Taxi 36

01 Sep Taxi 36

Elke ramadan heeft de Marokkaanse televisie, vooral 2m, weer een arsenaal aan programma’s klaar liggen voor de kijker. Normaliter kijk ik zelden naar Marokkaanse televisie, maar dit jaar hebben ze toch mijn aandacht weten te trekken met een nieuw programma. Het programma heet Taxi 36.

Taxi 36 is de Marokkaanse versie van bananensplit, maar dan veel grappiger en vooral ‘psychischer’. Marokkanen houden wel van de combinatie humor en psychische dingen, dus de ingrediënten voor een, voor Marokkanen, succesvolle show zijn aanwezig. Het programma is kort en krachtig en laat de gekheid van de Marokkaan in vol ornaat in een gekke kleine taxi zien.

Elke dag genieten dus, zou je denken. Alleen om het populaire programma te kunnen kijken, moet je wel een tol betalen, namelijk een obstakel van reclames. Een half uur reclames voor zeven minuten Taxi 36. Het is al irritant om naar reclames te kijken, maar je wordt nog eens dagelijks met exact, maar dan ook exact dezelfde reclames geconfronteerd. Een soort trip die je moet ondergaan. Waar ik nu langzamerhand helemaal para van word, zijn de reclames van de telecomaanbieders. Daar begint de ellende mee. Als ik voor de duizendste keer die gozer met die krullen zie springen en die voice-over heel blij ‘3omario’ hoor zeggen, knapt er iets in me hoofd. Die gozer van Bayn tgalat lia echt m3a dem.

Dan komt erachteraan telecom-reclame nummer twee. Van nieuwkomer Inwi krijg je die man die op el3ud (gitaartje) speelt op een half maantje en zo mijn beeld uit zweeft. Inwi is echt ergernis nummer een geworden deze ramadan.

Ja Inwi, we weten nu wel dat je heel de nacht gratis kan bellen. Woorden in die Inwi-reclame als ‘double’  en ‘ triple’, op z’n Marokkaans uitgesproken, komen nu ook mijn strot uit.

De reclames gaan verder, ik zie een man langzaam verdwijnen in een sedari. Op de een of andere gekke manier snap ik die reclame niet, zit die sedari nou lekker of niet? Is het überhaupt wel een sdader-reclame?  Na die vage sedari-reclame komt er een herrie van jewelste uit de tv, de fanfare van tomatenpuree Delicia stampt voorbij. Swingende bosuien, tagin’s met zoete stemmetjes, bobbelingende tomaten, stuiterende paprika’s, rwina op je beeldbuis!

Het maakt Marokkaanse bedrijven ook niet uit wat voor producten ze aanbieden. Of het nou meel, tomatenpuree, beits en verf, onroerend goed of een product voor het bevorderen van de stoelgang, er moet worden gedanst!

Heb je een onregelmatige stoelgang? Doe een takshita aan en dans. Wil je goede olijfolie? Klim op een 3amaria en leef je uit. Wil je een wurglening voor een appartement? Pak derbouka en elbendir en zid derdek 3awd derdek. Je zou bijna gaan denken dat een product in Marokko niet verkoopt als er niet in wordt gedanst. Zelfs verfreclames, Colorado verf of iets dergelijks, zie je allemaal volwassen mannen in Alladinpakjes in een nauw straatje helemaal uit hun dak gaan. La vache qui rit – kaas, daar hebben we het niet eens meer over. Dat zijn gewoon klassiekers in Marokko geworden.

Ik heb nog nooit zoveel gedans en geshake gezien als tijdens een Marokkaans reclameblok. Durf te wedden dat je een volledig reclameblok van 2m of RTM op een Marokkaanse bruiloft kunt draaien en geen bezoeker die het doorheeft. Ik denk dat je gewoon verzoekjes krijgt bij de dj.

‘Luister a dj, als ze met de taart binnenkomen zou je dan die van La vache qui rit el3adama willen draaien?’ Oh ja, en als ze met de 3amaria komen, dan moet je die van die tomatenpuree Delicia doen’

‘Is goed, totaal geen probleem.’

‘Oh ja, voordat ik het vergeet. Als de taart komt, doe dan die van Maimouna ya Maimouna van meel of gist of zo, elmohiem je weet wel.’

