10 April

  bloedt*

 • Yasmine
  Posted at 18:14h, 25 October

  Je hebt gewoon echt gelijk. Ik werk keihard, alsof het de zaak is van mijn vader.
  Maar de grap is dat je steeds harder en harder moet werken hta ai hbas al motor.
  Dan is et, ach ik zei toch dat ze het niet aankon?

 • roza
  Posted at 19:59h, 09 October

  haha,
  Ik maak het nu ook mee. Ik ben als enige buitenlander in de klas.
  En draag elhamdoeliallah ook nog een hoofddoek. En maak het elke week mee. Als die vragen die maar niet ophouden.

  Ben ook pasgeleden met mijn werk uit eten geweest.
  van de 24 meiden zijn we 7 met hoofddoek en volgens mij 10 buitenslands.
  kapot lachen. Uit respect hebben die hollanders een glas gedronken. En aan onze tafel, we deden het met de cola.
  we hebben lol. Praten, vertellen en lachen. zelfs die chinees daar vond het gezellig.
  haha en die holandijien. muisss stil! Onze bedrijfsleider die bij ons Marokkanen zat heeft heel erg genoten. Ze was ook een beetje versteld vanwaar we al dat energie haalden zonder te drinken.

  mijn vader begon te lachen.” 3aad ila jaaw le’el3ers djaal elm3aarba, 3adi ejjihoem sekta 9albia”
  Je moet een keer naar de action eindhoven aan de insulindelaan komen.
  Kassa 1: me3rabia
  kassa 2: me3rabia
  kassa 3: me3rabia
  zo to en met kassa 6. kapot lachen als die oude vrouwtjes naar alle kassa’s kijken, op zoek naar een hollander. faaal!!

 • roza
  Posted at 20:00h, 09 October

  op een zaterdag moet je komen

 • Charlotte
  Posted at 12:31h, 08 January

  Beetje jammer dit!
  Eerst zeuren dat niemand je aan wil nemen, en als iemand je aanneemt dan wil je die baan niet omdat je collega’s interesse in je hebben. Dan zeggen dat je liever WW krijgt, en dat veel marokkanen dat willen, en je dan gediscrimineerd voelen omdat Nederlanders zeggen dat Marokkanen niet willen werken!

Plaats een reactie