Tot de dood ons scheidt

27 Oct Tot de dood ons scheidt

Ik moest laatst getuigen bij een vriend van me in het Marokkaanse consulaat. Hij ging trouwen en dan moet je natuurlijk de welbekende ‘shoud’ meenemen. We zaten met z’n allen in die stoffige kamer met allerlei papierwerk, duizenden kopietjes van allerlei La Carte-achtige documenten op een oud Marokkaans bureau. Wat mij daar opviel, was dat de ambtenaar natuurlijk weer in een iets te groot pak, die het huwelijk juridisch in orde maakte, aan de andere kant volop scheidingen aan het regelen was.

Marokkanen trouwen niet alleen, maar scheiden ook bij bosjes de laatste jaren. Een op de vijf Marokkanen scheidt de laatste tijd. Hoe kan dit? De generatie van onze ouders die scheiden niet of nauwelijks. Zelden zijn eerste generatie Marokkanen gescheiden. Dan moet er echt iets verschrikkelijks gebeurd zijn, anders zitten ze na een fikse ruzie de volgende dag weer gezellig samen met een heerlijke ethee en lemsemen naar Lingo te kijken op een verdwaalde dinsdagavond.

De generatie Marokkanen van nu denkt dat trouwen een hele lange leuke gezellige date is. Met je mooiste kleertjes aan, net fris opgeschoren en op naar je chatdate in Scheveningen. Alsof  het constant met je gezelligste Marokkaanse beentje voor is.

Je herinnert je die eerste date nog als de dag van gister.

Na lange tijd ge-msn eindelijk afgesproken. Je hoopt natuurlijk dat de ander een beetje te doen is. Op de foto vinden ze elkaar er redelijk goed uit zien. Maar goed, een foto zegt niet veel, denken ze allebei. Ze lopen elkaar tegemoet en boven alle verwachtingen zien ze er allebei beter uit dan gedacht. In een linnen broek en tuniekje eroverheen, lijkt het in de ogen van de jongen net alsof ze een prachtig figuur heeft. Ze benen snel naar een terrasje waar de date goed van start kan gaan.

De zon schijnt, Ice Tea smaakt heerlijk en de praatjes lopen gesmeerd. De jongen zegt na verloop van tijd in een verliefde bui: ‘Ik snap echt niet dat mannen liever heel de nacht in de nadi zitten dan bij hun vrouw. En ik snap al helemaal niet dat ze vreemd kunnen gaan. Ik zou dat nooit doen!’

Het meisje is ook goed gehumeurd die dag. Om de praatjes nog zoeter te maken zegt ze erachteraan: ‘Ik snap ook echt niet dat meiden ruzie kunnen krijgen met hun schoonmoeder. Ik zou mijn schoonmoeder net zo behandelen als mijn echte moeder. En met mijn schoonzussen zou ik wekelijks allemaal leuke dingen mee doen, koekjes bakken en samen naar de kapper.’

De date is helemaal geslaagd. Zes maanden later vinden ze nog steeds dat ze perfect bij elkaar passen en plots zijn ze getrouwd.

Achttien maanden later

Het plaatje begint barstjes te vertonen. Meneer vindt zijn vrouw eigenlijk al niet meer zo aantrekkelijk. Zijn vrouw is al bijna tien kilo aangekomen en van de kookkunsten van mevrouw is hij ook niet echt onder de indruk. Hij is het eten van zijn moeder gewend en nu eet hij net iets te vaak doner en kapsalon.

‘Hé, wanneer eten we nou eens een keer gewoon tagin of zo?’

‘Je wist dat ik niet kon koken toen we gingen trouwen en door mijn werk heb ik geen tijd daarvoor. Wat zeur jij de laatste tijd veel zeg, toen we net trouwden zei je hier niks over.’

‘Ik wil trouwens niet lullig doen, maar je bent zwaar aangekomen. Laat staan als je zwanger wordt, hoe groot wordt je dan wel niet?’

‘Nee, jij bent dun gebleven a Brad Pitt. Heb je weleens naar jezelf gekeken. In een spijkerbroek heb je gewoon een figuur van een chick.’

Ook bij het meisje beginnen er natuurlijk allerlei irritaties te ontstaan. Ze heeft inmiddels ook al een hekel aan zijn moeder. Ze vindt dat ze zich veel te veel bemoeid met hun leven. Ze heeft samen met haar man een vakantie geboekt naar de Malediven, maar haar lieve schoonmoeder gooit roet in het eten.