‘Safi, kouni hania!’

Die activa-reclame van Danone voor een betere stoelgang is ook walgelijk. Ik vind zulke reclames helemaal niet passen bij Marokkanen. Ga gewoon naar je oma voor een brouwsel en het komt allemaal goed. Het geluid van de reclames staat ook altijd zo hard. Dat valt het meest op wanneer een irritante reclame van Maroc Telecom uit de 2m-hoed wordt getoverd. Twee Mexicanen, Roberto en Rosalinda schreeuwen in het Arabisch dat een een of andere muts een uur lang aan het bellen is.

‘Rooobertooooo……Rosalinda laa tatawaqaf 3aaalal kalaam mundo saa33aaa’

Ik schrik me altijd rot als die reclame start.

Na een circus aan reclames kan dan eindelijk  Taxi 36 beginnen. Dagelijks vraag ik me toch wel af wat de volgende grap is, die ze gaan uithalen. En die van de Tsunami is nu al een klassieker in mijn ogen. Voor de mensen die het nog niet kennen, het komt op 2m rond de Marokkaanse ftour-tijd. Je kunt het bijna niet missen. Je moet wel even door de reclames heen bijten, maar het is het waard.

Taxi 36 ‘ Tsunami’

[youtube]YKUwg8qxvKQ&feature=related[/youtube]

42 Comments
 • amina
  Posted at 00:18h, 02 September

  Hahaha, we denken het allemaal maar je moet toch echt salaheddine zijn om dit te analyseren en in een column te zetten. Je wordt helemaal gek van dat gedans in Marokkaanse reclames! ‘Aha, besa7a wel 3afia!l niks te achtergrondmuziek of muziek om de spanning op te voeren! :p

  En taxi 36 is idd geniaal!

 • Hatim
  Posted at 10:29h, 02 September

  Ahlan be si Salaheddine,

  hahaa wat je allemaal vertelt is precies hoe ik er tegen aan kijk hahaha jij hebt mijn gevoelens verwoord. makina ghir chta7 ou rda7. moet je wel eerlijk zeggen die reclame van lavache quirit dat ze in de lift zitten daar moet ik nog steeds om lachen.

  groetjes

  Hatim

 • Mehdi
  Posted at 11:04h, 02 September

  Selaam Salaheddine,

  Geslaagde columm, leuk om te lezen.
  Vooral vanwege de herkenbaarheid van de dingen die je zegt.

  maar weet je waar ik me aan irriteer??

  “hahaa wat je allemaal vertelt is precies hoe ik er tegen aan kijk hahaha jij hebt mijn gevoelens verwoord”

  Aan dit soort slijmerij! miss of mister hatim, kruip uit zijn derriere aub.

  bvd
  Mehdi,

 • Ouis
  Posted at 18:13h, 02 September

  Jou column heb ik maar 1 woord voor “HILARISCH”

 • Faatje
  Posted at 18:22h, 02 September

  Heey Salaheddine,

  hihihi Mijn ouders kijken elke dag naar Taxi 36. Ze vinden het geweldig. Ik ook maar word echt gek van al die reclames. Als de reclame voorbij is, dan is het net alsof ik op een bruiloft ben geweest (en dat iedere dag!) De hele tijd hoor je ‘toep toep diroep, dureroep toep! Mijn hoofd draait nu al.

  Groetjes Faatje

 • Faatje
  Posted at 18:40h, 02 September

  Heey Salaheddine,

  Wat vind je van de serie Yek 7na jiran (wij zijn buren) op 2m?

  Groetjes Faatje

 • siham
  Posted at 19:06h, 02 September

  Salaam Salahediine,

  hahaha eeen hele leuke column!!! Gewoon erg kenbaar en hilarisch!!

  Ik denk dat het toch zo zal blijven, hoop niet dat het gekker wordt……

  ‘Je weet het maar nooit met ons marokkanen’!

  Groetjessss

 • Ihsane
  Posted at 20:54h, 02 September

  hahahahahahahaahahahahhahahaah jij bent echt goed!!! wallah ik lach me dood en je hebt helemaal gelijk hahahaha keep up the good work!

