Biografie

salaheddine-210x300Salaheddine Benchikhi werd geboren in Casablanca. Als net geboren baby kwam hij als tweede generatie Marokkaan naar Nederland waar hij opgroeide onder de rook van Rotterdam.

Salaheddine had helemaal niets met schrijven totdat hij per toeval werd gevraagd om voor Marokko.nl, een grote Marokkaanse jongerensite, columns te schrijven. Hij deed direct van zich spreken met een zeer komische manier van schrijven. Door zijn humoristische columns en korte verhalen over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en maatschappelijke kwesties werd hij bekend bij een groter publiek.

Na zijn periode bij Marokko.nl was hij medeoprichter van controversieel islamitisch opiniesite Elqalem.nl. (De pen) Deze jongerensite bracht een nieuw geluid die voor veel opschudding zorgde in de media. Als columnist daar werd hij al gauw interessant voor landelijke projecten en haalde hij de hoofdrol in een VPRO-documentaire. (Programma De toekomst. Aflevering: Hoezo integratie?)

Salaheddine deed later ook journalistiek werk bij multicultureel blad Contrast. (Uitgeverij van Gennep) Hij behandelde islamitische vraagstukken in Nederland. Verder verzorgde hij in zijn vaste rubriek “Mocro Humor” het maandelijkse korte verhaal. In diezelfde periode was hij ook radiocolumnist voor de Nederlandse Moslim Omroep.

In 2005 won hij de prijs, meest opvallende ingezonden stuk, van de schrijfwedstrijd Write Now! georganiseerd door Passionate.

Naast het schrijven van korte verhalen, columns en twee in eigen beheer uitgegeven verhalenbundels: Ishten Jij Marokanisch? en Mocro Humor is nu ook zijn nieuwste werk uit. Het boek: Waajooow! Een echte Marokkaan. Verschenen bij uitgeverij Bulaaq. (Najaar 2007)

Sportjournalistiek is ook een ambitie van hem gebleken. Voor de speciale Marokkaanse editie van Hard Gras ‘Typisch Marokkaans’ (Voetbalmagazine van Henk Spaan) verzorgde Salaheddine een boeiende special met het PSV-trio Ibrahim Affelay, Otman Bakkal en Nordin Amrabat.

TV

Naast zijn liefde voor de pen heeft Salaheddine ook de weg naar televisie gevonden. Hij schrijft scenario’s en presenteerde twee seizoenen het NPS-programma Ab & Sal. Een journalistiek-satirisch programma waarin twee Marokkaanse schrijvers Nederland op een onorthodoxe manier onder de loep nemen. Misstanden en rariteiten in de maatschappij worden op een zeer komische en unieke manier behandeld door middel van sketches en typetjes. De zeer populaire sketch  “Marokkaanse Lonsdalers” en het typetje “Moussie el Kandoussie” hebben bewezen dat zijn kwaliteiten veel verder reiken dan alleen schrijven. Begin 2009 was hij ook te zien als een van de reporters van het nieuwe politieke praatprogramma ‘Triana’ (NPS).

Salaheddine voorziet zijn eigen Marokkaanse gemeenschap ook van nicheproducties in opdracht van website tv.marokko.nl. Speciaal op de wens van Marokkaanse jongeren in Nederland maakt hij humoristische en journalistieke filmpjes. Duidelijke hoogtepunt is de reis door Marokko waarin hij onderzoekt hoe de Nederlandse Marokkanen Marokko ervaren als vakantieland.

Theater

Salaheddine is nu ook gedebuteerd in het theater. Zijn debuutshow, Salaheddine Live! was direct een groot succes. Een show nieuwe stijl: stand-up, sketches en hilarische filmpjes zorgden ervoor dat het theater Zuidplein in Rotterdam in drie weken tijd twee keer uitverkocht was. Hij is de eerste Marokkaanse cabaretier die volle zalen trekt met alleen maar Marokkaans publiek. Een doelgroep dat normaal gesproken niet zo snel naar het theater gaat. Theatershow Salaheddine Live! toert nu door het land.