‘Ik trouwde juist om niet meer naar Marokko te hoeven met mijn ouders. Nu moet ik er weer heen, we hadden toch afgesproken om dit jaar naar de Malediven te gaan?’

‘Ja, dat was de planning ja, maar nichtje van mijn moeder gaat trouwen in de bergen en ik ben de enige die haar kan brengen.’

‘Dus door een gaar nichtje van jou uit de bergen die met een Eén of andere snor gaat trouwen, kan ik na tien keer Marokko op rij niet naar de Malediven?’

‘Ja, ik kan er ook niks aan doen. Zit niks anders op.’

‘Zit niks anders op? Ewa dan ga je maar samen met je moeder naar die bruiloft, want ik ga echt niet naar Marokko. Ik ben volgens mij getrouwd met je moeder. Nog even en je moeder komt naast me liggen als we gaan slapen. Ben getrouwd met een mama’s kindje.’

‘Hou je bek over mijn moeder!’

Bij een Marokkaanse jongen moet je natuurlijk niet aan zijn moeder komen. Dan heb je de poppen aan het dansen. Het begon zo leuk op Scheveningen en na de eerste ruzies stapelen de akkefietjes zich op totdat ze er samen achter komen dat getrouwd zijn eigenlijk geen bal aan is. Althans, niet op de Scheveningen-manier zoals ze die in gedachte hadden twee jaar en tien kilo geleden. Vanaf dit punt kan het alleen maar meer bergafwaarts gaan totdat ze samen beslissen om er een einde aan te maken. Weer een gescheiden stelletje erbij.

Als ik de Marokkaanse generatie van nu zie en ik vergelijk die met de eerste generatie, dan kan ik niet anders dan zwaar respect betuigen voor onze oudjes. Zij, die het nog veel moeilijker hadden in alle opzichten. Veel kinderen, minder geld, familie in Marokko en noem het maar op en ze hebben het voor elkaar gekregen om hun huwelijken in stand te houden tot de dood hun scheidt. Dat is pas sbar. Mensen, werkelijk waar, respect voor onze ouders!

Wilt u meer lezen van Salaheddine? Bestel ook zijn boek ‘Waajooow! Een echte Marokkaan’COVER_WAAJOOOW____LO_RES_RGB[1]

49 Comments
 • Freak-a-leak
  Posted at 14:47h, 27 October

  Haha wallahila, you are right!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Rabbie i galiehoeeeeeeeeeem

  xxx

 • F.
  Posted at 17:54h, 27 October

  Hmm.. dit onderwerp is uitermate geschikt om je lekker los te laten gaan. Vind dat je een beetje een standaard marokko.nl-preek gegeven hebt. Toch leuk om te lezen. Groetjes..

 • Vrederust070
  Posted at 18:12h, 27 October

  Gelijk heeft die. Ehia Scheveningen date’s.
  Wat heb je nou aan zo een relatie.
  En dan nog trouwen, je neemt elkaar gewoon niet serieus.
  Lekker Islamitisch trouwen. Al praktiseer je nog niet zo goed.
  Gewoon doen!

  Wie neemt nou een meid serieus die hij na enkele telefoongesprekken al Scheveningen heeft ingelokt.
  Laat staan nog meer…

 • Fatiha
  Posted at 18:31h, 27 October

  Ja, ach ja. Ben jij nou schrijver?

 • Tonyo
  Posted at 20:00h, 27 October

  De tijden van nu zijn nauwelijks te vergelijken met vroeger. Tegenwoordig heeft een 6 jarige een mobieltje en een 12 jarige 457 vrienden op hyves en heeft een adolescent vaak al een stuk meer kennis opgebouwd dan de ouders. Wat ik wil zeggen is dat mensen tegenwoordig veel meer mensen kennen, verhalen van gestrande huwelijken en het makkelijker kunnen scheiden zorgen voor een andere denkwijze. Vergeet ook niet dat het flirt gehalte en dus de kans op falen aanzienlijk groter is geworden.

 • Moulay
  Posted at 20:41h, 27 October

  Tbarkellah aleik! Heb echt van je column genoten. Zit echt de nodige dosis humor in! Verder ben ik het inhoudelijk echt helemaal met je eens. Mijn vader zegt al eeuwen tegen mij en mijn broer ‘Zwaaj mas’ouliyya’. Trouwen is een verantwoordelijkheid. Je merkt pas dingen aan je partner wanneer je er mee onder één dak woont.

  Again..tbarkellah aleik!