 • Hakima
  Posted at 21:37h, 02 September

  Hahahahaha wij thuis worden ook helemaal gek door die reclames
  Mn bro kent ze allemaal uit zn hoofd.
  Maar taxi 36 blijft toch wel grappig
  Ma die grappen gaan soms echt te ver vind ik maarja et zijn niet voor niks marokkanen

 • Ismail
  Posted at 22:39h, 02 September

  Ik haaaaaat die reclame van delicia en colourado!

  Maar de reclame van mimouna is wel leuk om te zien :devil:

 • Nadia
  Posted at 23:38h, 02 September

  Sallaam aleikom

  Wollah ik kijk al die rotzooi niet haha.
  wanneer die reclames beginnen ga ik over stape naar nederlandse zender.
  Wij kijken zoiezo alleen maar na fdoer.Omdat je de hele dag heen en weer bent heb je geen tijd voor tv.Maar wat wij thuis altijd stipt kijken is “Dar waratha”ik weet niet of jullie die kennen.Het is op kanaal “Sadissa en dat heeft maar 1 reden.Omdat die oude man op mijn opa lijkt meskien.

  Ma3a salama
  Nadia

 • ;)
  Posted at 02:30h, 03 September

  Nou, om te lachen is het niet echt.
  Gewoon leedvermaak…Mensen zo ver krijgen dat ze op een gegeven moment de auto uit willen springen of ze zo bang krijgen dat ze er van moeten huilen? Dat is toch niet grappig meer!?
  Ik krijg medelijden met ze..Hoef het echt niet te kijken.

  Sick I call it..

 • ;)
  Posted at 02:36h, 03 September

  Een raar programma, waarin ze zo ver gaan dat er mensen bereidt zijn om uit een rijdende voertuig te springen uit wanhoop! Of dat ze serieus op het punt staan om te huilen omdat ze gewoon niet weten wat hen overkomt!

  Sorry, maar dat noem ik geen humor meer. Dan ga je echt te ver..Hoe kun je nou om zoiets lachen achteraf? Wanneer je te horen krijgt dat het allemaal was omdat zij zin hadden om iemand eens flink in de maling te nemen?

  Sbar dat is wat die mensen hebben. Ik zou denk ik echt die cameraploeg iets hebben aangedaan achteraf. Of een van die taxi chauffeurs..

  🙂

 • Gislane
  Posted at 11:10h, 03 September

  Dit is je beste column tot nu toe, Salah! Ik heb me echt vermaakt. Keep up the good work. 😉

 • Hamid
  Posted at 12:38h, 03 September

  Normaal reageer ik niet op je columns, maar deze keer voel ik hem echt. Precies deze discussie hebben we dagelijks thuis. Het is ook echt een standaard reclameblok dat je elke keer weer terug ziet komen. Mijn zusje heeft er zelfs een lijstje van gemaakt en ‘voorspelt’ ze gewoon.

  Originaliteit is ver te zoeken.

 • Hind
  Posted at 01:43h, 04 September

  jullie zeggen wel is irritant hihi, maar ik ga dan die hrira weg dansen en als het stopt weer zitten en kijken:p (grapje!!!)

  eerlijk is eerlijk wanneer je eenmaal geconcentreerd aan het kijken bent en dan komt er reclame erger ik mij soms ook.. het lijkt net Amerika met al die reclames…

  trouwens die inwi heeft verschillende soorten dat maakt het wat minder erg:p haha

  salaheddine, je column is weer een topper, alles is herkenbaar!!!

 • MEKNESSSSS
  Posted at 01:39h, 05 September

  AHAHAHAHAHAH wollah helemaal gelijk ik word ook gek van en ken ze allemaal uit me hoofd die reclames maar toen ik in marokko was vonden ze die reclames altijd leuk ahhaa

 • Ikram
  Posted at 14:20h, 05 September

  Salaam!

  Ik ken het programma niet, wij hebben meestal MBC 1 op om naar MEkka te kijken tijdens ftor.. Maar die reclameblokss die ken ik wel hoor! Mn ouders kijken naar die gekke serie met die rare mensen 7didane ofso op 2m.. Maar daar zie je dus ook continu dezelfde reclames -_-‘ En die muziek dan. Daar irriteer ik me echt aan, hoe bedoel je, RAMADAN en de hele dag MUZIEK? Ook in de avond irriteer ik me aan marokkaans tv. T enige wat ze daar kennen is muziek (IN DE RAMDAN) zeer respectloos tegenover Allah swt.

