TV Maker

logo ab en sal

Ab & Sal is een humoristische televisieserie waarin twee Marokkanen Nederland onder de loep nemen. Ab heet voluit Abdelhakim Chouaati en Sal Salaheddine Benchikhi. Ze zijn beiden moslim, tweede generatie Marokkaan en in Nederland opgegroeid. Ab & Sal is zeer populair onder Marokkaanse jongeren in Nederland en Belgie. Na twee seizoenen is Ab & Sal een begrip geworden onder de Marokkaanse jeugd. De scherpe Marokkaanse humor, satire, eerlijke journalistiek en de hilarische sketches waren de ingredienten voor het succes. Binnenkort weer een nieuw seizoen bij de NPS.

Voor meer informatie over het programma kunt u terecht op www.abensal.nl


Aflevering 1: Hoe werkt een Marokkaan?
Bekijk online
(Na uitzending op tv)

25 / November / 2007 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Waar is hij gebleven? De oermarokkaan die met zijn noeste arbeid in de vaderlandse fabrieken de wederopbouw mede mogelijk heeft gemaakt? De jonge generatie Marokkanen heeft geen zin meer om het vuile werk op te knappen.

Wie het over de ouderwetse arbeider heeft, kan bijna niet heen om Jan Marijnissen. Ab en Sal gaan op audiëntie in Oss bij Neerlands laatste echte socialist. Ab en Sal’s eigenzinnige arbeidsethos doet de gemoederen hoog oplopen. Zo ernstig zelfs dat Marijnissen zijn ongenoegen over Marokkanen in Nederland niet langer voor zich kan houden.

Ab en Sal gaan op zoek naar het Marokkaanse werkethos en vinden zowaar een eerste generatie Marokkaan die al veertig jaar in dienst is bij een Deventer blikfabriek. Hoe heeft hij het al die tijd volgehouden aan de lopende band?

Verder een intake-gesprek van uitzendbureau Blankstad en de introductie van Mussi El Kandoussi: het geluid van de straat.

Aflevering 2: Hoe racistisch zijn buitenlanders?
Bekijk online
(Na uitzending op tv)

02 / December / 2007 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Veel wordt gesproken over het racisme van de autochtone Nederlander, weinig hoor je over het racisme van de allochtoon. In deze aflevering scheppen Ab en Sal een realistisch beeld van allochtoon racisme.

Jörgen Raymann doet op humoristische wijze een boekje open over racisme tussen allochtonen onderling.

Allochtonen staan bekend om hun gastvrijheid, zo luidt het vooroordeel. Maar nimmer heeft iemand die gastvrijheid getest. Tijdens de Ramadan bezoeken Ab & Sal verschillende allochtone groepen om te kijken of ze zo gastvrij zijn als wordt beweerd. De zon is onder, de maag is leeg, ze zouden toch op zijn minst een bordje eten kunnen scoren bij enkele mede-moslims? De uitkomst is een verassend cliché.

Ab en Sal zetten Twee Marokkaanse Lonsdalers neer, compleet met eigen fascistische ideologie. Deze twee Marokkaanse Lonsdalers beweren dat zij de eerste echte Lonsdalers waren en dat de kaaskoppen hun stijl hebben geript.

Ab en Sal geven een les maatschappijleer op een VMBOschool met het thema racisme en discriminatie. Mussi El Kandoussi wordt voorgelicht door een racisme-professional.

Aflevering 3: Marokkanen zijn beter dan Turken
Bekijk online
(Na uitzending op tv)

09 / December / 2007 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Een ouderwetse Hollander ziet geen verschil tussen een Marokkaan en een Turk. Maar de verschillen zijn groot, zo constateren Ab en Sal in deze aflevering. Er is zelfs sprake van onderlinge rivaliteit.

Ab en Sal gaan op onderzoek bij de Amsterdamse voetbalclub Turkeyemspor, ze praten met trainer en ex-feyenoorder John de Wolf, over de verschillende voetbalkwaliteiten van de Turk en de Marokkaan

Ab en Sal bezoeken de oprichter van de Fietsfabriek, Yalcin Cihangir, succesvolle Turkse ondernemer met de vraag waar de Marokkaanse zakenman blijft.

Ab en Sal kruipen in de huid van de Halal-politie en controleren Turkse en Marokkaanse shoarmazaken. Welke scoort het best?

Aflevering 4: Op zoek naar Geert Wilders
Bekijk online
(Na uitzending op tv)

16 / December / 2007 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Ab en Sal op zoek naar het Wilders-gevoel. Wilders blijft de dialoog weigeren met moslims, dus hij verschuilt zich ook voor Ab en Sal, maar een bezoek aan Venlo, het achterland van Geert blijkt ook meer dan de moeite waard.

Geerts favoriete club blijkt VVV waar nu, hoe ironisch een Marokkaan met de scepter zwaait. Hoe kan dat ? Verder duiken Ab en Sal Genooy in, een achterstandswijk van Venlo waar veel Wildersstemmers resideren, op zoek naar de achterban van Wilders.

Ook een interview met Venlo-wethouder Marc Verheyen, bevriend met Wilders, zorgt voor nieuwe inzichten in het Wilders-electoraat. Wat blijkt: Wilders stemmers hebben niks tegen de Koran en de moslims!

Aflevering 5: Hoe word ik een gematigde moslim?
Bekijk online
(Na uitzending op tv)

06 / Januari / 2008 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Een aflevering speciaal voor de extremere broeders en zusters. Ab en Sal zoeken de grenzen van de wet op, om te kijken of je binnen de Hollandse rechtstaat creatieve manieren kan vinden om je agressie te uiten.

Hirsi Ali iets aandoen is natuurlijk ondenkbaar, maar mag je wel een Hirsi Ali pop verbranden?

Aflevering 6: De trots van Nederland
Bekijk online (Na uitzending op tv)

13 / Januari / 2008 / 16:05 uur / Ned2

aflevering1 Zij gaan in gesprek met bevlogen burger Raoul heertje, bekend van staande komedie en grappen bij het nieuws, over de misplaatste trots van Nederland. Hij is niet bang om te zeggen waar het op staat, want … wie mogen er nu eigenlijk dood?

Moussie el Kandoussi geeft zijn ongepeperde mening over de rolverdeling tussen man en vrouwin een conversatie met Michiel Zonnevylle, burgemeester van Leiderdorp en voorzitter van de Oranjeverenigingen.

Er worden ook nog wat vooroordelen uit de wereld geholpen, want dat onze allochtonen zo gastvrij zouden zijn, daar merken Ab en Sal weinig van op een koude avond tijdens de Ramadan.

en… een portret van twee Asili-clowns en hun moeilijke werk bij het uitzwaaien van uitgeprocedeerde minderjarige Asielzoekers.

Triana

Een nieuw politiek praatprogramma van de NPS.