  Grtz..Moulay

 • Ikram
  Posted at 10:17h, 28 October

  @ Vrederust070 Wat je hier onder beschrijft is gewoon absurt!!!! Weet je wat ons probleem is van mgharba van tegenwoordig. We hebben teveel aan ons hoofd waardoor we een huwelijk niet aankunnen. Gedachtes van hoort dit wel of kan dit wel. Wat zullen die en die wel er niet van denken..
  In mijn omgeving scheiden vrouwen omdat ze mishandeld worden door hun mannen. Onze moeders vroegen konden geen kant op wnr zij in dit soorte sitiuaties terecht kwamen. Ze komen uit Marokko en laten hun familie achter en leven een beetje geisoleerd in Nederland. En nu daarentegen wij zijn hier opgegroeid we weten wat de regels en de wetten zijn en daar houden we aan.

  Dus het heeft niet te maken met waar je elkaar leert kennen en of je al een 5 jarige relatie samen hebt. Elmekteb = Elmekteb!
  October 27, 2009 at 18:12
  Gelijk heeft die. Ehia Scheveningen date’s.
  Wat heb je nou aan zo een relatie.
  En dan nog trouwen, je neemt elkaar gewoon niet serieus.
  Lekker Islamitisch trouwen. Al praktiseer je nog niet zo goed.
  Gewoon doen!

  Wie neemt nou een meid serieus die hij na enkele telefoongesprekken al Scheveningen heeft ingelokt.
  Laat staan nog meer…

 • Jabir
  Posted at 19:27h, 28 October

  Wat Ikram zei.

 • Sara
  Posted at 19:46h, 28 October

  Salaam,
  Jij en Ab(del Hakim) zijn mijn beste column schrijvers!
  Geweldig is deze. Nu ff de rest lezen.
  Shokran bezef heb genoten.
  Ws,
  Sara.

 • Khalid
  Posted at 00:09h, 29 October

  De eerste generatie bestaat ook niet alleen uit lieverdjes. zeker alle respect! Maar het gevang van Mandela is niets vergeleken bij de behandeling en gevang van vele moeders……

 • Hannan
  Posted at 00:41h, 29 October

  Natuurlijk is het zo dat onze ouders vroeger in andere situaties zaten, maar dat neemt niet weg dat wij niet kunnen tippen aan de sbar die onze moeders hebben getoond. En alhamdoelilah ze hebben kinderen grootgebracht in een voor hun vreemd land..

  Ja daar zijn ruzie’s aam vooraf gegaan, Ja schoonmoeders hebben zich gemengd in hun huwelijk en misschien nog wel veel meer..

  Maar in the end hebben ze sbar getoond zoals het een moslima betaamt en heeft het zijn vruchten afgeworpen. Mijn vader heeft mijn moeder op een voetstuk gepolaatst.. Hij zal het nooit zeggen , maar de daden wijzen het wel uit.

  Vergeet niet dames ook de zegeningen van je man zijn ontieglijk belangrijk in de Islam ,, ook daarvoor zul je hassanats ontvangen insha Allah ..

  Uiteindelijk vind ik dat jeugd van nu .. Allereerst zelfrespect heeft verloren, verantwoordelijkheidsgevoeld is ver te zoeken , maar bovenal hebben ze respect voor de Islam en zijn voorschriften verloren ..

  Dat is iets wat nooit mag gebeurem . niet eens specifiek je huwelijk, maar in je leven niet over het algemeen ,,

  Moge Allah ons leiden naar de juiste weg , ons sabr schenken in moeilijke tijden en onze huwelijken zegenen

 • F. Totti
  Posted at 12:04h, 29 October

  Dat onze ouders niet uit elkaar gingen komt enkel en alleen door het feit
  dat het ”schandalig” was en dat de vrouw geen andere man kon vinden,
  omdat ze al geen maagd meer is. Maar wat maakt het uit wat anderen van je vinden, als je
  samen toch niet van elkaar kunt genieten?! En binnen 6 maanden trouwen?! Nigga? please…

 • Chiquita
  Posted at 21:56h, 29 October

  haha, super leuke colum!
  En hij heeft helemaaal gelijk..
  Respect voor onze oudjes, zij hebben pas sbar..
  Niets vergeleken met de sbar die wij tegenwoordig hebben!
  Allahi 3awn ousafi..