  Groetjes

 • Casaoui
  Posted at 15:20h, 05 September

  Haha, geweldige column! Je hebt het weer goed beschreven. En pff wat een hel al die reclames.. Maar 1 wolah als ik hem zie dan word ik al chagerijnig :S
  Die van Rachid Louali. Woow wat een irritante reclame.. En om de paar seconde komt er weer een andere versie.. Wolah om gek van te worden.
  Maar haha Tsunami was een geweldige actie. Msaken zoveel mensen geloofden het! vooral toen die man zijn moeder ging opbellen. 3ain diab koelha mshat.. Hahahah

  Ik kijk uit naar je volgende column

 • Casaouia
  Posted at 15:21h, 05 September

  Haha, geweldige column! Je hebt het weer goed beschreven. En pff wat een hel al die reclames.. Maar 1 wolah als ik hem zie dan word ik al chagerijnig :S
  Die van Rachid Louali. Woow wat een irritante reclame.. En om de paar seconde komt er weer een andere versie.. Wolah om gek van te worden.
  Maar haha Tsunami was een geweldige actie. Msaken zoveel mensen geloofden het! vooral toen die man zijn moeder ging opbellen. 3ain diab koelha mshat.. Hahahah

  Ik kijk uit naar je volgende column

 • siham
  Posted at 18:14h, 07 September

  je bent deze vergeten: joliee jolieee jolieee araw lia ton jolieee hahahahahah

 • mo
  Posted at 00:56h, 10 September

  HAHAHAHAH wat grappig..wollah had het gisteren nog met mijn broer erover dat die reclames niet normaal veel gedans en muziek hebben. Maar sallah licht het super uit.

 • Faat
  Posted at 22:14h, 12 September

  hahahhah ik heb allah yesme7 3lia deze maand ramadfan gewoon fulltime 2m gekeken en tijdens onze maghreb hier in NL was er ook altijd zo een gekke, psygisch gestoorde serie op RTM (l3aam tweel) die heb ik ook heel veel gekeken…niet dat het slecht is…om te kijken maar als je je bedenkt wat je in die tijd kan doen wat betreft 3ibadah..maar mohim…die taxi 36 was idd hilarisch…de gekste, aflevering vond ik dat ze deden alsof ze bezeten waren….IK KON NIET MEER…hahahah
  en die recllames…haha die zijn gwn grappig en leuk..en idd alsof je op een bruiloft bent…maar nr 1 meeste irritante reclame (was toch INWI) ….lieel tweeeel ma3ando nihayaaa….(en die rachid lwali die ze vraagt (ook inwi) van hoe de ervaringen zijn, gwn fake,…maar de andere reclames zijn wel gewoon leuk…

 • Khadija
  Posted at 16:51h, 13 September

  Hahah, gewoon geen woorden voor. Nta waa3er 🙂 Alles wat je in je collum geschreven hebt is precies hoe ik er ook over denk, je hebt alles goed verwoord. En het was elke avond lachen met Taxi 36, en tsunami is inderdaad number 1 . Ga zo door Salah, kat dahekna be3da.

 • Nour
  Posted at 01:30h, 15 September

  Om het op zn tunesisch te zeggen: Rak bahy m3a rask! Keep up the good work;)
  Nour (facebook)

 • Faat
  Posted at 10:32h, 16 September

  Salaam,

  Sommige reclames zijn wel leuk, maar niet 10 keer binnen een tijdsbestek van 1 uur…. Elbsala gewoon. Maar ze hebben geld geinvesteerd in een reclame dus moet en zal het geinvesteerde geld er dubbel en dwars worden uitgesleept.

  Leuke column verder hoor!

 • Sarah
  Posted at 19:28h, 16 September

  Ik heb echt de hele Ramadan niet naar de 2M gekeken. Maar nu ik dat filmpje van Taksi 36 zie, heb ik best spijt. Dat filmpje is hillarisch, haha. Die buitenlander jankt ‘m helemaal terwijl die vriendin (of wat dan ook!) hem troost, haha.

  (Tsunami f lmaghreb, haha. Yek mateyqtoe had lklaam, haha. Yek kat3raf t3om? Lwalida la!)

 • Chaims
  Posted at 21:24h, 16 September

  Hahahahaahahhahahahahahahahhahahaha! TbarkAllah 3liek, heb al die reclames gezien! Dus lig hier echt in een deuk!

 • Younes
  Posted at 17:30h, 21 September

  hahaah 100% procent gelijk, voor die reclame van 3omario dat hij steeds tegen lucht aan kopt, echt doodziek wordt je daarvan. Maar de reclames van la vache qui rit zijn wel leuk, vooral dat liedje 😛

  Younes

 • tetouaniya
  Posted at 19:35h, 25 September

  Sala7,

  Jij bent geweldig, vooral omdat je zo recent schrijft.
  Aan die reclames kan k beter niet aan denken ik heb een fobie er van gekregen.
  Maar Taxi 36 is goed. vooral de eerste uitzending. Die man wordt doodsbang en de vrouw haalt sleutels uit de auto. echt respect voor haar.

 • Nawal
  Posted at 10:37h, 28 September

  hahaha!,
  helemaaal gelijk over dat gedans in die reclames,
  en die aflevering over die tsunami was echt goed,

 • maryam15
  Posted at 01:52h, 20 October

  hahahaha!!!
  die reclames blijven ieritant maar als ze een maal bezig
  zijn zie ik zo een grijns op me vaders gezicht hahaha
  maar ja er is letterlijk geen reclame zonder gedanst
  zelfs reclames over ferm moet gedans worden hahaha

 • Farah
  Posted at 15:21h, 20 October

  Bravo 3lik, ma3andi mansal.

 • laila
  Posted at 09:45h, 27 October

  hahaha, je hebt zeker gelijk…
  maar eerlijk, stiekem is zijn die reclames van colourado en mimouna wel leuk :$

 • Siham
  Posted at 21:45h, 04 November

  @Mehdi,

  Die van jou is ook een beetje overdreven, maar van dat “Je hebt precies mijn gevoelens verwoord” was beetje…tjah haha, het had inderdaad anders gekund. Vooral die “gevoelens”. Yek labas :haha:

 • Miss
  Posted at 19:32h, 28 February

  Ik heb écht gelachen achter mn comp bhal chi hamka
  Je hebt helemaal gelijk wat betreft de reclamespotjes! vooral dat je het reclameblok kan draaien tijdens een bruiloft echt grappig

 • 100% Marokkaaaaaan
  Posted at 20:16h, 29 March

  weejow die reclame van Robeeeerto maakt mij gek

 • berkania
  Posted at 23:44h, 22 July

  Te komisch!!! Ik had lang je columns niet gelezen (deze is al van de vorige ramadan) maar hij is echt top!!!!!!!!!!!! hahahahahh stukje reclames van 2m zouden een hele bruiloft onopgemerkt vullen is zo leuk bedacht

  We wachten in Brabant nog steeds op je nieuwe show!!!!!!!!!

  PS: Borrelnootjez uit Brabant mag je niet zien als concurrent. Ze tippen niet eens voor 10 procent aan jouw ECHTE humor!

 • Marokko #1
  Posted at 18:04h, 26 July

  Keep on the good work !!! 😉

 • Farid
  Posted at 22:47h, 25 September

  Kun je ons misschien van een nieuwe link voorzien zodat andere de video ook kunnen zien. De huidige link doet het niet; video is verwijderd vanwege auteursrechten.

 • soumia
  Posted at 18:37h, 27 December

  hahhahaahaahhaha
  Die sedarie-reclame snap ik ook nietzo goed 😛

 • marokkaanse
  Posted at 21:06h, 07 January

  Een marokkaanse serie die grappig is?

  Meestal is de humor zo NEP, dat je eerder lacht

  omdat het nep is dan om de humor zelf..

  Je zou bijna denken dat de marokkaanse tv-series voorbeelden zijn van..

  hoe het NIET moet!

  Heb ik even wat gemist..

Plaats een reactie