 • tja
  Posted at 15:36h, 30 October

  mmmm , wat ik me afvraag , als ze niet kan koken waarom word ze dan zo dik?en oh ja alsof mannen niet in couchpatatoes veranderen en zelden een complimentje geven…
  Een huwelijk is altijd vallen en opstaan,maar met respect voor je partner(inc gekke schoonmoeders en extra kilo’s) en tijd voor een goed gesprek (dus niet” ja maar jij”..) en werken aan de liefde , kom je al een heel eind.Volgend mij is dit van alle tijden culturen en religies!

 • Shab Den Haag
  Posted at 17:28h, 30 October

  helemaal gelijk

 • Salaheddine
  Posted at 17:33h, 30 October

  True that brother fe dien

 • Ginny
  Posted at 19:13h, 30 October

  Ze worden zo dik omdat ze niet kan koken. Niet kunnen koken-> vette troep halen

 • Lezeres
  Posted at 21:29h, 30 October

  leuk geschreven!

 • NasCo
  Posted at 18:01h, 31 October

  er wordt inderdaad veel te makkelijk gedacht over het huwelijk…het probleem van veel marokkaanse meisjes is dat ze een bruiloft willen en niet aan het echte huwelijk denken..als ze trouwen zegen leggen zij meestal de link bij ‘wajoo, ik heb een mooie jurk gezien bij Sara’s Bridal’ ze hebben hun bruidsjurk al meestal op hun 16e klaar staan hahaha..

  heel jammer, maar wel een leuk column..een echte eye opener!!

 • samira
  Posted at 10:28h, 01 November

  Aan onze moeders zullen we nooit tippen

 • I.
  Posted at 15:12h, 04 November

  ‘Ik wil trouwens niet lullig doen, maar je bent zwaar aangekomen. Laat staan als je zwanger wordt, hoe groot wordt je dan wel niet?’
  AAAAHAHAHAHAHA

 • Hajar
  Posted at 19:22h, 04 November

  Wollah zwaaar gelyk , iedereen denkt trouwen trouwen maajaa, niemand weet wat er dan gebeurt..pff

  Respect voor My Daddy&Mommy(LL’)

 • hafsa
  Posted at 00:02h, 06 November

  het feit dat er zoveel huwelijken stranden komt doordat de marokkaanse meisjes nu dezelfde opvoeding krijgen als de jongens. Ze maken hun eigen keuzes op alle vlakken. Terwijl vroeger kreeg de vrouw een bepaalde rol aangeleerd (die van huismoeder) en de man die van kostwinner.
  Nu leren onze ouders ons geen bepaalde rol aan, we hebben de vrijheid om te kiezen wie of wat we willen zijn, er is veel rolonduidelijkheid
  en daarom botst het nogal tussen verwachtingen van de man&vrouw,
  Erg jammer allemaal maar that’s life niets aan te doen,

  alleen mogen mensen toch wel eens twee keer nadenken voordat ze zich in een huwelijk storten.

  Wsalaam

 • Nadia
  Posted at 09:06h, 06 November

  zeker respect voor onze ouders..!!

  Een relatie voor je huwelijk, betekent geen zegeningen van Allah (SWT) in je huwelijk.
  En dat is wat iedereen bijna doet tegenwoordig..
  waardoor er scheidingen ontstaan..

  Onze ouders was het
  DING DONG mag ik je dochter ja tuurlijk hier een schaap alstublieft
  en dan was het joejoejoe voor een lang leven.. niet altijd gelukkig maar wel voor altijd..

 • Ihsane
  Posted at 21:12h, 08 November

  hahahaahahahha heb genoten!!! erg leuk verhaal! en je hebt een leuke manier van schrijven. we want more!!! we want more!!! we want more!!!

 • ineke
  Posted at 23:46h, 08 November

  ik kan niet zeggen.. dat ik het voor altijd heb uitgehouden met mijn (marokkaanse) man..
  maar wel 25 jaar…(dus eigenlijk heb ik geen recht van spreken..) maar ik denk vaak.. dat men tegenwoordig teveel naar die rare soaps kijkt.. waar men maar vlindert van de een naar de ander..als het eventjes niet bevalt..
  ik zie huwelijken.. en dan heb ik het over marokkaanse jongeren.. die niet eens een jaar duren..
  dat kan toch niet?? dan ken je elkaar nog niet eens !!!
  trouwen is accepteren… ik bedoel.. als je broer of zus raar doet.. kan je boos worden.. ruzie maken.. maar je blijft broer en zus..je accepteert hem/haar zoals hij of zij is…en die opstelling zouden echtgenoten ook moeten hebben tegenover elkaar..
  maar ja.. ik ben natuurlijk van de generatie van jullie ouders hahahaa

 • Zizou
  Posted at 23:51h, 08 November

  Ongelooflijk dat sommige mensen hier alles zo letterlijk lezen. Zijn columns zijn deels gebasseerd op humor dus neem niet álles te serieus! Het punt dat hij wil maken is onze generatie veel te makkelijk denkt over trouwen (en scheiden), helemaal in vergelijking met onze ouders! En dat is gwn een feit, betekent niet dat we ons allemaal aangesproken moeten voelen.

  Ook dit was weer een goede column! Super dat je het wekelijks doet want het is echt lachen!

 • Bennie
  Posted at 10:39h, 10 November

  Je hebt een hele leuke manier van schrijven!
  Bij het lezen van jouw stukjes betrap ik mezelf er de iedere keer weer op dat ik met een glimlach op mijn gezicht naar het beeldscherm aan het kijken ben.

  Complimenten!

 • zeka
  Posted at 14:57h, 13 November

  als eerst wil ik zeggen dat die beschreven ruzie kapot grappig is.. whehehe

  maar wat ik uit dit kan halen is dat mensen trouwen om de verkeerde redenen en misschien rol verhoudingen niet meer bekend zijn. Men kan niet met ze 2e alles willen doen.
  Men moet elkaar ondersteunen en samenwerken en ook de taken verdelen en beetje flexibeler zijn dan zul je ook meer geduld en respect hebben voor elkaar.

  Daarnaast hooor ik hier en daar mwd/spw/saw-ers spreken, wel grappig en herkenbaar.

  peace en stay strong !

 • Senn
  Posted at 22:01h, 14 November

  Leuk dit!

 • Kaoutar
  Posted at 15:35h, 25 November

  Ben echtt Eeen Grote Fan Van JOu.
  Echt Je teksten Ab&Sal , video’s van Marokko.nl
  ! Mijn complimenten

  en helaaas Moet ik Je Gelijk geven Over de “huwlijken”
  Jammerrr Dat iedereeen zo alles niet serieus Ovat met dat TrouwenGedoe!

 • Ragi
  Posted at 20:14h, 07 December

  Hahahaha goed geschreven!

 • Rachida
  Posted at 20:49h, 27 December

  Allah je7die maghlek!

  De meeste meiden van tegenwoordig denken niet aan het huwelijk, maar aan de big wedding! de rest is bagage die ze achteraf pas in het huwelijk uitpakken.

 • See
  Posted at 19:31h, 29 January

  Het getuigt absoluut niet van sbar maar van psychische automutilatie.

 • Mounir
  Posted at 22:28h, 22 March

  Haha dit is het werk van veel geld

 • Erhan
  Posted at 00:26h, 24 March

  bravo gardas tot de dood je scheid trouwen krijg de kanker moslims die via internet trouwen misinkahpe of toch niet?

 • Nass
  Posted at 22:39h, 30 April

  Hahaha, Mussie brengt de realiteit boven tafel!!!

 • Darbida
  Posted at 21:57h, 14 July

  Zwaar onder de maat geschreven. Afgezaagde humor en veel te voorspelbaar. Pff die Maroc-diss is nu wel uitgekauwd.

  Kan er inderdaad niet bij dat je jezelf schrijver noemt, een enorme teleurstelling voor jezelf zou ik zeggen. Je schrijfstijl is niet bepaald verrassend of verfrissend. Een paar losse zinnen gevuld met een uitvergroot vertekend beeld van de gemiddelde straatjoch en/of meid die heel de dag niks anders doet dan marokko.nl afstruinen.

  Van iemand met een universitair diploma zou je meer verwachten. Doen ons allemaal een lol en houd op met schrijven. Het schijnt kennelijk mode te zijn om de Marokkaanse gemeenschap bij haar lurven te pakken, wat op zich prima is, maar doe het met stijl en finesse en anders niet.

 • mohammed
  Posted at 02:02h, 15 July

  hahaha echt zo typisch marokanen van deze tijd, oefin msn uitgaan ditdat en denken dat alles zo makkelijk gaat. sukkels.

 • Saliha
  Posted at 16:37h, 28 December

  Oh wat een crap… Vrederust070,

  Stupid donkeyass, wat wil jij daarmee zeggen? Ik citeer: ‘Wie neemt nou een meid serieus die hij na enkele telefoongesprekken al Scheveningen heeft ingelokt.
  Laat staan nog meer…’

  Sorry hoor… Natuurlijk ga jij weer gelijk over de meiden beginnen. Tig mannen die erger zijn. Maar dat zeg je niet… Nee, want zij zijn mannen. Nooit erg. Maar ja, je weet zelf wat ze zeggen, goede mannen zijn voor goede vrouwen en slechte mannen zijn voor slechte vrouwen :). Have a nice day.

 • rachida
  Posted at 17:36h, 04 May

  @vrederust
  Scheveningen inlokken??? Sinds wanneer is Scheveningen een louche bar of cafe, Scheveningen is een openbare plek waar honderden mensen rondlopen. Ik weet niet waar jij je date doorbrengt, nadat je waarschijnlijk al een jaar lang telefoontjes en mailtjes hebt uitgewisseld alvorens je de stap durft te wagen om om een date te vragen…??

 • Samia
  Posted at 18:43h, 26 July

  Leuk beschreven !!XD
  Ga door !

 • muslima
  Posted at 01:53h, 24 August

  hahahaha, eerst en vooral wil ik zeggen dat dit weer een feit is dat op een heel grappige manier werd overgebracht.

  Salah is slim, hij trekt onze ogen open als jullie het ba3da beseffen.
  Veel meisjes storten zich binnen een huwelijk, zonder enig besef hierover.
  Meisjes denken nu eenmaal te rooskleurig, maar als ze zich telkens zouden bezig houden met hun geloof, studies, enz,… dan zullen ze ook beseffen waarover het in ‘feite’ gaat.
  Voor de jongens hetzelfde geval, ze kijken in eerste instantie telkens naar het uiterlijk van een vrouw!! Schoonheid is vergankelijk, daarom moet men ook niet kiezen op basis van ‘de schoonheid’ maar op basis van een goed karakter, een proper hart, oke de vrouw mag er wel redelijk en netjes uitzien, maar ze hoeft geen supermodel te zien hahaha.
  Ale ik hoop dat jullie het hebben begrepen!!!

  En salah, GO BRO!!!

 • muslima
  Posted at 01:55h, 24 August

  *zijn

 • yalda
  Posted at 03:35h, 15 November

  wolla je hb weer gelyk a sahbi!
  als k ooit trouw ga ik egt nooit meer scheiden !
  swear 2 god

 • Assiaa
  Posted at 18:41h, 01 January

  hahahahaa Geweldigg
  Respectt Salaheddine
  als je columns zijn grappig hahaah!
  Dima Mgharbaaaaa!

  ps. Kom eens langs ‘Maastricht’, iedereen wilt dat je ‘n keertje komt
  niet denken maastricht geen marokkanen ofso.
  het is hier vol marokkanen! kom maar eens langs en je zult zien!
  groetjess! xx

 • Ikrame
  Posted at 11:46h, 31 January

  Terwijl er aan het huwelijk veel waarde gehecht moet worden, gaat men ermee om alsof het niets is. Ik heb er werkelijk waar geen woorden voor.

  Meisjes van 18 jarige leeftijd die net op het MBO zitten en daten als een dagelijkse bezigheid ervaren en jongens van in de 20 die amper een redelijke salaris hebben of helemaal geen, brengen het huwelijk ter sprake. Ze zijn niet goed snik.

  Salah wederom mooie geschreven.

 • Fatima
  Posted at 19:47h, 11 March

  Het is wel erg makkelijk om de tijdgeest van toen te projecteren op de gestrande huwelijken van nu. Iemand schreef het al: waar hadden onze moeders naar toe gemoeten? Zat vrouwen die in een hel gevangen zaten of nog zitten maar door de afhankelijkheid van hun man geen kant op kunnen. Dat noem ik absoluut geen sbar maar heel gewoon GEEN KEUS! Sbar vereist dat je een keuze kunt maken en dat is precies wat de moeders van toen niet hadden. Niet in partnerkeuze, niet in waar ze gingen wonen en zeker niet wel of niet getrouwd blijven.

  Dat onze moeders respect verdienen staat buiten kijf. Dat sowieso. Maar ook respect voor de jeugd die in twee werelden opgroeit en op randje van schizofrenie balanceert. We doen allemaal alsof ‘toen’ veel beter was, maar elke tijd kent zo zijn strijd en strubbelingen.

  Respect.

 • safsaf_070
  Posted at 20:18h, 24 April

  😀 salaheddine je bnt weer s geniaal!

  @ en Darbida
  hou je negatieve opmerkingen bij je en als je dat nie kan schrijf dan niks! 🙁

Plaats een reactie